AcasăSANATATEStudiu încurajator: Canabisul ar putea fi un tratament pentru coronavirus

Studiu încurajator: Canabisul ar putea fi un tratament pentru coronavirus

Studiu încurajator: Canabisul ar putea fi un tratament pentru coronavirusStudiu încurajator: Canabisul ar putea fi un tratament pentru coronavirus

Un nou studiu a scos la iveală dovezi că CBD-ul din canabis poate ajuta la reducerea furtunilor de citokine și a inflamației excesive a plămânilor în cazul pacienților COVID-19.

Studiul realizat de cercetătorii de la Colegiul Dental din Georgia și Colegiul Medical din Georgia arată faptul că CBD-ul i-ar putea ajuta pacienții cu COVID-19 care prezintă semne insuficiență respiratorie, astfel încât poate preveni intervenții extreme precum ventilația mecanică, dar și moartea din cauza sindromului de detresă respiratorie acută (SDRA).

Cercetătorii susțin că sunt necesare studii clinice pentru a determina dozarea optimă și sincronizarea înainte ca CBD-ul să devină parte a tratamentului pentru COVID-19.

SDRA în cazurile de COVID-19

Studiile cercetătorilor au indicat că CBD-ul pur poate ajuta plămânii să se recupereze în urma inflamației sau a „furtunii de citokine”, cauzată de virusul COVID-19 și să ajute la restabilirea nivelului de oxigen în organism.

„SDRA este un criminal major în cazurile grave ale unor infecții virale respiratorii, inclusiv sindromul respirator acut sever coronavirus 2 (SARS-CoV-2) și avem nevoie urgent de strategii de intervenție și tratament mai bune”, a declarat Dr. Babak Baban, imunolog și decan asociat interimar pentru cercetări la DCG și autor al studiului publicat în revista „Cannabis and Cannabinoid Research”.

Descoperirile cercetătorilor au fost posibile datorită găsirii unui model sigur pentru a duplica leziunile pulmonare cauzate de SDRA.

Modelul a produs simptome clasice de SDRA, apoi CBD-ul a reglementat semnificativ citokinele care favorizează inflamația, deoarece a îmbunătățit nivelul de oxigen din sânge și a permis plămânilor să se recupereze de la deteriorarea structurală.

Cum este afectată funcția pulmonară de COVID-19

Furtunile cu citokine afectează comunicarea celulară și pot contribui la agravarea inflamației. În cazul COVID-19, există o producție excesivă de molecule care favorizează inflamația precum interleukinele IL-6 și IL-1β, precum și celule imune – neutrofile și monocite.

Pentru a testa eficacitatea CBD-ului împotriva acestor furtuni, cercetătorii au analizat funcțiile pulmonare la șoareci, cum ar fi nivelurile de citokine proinflamatorii, nivelurile de oxigen în sânge înainte și după tratament, precum și temperatura, un indicator al inflamației. Nivelurile de oxigen au crescut, în timp ce temperaturile și nivelurile de citokine au scăzut odată cu terapia CBD.

Cercetatorii spun că atât simptomele clinice, cât și modificările fizice pulmonare rezultate din SDRA au fost inversate cu tratamentul CBD.

CBD a îmbunătățit rapid simptomele clinice la șoareci, apoi studiile ulterioare detaliate asupra plămânilor au arătat că deteriorarea structurii lor, cum ar fi supraîncărcarea țesutului, cicatrizarea și imflamația, a fost, de asemenea, rezolvată total sau parțial.

author avatar
Alexandru Tîrcavu
133 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger