AcasăSANATATESecretomania Big Pharma: lumea n-a învățat nimic din greșelile făcute în timpul...

Secretomania Big Pharma: lumea n-a învățat nimic din greșelile făcute în timpul pandemiei

Organizația Mondială a Sănătății se luptă cu morile de vânt:  încearcă să ajungă la un consens asupra unui nou acord privind pandemia.  Intenția – a învăța din greșelile făcute în timpul Covid-19 pentru o pregătire mai bună în viitor – are o mare doză de naivitate.

Din nefericire, o problemă cheie legată de proprietatea intelectuală rămâne nerezolvată. Produsele farmaceutice, cum ar fi medicamentele și vaccinurile, pot fi protejate de mai multe tipuri de proprietate intelectuală, inclusiv brevete și secrete comerciale.

Deși o descriere de bază a modului de fabricare a unui produs poate exista în documentele de brevet publicate, fabricarea acestuia la scară largă necesită adesea accesul la secrete comerciale asociate, dezvoltate de titularul brevetului. Acest lucru este valabil mai ales în cazul produselor complexe, cum ar fi anticorpii monoclonali sau vaccinurile cu ARNm.

O viitoare pandemie ar putea foarte bine să necesite fabricarea urgentă a unui produs farmaceutic complex la scară foarte mare, un produs care depășește capacitatea exclusivă a titularului de proprietate intelectuală.

În consecință, terții ar avea nevoie de acces atât la brevete, cât și la secretele comerciale asociate. Proprietarul ar putea încheia acorduri voluntare de acordare de licențe de brevete și de partajare a acestora cu alte părți.

În timpul pandemiei, s-a văzut că unii deținători de proprietate intelectuală nu au dorit aceste acorduri. Big Pharma(big business) a mers pe secretomanie și profituri uriașe. Companiile au ținut cu dinții de poziția de producător și distribuitor, un monopol care le-a îmbogățit cu sute de miliarde de dolari.

Nu a existat un mecanism alternativ – și nu există nici acum. Brevetele sunt instrumente publice acordate de autoritățile naționale sau regionale. În timpul unei crize sanitare globale, fiecare țară poate decide singură cum să le gestioneze.

Actualul proiect de acord include măsuri precum licențele obligatorii de brevete sau derogări de brevete legate de pandemie. În schimb, secretele comerciale, prin natura lor, nu sunt dezvăluite publicului și sunt localizate într-un număr limitat de țări, de exemplu, cele în care este fabricat produsul. Chiar și în timpul unei pandemii, acestor țări nu li se poate cere să oblige la schimbul de secrete comerciale.

Proiectul actual nu abordează acest aspect și, prin urmare, se limitează în esență la a permite fabricarea unor produse farmaceutice relativ simple, care, în general, nu necesită accesul la informații care nu sunt disponibile publicului.

În plus, Organizația Mondială a Comerțului  prevede doar protecția secretelor comerciale împotriva concurenței neloiale.

Comisia Europeană a propus  recent un regulament privind acordarea de licențe de brevet obligatorii la nivelul UE în caz de urgență.

Cu toate acestea, indiferent de acorduri și discuții viitoare, corporațiile farmaceutice nu își vor expune secretele comerciale, dintr-un motiv evident: sunt esențiale pentru poziția de forță a afacerilor lor. Altminteri, imperiul Big Pharma s-ar destrăma. Lumea n-a învățat nimic din greșelile făcute în timpul pandemiei.

author avatar
Radu Jacotă
975 afisari

8 COMENTARII

  1. Big farma a comis cel mai mare genocit uman cu virus si vaccine si tot ei sint care fac operatii trangenders la copii in tara drogatilor

  2. Lumea, mai bine zis cetatenii, ar trebui sa inteleaga ca nu mai trebuie sa mearga la vaccinare precum oile. Cei mai mari ticalosi sunt sefii de stat si de guverne si marea majoritate a corpului medical. Stiu realitatea, dar lasitatea este dominanta. Gretos !

  3. Schimbati-va browserele cat mai repede, TOR browser sauinstalati-va Softuri de tip VPN, vedeti pe youtube de ce si cum….trecem prin vremuri grele
    Big Brother is watchning you!

      • Honeypot intr-adevar dar pentru utilizatorii cu greutate gen silk road sau cu interese pentru petarde sau altele care pot subina economia si/sau integritatea teritoriala a sua, pentru cei ce posteaza mesaje anti psd/usr, anti sri, anti vaccin, etc…. ii doare fix in trompeta!

Comments are closed.

Nu rata să citești

Ultimele știri