AcasăSANATATESindicaliștii din Sănătate aruncă bomba: SUSPENDAREA MALPRAXISULUI PE TIMPUL PANDEMIEI

Sindicaliștii din Sănătate aruncă bomba: SUSPENDAREA MALPRAXISULUI PE TIMPUL PANDEMIEI

În plină pandemie de coronavirus reprezentanții Federației Solidaritatea Sanitară din România solicită Ministerului Sănătății și Parlamentului ca pe toată perioada manifestării COVID-19 pe teritoriul României să fie suspendate prevederile aplicabile malpraxisului.

Punctual, medicii vor să se exonereze de responsabilitatea pe care o au în legătură cu salvarea vieții pacienților, indiferent care ar fi cauza morții acestora.

De asemenea, sindicaliștii cer introducerea imunității profesioniștilor din sănătate pentru toate acuzațiile ce vizează activitatea profesională desfășurată pe întreaga durată a pandemiei COVID-19.

Sindicaliștii își motivează solicitările făcute prin faptul că există o mare incertitudine în tratarea pacienților bolnavi de COVID-19 prin modificările multiple ale tratamentelor, dar și a lipsurilor material și a problemelor organizatorice cu care se confruntă.

Sindicaliștii mai spun că s-au inspirat din modelele oferite de alte țări în care s-a renunțat la malpraxis în timpul pandemiei.

Care sunt cele 24 de boli pentru care se instituie izolarea pacienţilor la domiciliu sau în spitale

Guvernul a aprobat lista celor 24 de boli pentru care se instituie izolarea pacienților la domiciliu sau în spitale. Printre ele se numără COVID-19, rujeola, tuberculoza, poliomielita, dar şi difteria. Pentru majoritatea există vaccin, iar unele sunt incluse în schema obligatorie de imunizare din România.

Lista bolilor infectocontagioase pentru care se instituie izolarea persoanelor la domiciliul acestora, la locaţia declarată de acestea sau, după caz, în unităţi sanitare sau în locaţii alternative ataşate acestora este următoarea:

 1. Poliomielita
  2. Difteria
  3. Rujeola
  4. Pertussis
  5. Febra tifoidă
  6. Febra paratifoida
  7. Boala meningococică (MCSE)
  8. Tuberculoza pulmonara cu microscopie pozitiva
  9. Antrax pulmonar
  10. Rabia umana
  11. Holera
  12. Pesta
  13. Variola / varioloidul
  14. Gripa umana cauzata de un nou tip de virus gripal
  15. Cazuri umane de gripa aviara inalt patogena
  16. Febra hemoragica Lassa
  17. Ebola
  18. Febra hemoragica Marburg
  19. Febra hemoragica Crimeea Congo
  20. Febra galbena
  21. Nipah
  22. SARS
  23. MersCov
  24. SarsCov2
  25. Boala cauzata de un agent patogen infectios necunoscut/emergent

Ce este malpraxisul și cine răspunde în cazul producerii lui

Malpraxisul medical este o eroare profesională generatoare de pagube pacientului, ce implică răspunderea civilă a personalului medical sau a furnizorului de servicii și produse medicale, sanitare sau farmaceutice.

Articolul 642, alin. (1), lit. b), din Legea nr. 95/ 2006 defineşte personalul medical ca fiind medicul, medicul dentist, farmacistul, asistentul medical şi moaşa care acordă servicii medicale.

În caz de malpraxis, aceștia vor răspunde civil pentru prejudiciile produse pacientului, care includ atât neglijenţa, imprudenţa sau cunoştinţe medicale insuficiente în exercitarea profesiunii, cât și actele individuale în cadrul procedurilor de prevenţie, diagnostic sau tratament.

De asemenea, medicul răspunde penal ori de câte ori săvârșește o faptă ilicită prevăzută de legea penală română, cu excepția situațiilor în care este incidentă vreuna din cauzele care înlătură caracterul penal al faptei.

 

author avatar
Eli Dan Davidescu