AcasăSANATATESistemul de Sănătate se schimbă din temelii! Ioana Mihăilă împarte banii după...

Sistemul de Sănătate se schimbă din temelii! Ioana Mihăilă împarte banii după următoarele noi criterii

ioana mihailaSistemul de Sănătate se schimbă din temelii! Ioana Mihăilă împarte banii după următoarele noi criterii

Ioana Mihăilă, ministrul Sănătăţii, a anunţat că intenţionează să modifice criteriile după care va finanţa sistemul public de Sănătate. Ea susţine că sistemul trebuie să lege finanţarea de performanţă.

Mecanismele de plată prevăzute în Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă vizează alocări după acest principiu, a adăugat Mihăilă.

Spitalele performante vor primi mai mulţi bani

Acum măsurăm primitiv, raportăm nişte costuri aproximative, raportăm număr de pacienţi şi centralizăm şi raportăm pe cazuri de boală şi pe anumite patologii. Cred că putem să gândim mult mai proactiv toată această activitate, să nu ne oprim la a solicita furnizorilor medicali nişte date numerice şi cred că trebuie să legăm finanţarea de performanţă, pentru că e clar că e singurul mecanism care va duce la creşterea performanţei în viitor.

Noi avem prevăzut în Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă pilotarea unor mecanisme de plată pe performanţă, este, practic, obiectivul I al reformei I a componentei sănătate pe care l-am stabilit”, a afirmat Mihăilă.

Ea a adăugat că, dacă lucrurile funcţionează bine, aceste mecanisme de plată pe bază de performanţă se vor extinde la nivel naţional.

Avem, de exemplu, prevăzute nişte stimulente financiare pentru spitale şi pentru furnizorii de servicii de sănătate care obţin certificări naţionale sau internaţionale ale calităţii actului medical şi, evident, cred că secretul este să legăm finanţarea de o certificare a calităţii sau de certificarea performanţei şi aceste două obiective le avem stabilite în PNRR”, a explicat ministrul Sănătăţii.

Mihăilă vrea să digitalizeze Sănătatea

Ce simt eu este că există o distanţă foarte mare între unde a rămas administraţia din punct de vedere al inovării şi digitalizării şi unde se află toată această inteligenţă şi creativitate pe care o găsim în mediul privat, în sectorul organizaţiilor nonguvernamentale şi cred că ce încercăm să facem este să conectăm aceste două resurse, aşa încât şi statul şi administraţia să devină dezirabile pentru creativitate şi pentru inovare.

Cred că, pe lângă asigurarea accesului pacienţilor la servicii de vârf, trebuie să gândim şi o sustenabilitate a sistemului sanitar. Asta înseamnă că noi trebuie să ne preocupăm tot timpul să asigurăm accesul pacienţilor şi la servicii preventive.

Ştim deja că este mai ieftin să previi decât să tratezi, aşa cum este mult mai ieftin să tratezi dacă ai diagnosticat la timp sau aşa cum este mult mai ieftin dacă ai diagnosticat şi ai tratat să incluzi acel pacient într-un program de recuperare care să îl întoarcă la viaţa activă”, a spus Ioana Mihăilă.

author avatar
Andrei Ștefan
798 afisari

7 COMENTARII

  1. Si cu ce bani sa si modernizeze spitalul, ca sa devina „performant”, daca Mihaila nu le da ?
    Un circuit vicios din care spitalele private (care nu s au implicat in tratare Covid dar care se infrupta din bani publici) vor castiga.

  2. Bani vor fi direcționați cu dedicație pentru multinaționale ce vor da contractat hartiii spitalelor, sau consultanta mascată chipurile că necesitate. …Tot la spitale se vor aloca fonduri suplimentare iar de prevenție este deja o poveste din istoria comunismului..

  3. Digitalizarea cui – instituțiile ministerului nu au logistica pt tipărirea documentelor – salarizarea cea mai mică din aparatul administrativ, comportamente din epoca de Aur și ea vrea digitalizarea! Cu ce?

  4. Fac cadou o sticlă de glenfiddich de 15 ani celui care publica numele celor de la ziarul national care cenzureaza postarile sau care au impus criteriile incluse in programul care filtrează postarile.

  5. N-as vrea safiu înteles gresit. Tot ceea ce îmi doresc este ca cei care se strecoară pe langa ziduri , comunistul libidinos, turnatorul de ieri, sa iasă in lumină. Sa putem astfel afla ce educatie are, ce afinități politice, si peste ce este capabil sa calce ca sa avanseze in viata. Cu alte cuvinte, doresc sa expun opiniei publice pe cel care s-a transformat in gardianul libertății de exprimare, versiunea politically correct politizate.

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger