Primele cazuri confirmate de variola maimuţei au fost depistate la începutul lunii mai în Europa şi în America de Nord. Autoritățile sanitare la nivel mondial se tem că maladia s-ar putea propaga în Africa de Vest, dar și în restul lumii.
Boala se manifestă prin febră, dureri de cap, dureri musculare, dureri de spate, ganglioni limfatici umflaţi, frisoane şi oboseală. Pot apărea erupţii cutanate, adesea pe faţă, şi se răspândesc în alte părţi ale corpului, inclusiv pe organele genitale.
Urmează o pandemie în România?
Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a afirmat, duminică, faptul că este exclus riscul unei pandemii de variola maimuţei.
„Nici vorbă de pandemie. Este exclus așa ceva. Rata de reproducere a acestei infecţii este mult sub 1, este 0,3. Ştiți bine că pentru infecția cu noul coronavirus am plecat de la 3 și am ajuns pe la 10 sau chiar peste rată de reproducere.
Deci riscul de infecție este mic și nu se transmite decât prin contact direct, prelungit, cu o persoană infectată.
Cele 90 de cazuri care au fost înregistrate în Europa au fost oarecum grupate în majoritatea lor, în sensul că se poate stabili calea de transmitere în cadrul acelor grupuri”, a spus Alexandru Rafila la Antena 3.
Variola maimuței, mortalitate mai scăzută
Variola maimuței, mortalitate mai scăzută decât variola normală. În cursul ultimilor 10-20 de ani, ratele cumulate ale mortalității prin variola maimuței au fost undeva între 3-6%. În cazul României, rata mortalității este în jur de 0.32%-0.35%.
„Suficient de jos pentru ca să nu se producă răspândire explozivă”, au spus experţii.
Simptomele sunt adesea ușoare, deși leziunile pot fi pruriginoase sau dureroase.