AcasăSANATATESistemul de avertizare a bolilor infecțioase, în colaps financiar?

Sistemul de avertizare a bolilor infecțioase, în colaps financiar?

Un sistem influent de avertizare timpurie pentru identificarea bolilor infecțioase emergente este în pericol de colaps financiar, ceea ce ridică îngrijorări cu privire la capacitatea experților de a urmări viitoarele pandemii, în ciuda promisiunilor făcute de factorii de decizie politică de a învăța lecțiile Covid-19.

Programul de monitorizare a bolilor emergente (ProMED) a fost printre primii care au detectat focare virale, inclusiv Sars, Mers și Covid-19, pe care le-a semnalat la sfârșitul anului 2019. Însă operatorii sistemului iau în considerare vânzarea biroului său din Brookline, Massachusetts, deoarece se luptă să găsească noi surse de finanțare pentru a acoperi costurile.

Serviciul gratuit de notificare pe internet și prin e-mail, care folosește specialiști pentru a semnala, interpreta și împărtăși rapoarte privind bolile infecțioase umane, animale și vegetale a strâns doar 20.000 de dolari la aproape un an de la lansarea unei campanii de strângere de fonduri de un milion de dolari.

„Pur și simplu nu putem continua așa. Avem nevoie de o finanțare durabilă. În momentul de față, este vorba doar de a menține lumina aprinsă”, Linda MacKinnon, director executiv al Societății Internaționale pentru Boli Infecțioase, la rândul ei o mică organizație non-profit care administrează ProMED din 1999.

Serviciul gratuit, care a fost lansat în 1994 și care trimite 4 milioane de e-mailuri pe lună la peste 20 000 de destinatari, este consultat pe scară largă de către cercetătorii din domeniul medical, oficialii din domeniul sănătății publice și alte persoane din cadrul guvernelor și agențiilor internaționale, precum și de numeroase organizații comerciale, inclusiv grupuri farmaceutice, asigurători, bănci și companii de turism.

ProMED continuă să fie respectat pentru analizele sale de specialitate, dar au apărut concurenți precum Bluedot și EpiTech Consultants, în timp ce schimbul de date între țări a crescut.

De asemenea, există și alte sisteme de supraveghere care integrează adesea rapoartele ProMED, inclusiv Epidemic Intelligence from Open Sources al Organizației Mondiale a Sănătății.

ProMED s-a plâns de faptul că societățile comerciale reutilizează datele sale în interes propriu sau pentru a le vinde dincolo de termenii licențelor.

author avatar
Radu Jacotă Redactor
315 afisari

2 COMENTARII

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

Veşti bune pentru românii care desfăşoară aceste activităţi profesionale. Ocupaţia lor se va calcula la vechimea în câmpul muncii

Conform unei propuneri legislative recent înregistrată la Senat, pentru care inițiatorii cer adoptarea în procedură de urgență, se prevede egalizarea tratamentului dintre contractul de...

Emmanuel Macron, la un pas să ducă NATO în conflict direct cu Rusia. Preşedintele Franţei a vorbit din nou despre un eventual război

Emmanuel Macron a vorbit despre un eventual război într-un videoclip de campanie electorală. Președintele Franței susține campania pentru alegerile europene a lui Valérie Hayer,...
proger