AcasăSANATATEUE se pune singură la colț în lupta pentru etichetarea nutrițională

UE se pune singură la colț în lupta pentru etichetarea nutrițională

Uniunea Europeană caută o soluție pentru etichetarea nutrițională, după ce a exclus Nutri-Score, popular printre consumatorii din Franța, dar ținta unui protest condus de Italia, care îl consideră o amenințare la adresa industriei sale agroalimentare și gastronomiei.

Ca parte a strategiei „De la fermă la furculiță”, Comisia Europeană trebuia să prezinte o propunere de etichetare armonizată și obligatorie până la sfârșitul lui 2022 pentru a combate „junk food”, dar a fost amânată până în acest an.

Nutri-Score-ul francez, cu etichetele sale de la verde la roșu, cu litere de la A la E pentru a evalua conținutul de „nutrienți buni” (proteine, fibre) și nutrienți „răi” (zahăr, sare, acizi grași), era inițial favorit pentru a fi extins la UE-27.

A fost deja adoptat de șase state membre ale UE: Franța, Germania, Belgia, Țările de Jos, Luxemburg și Spania.Asta fără a conta pe opoziția virulentă a Italiei, care a reușit să mobilizeze Cipru, Grecia, Republica Cehă, România și Ungaria.

„Comisia nu va propune Nutri-Score ca atare, pentru „a nu pune pe masă ceva care polarizează dezbaterea”, a anunțat la sfârșitul lunii septembrie Claire Bury, un funcționar al Comisiei pentru durabilitate alimentară.

Bruxelles examinează în prezent diferitele etichete existente: Nutri-Score, ale cărui linii generale ar putea servi în cele din urmă drept sursă de inspirație, logo-urile verzi sau negre ale țărilor nordice (mai puțin restrictive) și sistemul Nutrinform Battery promovat de Italia, care ia în considerare porțiile potențial consumate.

Încă din campania electorală, premierul italian Giorgia Meloni a pus piciorul în prag, denunțând măsuri care ar fi „discriminatorii și ar penaliza sistemul nostru agroalimentar”.

Puternica industrie națională și giganții săi precum Ferrero (Nutella, Rochers) ar fi afectați, iar Roma se teme, de asemenea, de o devalorizare a produselor emblematice ale gastronomiei sale și ale dietei mediteraneene (ulei de măsline, miere, parmezanul, șunca de Parma, pizza).

Coldiretti, principala asociație profesională a sectorului agricol italian, atrage atenția asupra paradoxului Nutri-Score, care sfârșește prin a „exclude din alimentație alimente sănătoase și naturale, care se află pe masă de secole, în favoarea produselor artificiale”.

Un argument preluat cu ușurință de mai mulți eurodeputați, care sugerează să se vizeze alimentele ultraprocesate și comercializarea lor, mai degrabă decât produsele locale.

Timpul se scurge: propunerea Comisiei trebuie să fie dezbătută de statele membre și apoi prezentată deputaților europeni, al căror mandat expiră în 2024.Producătorii regionali tradiționali, precum și marile mărci internaționale de băuturi răcoritoare și produse de cofetărie refuză să afișeze Nutri-Score.

author avatar
Radu Jacotă Redactor
684 afisari

4 COMENTARII

  1. alimentatia sanatoasa redivivus, urmeaza interzicerea alimentelor rele – carne, oua, lapte

  2. Altul prost, dar hotărât.
    Până și drobul de sare e antiUE.
    Insistă, mai iei 2-3 de kopeici…

  3. În lupta pentru etichetarea nutrițională, UE se confruntă cu critici din partea unor organizații de sănătate și mediu, care consideră că propunerea lor nu este suficient de puternică. În luna aprilie a anului 2021, UE a propus un nou sistem de etichetare, care includea un semn de avertizare roșu pentru alimentele cu conținut ridicat de zahăr, sare și grăsimi saturate.
    Cu toate acestea, criticii consideră că sistemul propus este prea slab, deoarece nu este obligatoriu și există excepții pentru produse precum brânza și berea. Aceștia consideră că UE se pune singură la colț, deoarece alte țări, precum Marea Britanie și Franța, au introdus deja sisteme de etichetare mai puternice și mai eficiente.

  4. Cine citește etichetele? Lumea cumpără produsele care au publicitate multă în mass-media. Așa că pot colora cum vor etichetele. Toate aceste „legi” par inventate de niște birocrați care vor să își păstreze jobul și să pară că muncesc …

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

Programul Gabrielei Firea pentru Primăria Capitalei. Aeroport în sudul Bucureștiului și dezvoltarea/extinderea rețelei de metrou, printre promisiuni

Senatorul Gabriela Firea, candidatul PSD la Primăria Generală a Bucureștiului și-a prezentat Programul de guvernare locală 2024 – 2028. Candidatul PSD își propune să...

Imagini incredibile cu rapperul american Sean Diddy când îşi bate iubita cu sălbăticie pe holurile unui hotel (VIDEO)

Cassie Ventura, fosta iubită a lui Sean Diddy, i-a intentat proces artistului și-l acuză, printre altele, de viol. O înregistrare video din 2016 îl...
proger