AcasăSANATATESistem de sănătate în colaps. Nu vă îmbolnăviți în Grecia!

Sistem de sănătate în colaps. Nu vă îmbolnăviți în Grecia!

Grecia este minunată, însă până când te îmbolnăvești și ai nevoie de sistemul medical elen.  Lipsa acută de medici îți poate transforma vacanța într-un coșmar sau poți muri cu zile. Moartea unei adolescente însărcinate în luna a opta și a copilului ei nenăscut sunt doar două dintr-o serie lungă de tragedii provocate de lipsa medicilor și a ambulanțelor, care ar fi putut fi prevenite în Grecia vara aceasta.

Unele insule au spitale fără medici generaliști permanenți și se bazează pe personalul medical din Grecia continentală care vine să lucreze pe termen scurt. Serviciul de ambulanță se află într-o stare și mai precară, scrie Politico.  Pe multe insule din arhipelagurile Ciclade și Dodecanez, o singură ambulanță este disponibilă 24 de ori pe zi. Problema nu se regăsește doar pe insule; în Atena, sunt în jur de 50 de ambulanțe, în loc de 85-90, câte ar fi necesare.

„Trebuie să regândim serviciul de ambulanță de la zero întrucât sunt goluri uriașe în toată țara”, a spus Giorgos Mathiopoulos, președintele serviciului de ambulanță din Grecia (EKAV). Cele mai multe centre de îngrijire de pe micile insule din Marea Egee fac față cu greu nevoilor oamenilor întrucât există un număr prea mic de doctori, care trebuie să lucreze în fiecare zi. Dar, chiar și în locurile unde statul se decide să angajeze mai mulți medici, inițiativa eșuează de obicei din cauză că personalul medical refuză să se mute pe insule, acolo unde traiul a devenit mult prea scump din cauza exploziei de turiști.

 O singură ambulanță la 40.000 de locuitori și 1 milion de turiști

În luna iunie, o femeie de 63 de ani de pe insula Kos a murit în spatele unei camionete în timp ce era transferată la un spital local după ce a leșinat. Singura ambulanță disponibilă era deja ocupată cu o altă urgență. 11 persoane sunt necesare pentru a opera o ambulanță 24 de ore pe zi, șapte zile pe săptămână. Kos, o insulă cu 40.000 de locuitori permanenți care primește peste 1 milion de turiști pe timpul verii, are trei ambulanțe noi, dar nu poate să opereze decât una dintre ele, întrucât există doar 10 paramedici. Doi dintre ei vor ieși la pensie anul următor. La doar câteva zile după acest incident, o femeie de 19 ani însărcinată în luna a opta a murit într-o suburbie din Atena după ce a așteptat mai bine de 5 ore pentru o ambulanță și a sunat de 20 de ori la urgență. Copilul ei nenăscut a murit și el. De atunci, și alte cazuri similare au fost făcute publice – șase persoane au murit în mai multe locuri din Grecia din cauza lipsei transportului medical. Pe insula Lesbos, o femeie de 78 de ani și-a pierdut cunoștința în timp ce înota. Paramedicii au ajuns două ore mai târziu și au constatat că inima ei se oprise. La finalul lunii iunie, singurul cardiolog de la spitalul din Kos a ieșit în curtea spitalului pentru a protesta. Pe bannerul pe care îl ținea în mână scria: „Am ajuns la capătul puterilor, am nevoie de ajutor.” Bărbatul lucrase 28 de zile fără oprire, fiind singurul doctor al clinicii de cardiologie de pe insulă încă din luna mai. Epuizarea este cauza principală pentru care doctorii demisionează din spitalele din întreg arhipelagul grecesc. Situația „evoluează acum înspre colapsul operațional al multor spitale din regiune și, de asemenea, al secțiilor de spital din orașele mai mari”, a transmis Federația Asociațiilor Doctorilor din Spitale (OENGE).

481 afisari

2 COMENTARII

  1. Și la ei ca și la noi exista mirajul vestului.
    Mulți medici părăsesc Grecia pentru vestul Europei.Și acolo lucrurile nu sint perfecte dar salariile sint mai mari

  2. Ráde ciob de oalá spartá!
    Sá te bolnávesti in coloniá Romania,spitalele sant o bijuterie,lux,conditii medicale excelente,curatenie impecabilá,profesionalism,medicatiile si aparaturá moderna,ce mai,un paradis,ce imbie oamenii la internare in cele mai bune conditii medicale!
    Porcii dracu’,asa zisesele spitale din colonia Romania sant lagare de exterminare, abatoare ce masacreazá bietii pacienti tratati precum cáinii!
    Acum porcii pregatesc vax enarea obligatorie,continuá masacrul din 2019!

Comments are closed.

Nu rata să citești

Ultimele știri