AcasăSANATATEUn nou virus periculos amenință omenirea! Este foarte contagios

Un nou virus periculos amenință omenirea! Este foarte contagios

febră hemoragicăUn nou virus periculos amenință omenirea! Este foarte contagios

Cercetătorii de la Centrul pentru Controlul și Prevenția Bolilor din Statele Unite au descoperit că un virus rar, din Bolivia, care poate cauza febră hemoragică la fel ca Ebola, se transmite de la om la om.

Cercetătorii spun că doi pacienți au transmis virusul Chapare către doi lucrători sanitari în capitala Boliviei, La Paz. Se întâmpla în 2019, potrivit The Guardian. Unul dintre pacienți, dar și cei doi medici au murit, ulterior. Până acum, doar o mică epidemie a acestui virus periculos a fost documentat, în regiunea Chapare la aproximativ 600 de kilometri de La Paz, în 2004.

Am confirmat că un tânăr rezident, medic ambulanțier și un gastroenterolog au contractat virusul după mai multe contacte cu pacienți bolnavi. Doi dintre medici au murit. Credem că virusul se transmite prin contactul cu mai multe fluide corporale”, a declarat Catilin Cossaboom, epidemiolog în cadrul diviziei pentru patogeni și patologii a CDC.

Virusul, ai cărui purtători ar putea fi șobolanii, a făcut transmisia la om de la aceste rozătoare. În general, virusurile care se transmit doar prin fluide corporale sunt mai ușor de controlat decât cele care provoacă afecțiuni respiratorii, precum SARS-CoV-2.

Cossaboom a mai spus că noul virus provoacă febră, dureri abdominale, vomă, sângerări ale gingiilor, urticarie și dureri în spatele ochilor. Având în vedere cantitatea limitată de informații în ce îl privește, nu există încă tratament specific, așa că pacienților nu le poate fi acordată decât îngrijire de bază.

Am izolat virusul și ne așteptam să găsim o boală mai frecventă, dar datele secvenței au indicat virusul Chapare”, a spus Maria Morales-Betoulle, patolog la CDC. „Am fost cu adevărat surprinși”.

Rezultatele cercetării au fost prezentate luni la reuniunea anuală a Societății Americane de Medicină și Igienă Tropicală (ASTMH). Acestea sunt privite ca fiind importante, deoarece transmiterea de la om la om ar putea indica apariția unor posibile focare în viitor.

Cercetătorii spun că este posibil ca virusul să fi circulat deja de ceva ani fără să fie detectat și că poate fi ușor diagnosticat greșit drept febră Denga, un virus cu simptome similare.

author avatar
Andreea Vlad