Cauta

Sindicaliștii din Sănătate aruncă bomba: SUSPENDAREA MALPRAXISULUI PE TIMPUL PANDEMIEI

În plină pandemie de coronavirus reprezentanții Federației Solidaritatea Sanitară din România solicită Ministerului Sănătății și Parlamentului ca pe toată perioada manifestării COVID-19 pe teritoriul României să fie suspendate prevederile aplicabile malpraxisului.

Punctual, medicii vor să se exonereze de responsabilitatea pe care o au în legătură cu salvarea vieții pacienților, indiferent care ar fi cauza morții acestora.

De asemenea, sindicaliștii cer introducerea imunității profesioniștilor din sănătate pentru toate acuzațiile ce vizează activitatea profesională desfășurată pe întreaga durată a pandemiei COVID-19.

Sindicaliștii își motivează solicitările făcute prin faptul că există o mare incertitudine în tratarea pacienților bolnavi de COVID-19 prin modificările multiple ale tratamentelor, dar și a lipsurilor material și a problemelor organizatorice cu care se confruntă.

Sindicaliștii mai spun că s-au inspirat din modelele oferite de alte țări în care s-a renunțat la malpraxis în timpul pandemiei.

Care sunt cele 24 de boli pentru care se instituie izolarea pacienţilor la domiciliu sau în spitale

Guvernul a aprobat lista celor 24 de boli pentru care se instituie izolarea pacienților la domiciliu sau în spitale. Printre ele se numără COVID-19, rujeola, tuberculoza, poliomielita, dar şi difteria. Pentru majoritatea există vaccin, iar unele sunt incluse în schema obligatorie de imunizare din România.

Lista bolilor infectocontagioase pentru care se instituie izolarea persoanelor la domiciliul acestora, la locaţia declarată de acestea sau, după caz, în unităţi sanitare sau în locaţii alternative ataşate acestora este următoarea:

  1. Poliomielita
    2. Difteria
    3. Rujeola
    4. Pertussis
    5. Febra tifoidă
    6. Febra paratifoida
    7. Boala meningococică (MCSE)
    8. Tuberculoza pulmonara cu microscopie pozitiva
    9. Antrax pulmonar
    10. Rabia umana
    11. Holera
    12. Pesta
    13. Variola / varioloidul
    14. Gripa umana cauzata de un nou tip de virus gripal
    15. Cazuri umane de gripa aviara inalt patogena
    16. Febra hemoragica Lassa
    17. Ebola
    18. Febra hemoragica Marburg
    19. Febra hemoragica Crimeea Congo
    20. Febra galbena
    21. Nipah
    22. SARS
    23. MersCov
    24. SarsCov2
    25. Boala cauzata de un agent patogen infectios necunoscut/emergent

Ce este malpraxisul și cine răspunde în cazul producerii lui

Malpraxisul medical este o eroare profesională generatoare de pagube pacientului, ce implică răspunderea civilă a personalului medical sau a furnizorului de servicii și produse medicale, sanitare sau farmaceutice.

Articolul 642, alin. (1), lit. b), din Legea nr. 95/ 2006 defineşte personalul medical ca fiind medicul, medicul dentist, farmacistul, asistentul medical şi moaşa care acordă servicii medicale.

În caz de malpraxis, aceștia vor răspunde civil pentru prejudiciile produse pacientului, care includ atât neglijenţa, imprudenţa sau cunoştinţe medicale insuficiente în exercitarea profesiunii, cât și actele individuale în cadrul procedurilor de prevenţie, diagnostic sau tratament.

De asemenea, medicul răspunde penal ori de câte ori săvârșește o faptă ilicită prevăzută de legea penală română, cu excepția situațiilor în care este incidentă vreuna din cauzele care înlătură caracterul penal al faptei.

 

Ultimele stiri

  • Poza Zilei
  • Horoscop 20 mai 2024 – Veți obține ceea ce doriți dacă vă folosiți seducția
  • Alege ce citești
  • USR – și falimentul este garantat!
  • SUA și China, pe cale să înceapă „decuplarea”?
  • Revoluția engleză anti-VAR se propagă în Europa?!
  • Ce înseamnă să te pui cu Rusia. Băncile occidentale trag ponoasele
  • „Bogăția discretă”: strategia menită să evite ochii curioși
  • Sancțiunile sunt doar pentru fraieri. Companiile din UE se îmbogățesc din afacerile cu Rusia
  • Nimic nu se pierde, totul se transformă. Apa din haznale trebuie folosită în agricultură
  • Exit mobile version