AcasăSANATATEVaccinul antigripal a ajuns în România. Când va fi disponibil în farmacii

Vaccinul antigripal a ajuns în România. Când va fi disponibil în farmacii

gripaMedicii ne recomandă să fim atenți la suprapunerea gripei sezoniere peste infectia cu Covid.

Prima tranșă de vaccin antigripal a fost livrată în România, dozele urmând să fie distribuite săptămâna aceasta către Direcţiile de Sănătate Publică, de unde vor ajunge la medicii de familie.

De la Direcţiile de Sănătate Publică, vaccinul poate fi accesat de medicii de familie la timp pentru campania de vaccinare, conform calendarului Ministerului Sănătății. Într-o primă fază au sosit 400.000 de doze de vaccin, transmite HotNews.

Cine face gratis vaccinul antigripal

Primesc gratuit vaccinul gripal doar persoanele considerate în categoriile cu risc mare de îmbolnăvire, cei peste 65 de ani, adulţi şi copii cu boli cronice, în special boli respiratorii şi cardiovasculare şi boli metabolice, persoanele instituţionalizate, personalul medical şi femeile gravide.

Toţi ceilalți ar trebui să-l cumpere din farmacii însă dozele se epuizează rapid.

3 milioane de doze de vaccin pentru sezonul de gripă

Pentru sezonul 2020-2021, Ministerul Sănătății intenționează să achiziționeze 3.000.000 de doze de vaccin gripal pentru campania de vaccinare gratuită a persoanelor cu risc ridicat de îmbolnăvire.

În acest context, Ministerul Sănătății a achiziționat deja dozele necesare pentru vaccinarea antigripală a copiilor cu vârste între 6 luni și 5 ani, fiind semnat primul contract de vaccin gripal tetravalent pentru această categorie de vârstă.

Gripa sezonieră se suprapune cu coronavirusul

Sezonul gripei începe din octombrie și ține până în mai, însă specialiștii recomandă vaccinarea înainte de debutul sezonului gripei pentru a-i oferi organismului șansa să își construiască imunitatea pentru virus, dar există beneficii chiar dacă vaccinarea se face mai târziu.

Anul acesta, vaccinarea anti-gripală va începe mai devreme, în luna septembrie, și nu în octombrie, conform recomandărilor Organizației Mondiale a Sănătății.

Responsabilii speră să evite, astfel, suprapunerea celor două infecții: gripă și Covid-19. Ministerul Sănătății, a comandat și va distribui persoanelor vulnerabile un număr dublu de doze de vaccin față de anul trecut. Se estimează că în sezonul rece, gripă suprapusă peste Covid-19 ar putea bloca secțiile de terapie intensivă.

Trei milioane de doze de vaccin antigripal vor pleca de la jumătatea lunii septembrie spre medicii de familie şi personalul medical din spitale.

author avatar
Andreea Vlad
324 afisari

1 COMENTARIU

  1. Un vaccin antiliberal ne trebuie, asta ar salva Romania, de ciuma asta infecta si defecta

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger