AcasăSANATATESe va închide „Farmacia lumii”?

Se va închide „Farmacia lumii”?

Indienii sunt de mult timp mândri de sectorul lor farmaceutic. Este un mare generator de exporturi, cu o serie de companii bine cotate.

Mai mult, succesul medicamentelor din India a fost o compensare față de măsurile agresive de protecție a brevetelor Big Pharma.Cu toate acestea, există o problemă subliniată de analiștii pieței: prea mulți producători de medicamente din India nu și-au făcut datoria față de clienții lor, în țară și în străinătate. Acest lucru este rău în orice industrie – și de-a dreptul exasperant când vine vorba de medicamente.

Anul trecut, anchetatorii locali au stabilit o legătură între medicamentele de origine indiană și mai multe decese în rândul  copiilor din Africa și Asia Centrală.Bloomberg News a relatat recent că Administrația americană pentru alimente și medicamente a trimis zeci de notificări companiilor farmaceutice indiene, în contextul în care își reia inspecțiile la fața locului după pandemie.

Multe dintre aceste companii sunt acuzate nu numai de neglijență, ci și de ignorarea deliberată a avertismentelor. Pentagonul este atât de îngrijorat de calitatea medicamentelor generice, încât testează independent medicamentele destinate soldaților americani și familiilor acestora.

Îndoielile legate de medicamentele indiene vor avea efecte periculoase în lanț. Fără medicamentele generice “Made  în India”, farmaciile din întreaga lume ar fi mult mai goale.

FDA, de exemplu, a interzis ca medicamentele produse de Intas Pharmaceuticals Ltd. să fie importate în SUA. Măsura va afecta milioanele de pacienți care se bazează pe versiunea generică a medicamentului pentru colesterol Lipitor, produs de această companie.

În plus, protecționismul economic al SUA poate forța delocalizarea producției de medicamente, chiar și a medicamentelor generice, care pot și ar trebui să fie produse ieftin și eficient. Asta va duce la restrângerea companiilor indiene, la creșterea prețurilor și la reducerea ofertei pentru toată lumea.

În urmă cu un deceniu, Ranbaxy Laboratories  – considerat pe atunci bijuteria sectorului farmaceutic din India – a fost nevoit să retragă zeci de mii de flacoane ale versiunii sale generice de Lipitor de teamă că acestea conțineau mici fragmente de sticlă.

A fost doar începutul unei serii de dezvăluiri privind calitatea medicamentelor Ranbaxy – pete de ulei în unele tablete, contrafaceri, date falsificate din studii – care au determinat în cele din urmă falimentul companiei în 2014.

După ce siropul de tuse exportat de o firmă din nordul Indiei a provocat, aparent, moartea a 70 de copii în Gambia la sfârșitul anului trecut, autoritățile de reglementare indiene au scris Organizației Mondiale a Sănătății insistând că fabrica „a respectat specificațiile”.

Reglementarea confuză a industriei farmaceutice din India este emblematică pentru un eșec mai larg în ceea ce privește îmbunătățirea capacității statului de a crea încredere în produsele naționale.Industria are 36 de autorități de reglementare diferite, ceea ce permite operatorilor să caute cea mai flexibilă jurisdicție.

Prin urmare, organismele de reglementare a medicamentelor din India – a căror autoritate este împărțită între guvernul federal și cel de stat – trebuie să depună mai multe eforturi pentru a-și ridica standardele la nivelul celor din lumea occidentală. Dacă nu, Farmacia lumii se poate închide.

 

author avatar
Radu Jacotă Redactor
1.030 afisari

2 COMENTARII

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger