AcasăSANATATESe confirmă. Ministerul Sănătății vrea implementarea de alerte în sistem la prescrierea...

Se confirmă. Ministerul Sănătății vrea implementarea de alerte în sistem la prescrierea de antibiotice

Încă un pas pentru restricționarea antibioticelor

Planul de acțiuni pentru Strategia Națională de Sănătate pentru 2023-2030 cuprinde exact ceea ce nega ministrul Alexandru Rafila. Restricționarea până la interdicție a consumului de antibiotice. Practic, ministerul a anunțat implementarea de alerte la prescrierea de antibiotice și controlul la sânge efectuat la cabinetele medicale, urmărindu-se corelarea cu codurile diagnostic. Strategia mai cuprinde și o descurajare a populației în a se adresa spitalelor și unităților de primiri urgențe.

Restricționarea severă a consumului de antibiotice a fost cuprinsă și în planul de acțiuni pentru implementarea Strategiei Naționale de Sănătate pentru 2023-2030. În ce privește populația, aceasta va fi ținta unor  campanii de informare, educare, conștientizare privind utilizarea antibioticelor, coroborate, evident, cu o monitorizare a eliberării antimicrobienelor în farmacii. Totodată, se va urmări îmbunătățirea coordonării cu agențiile și instituțiile care au responsabilități în domeniu, în vederea elaborării de politici comune referitoare la utilizarea responsabilă a antibioticelor (mediu înconjurător, plante, populație animală, populație umană). În spitale se vor aplica noi politici de prescriere adecvată a antibioticelor și se vor forma echipe multidisciplinare pentru monitorizarea prescrierii de antibiotice (medic curant, infecționist, epidemiolog, farmacist clinician, medic de laborator, microbiolog, biolog). Ministerul Sănătății anunță și monitorizarea prescrierii de antibiotice în ambulatoriu, inclusiv prin corelarea cu codurile diagnostice pentru care a fost efectuată prescrierea, precum și implementarea de alerte la prescrierea de antibiotice. Astfel, în practică, medicii nu vor mai avea voie să prescrie antibiotice decât în anumite afecțiuni, în funcție și de gradul de gravitate a acestora.

Mai puține internări

Deși spitalele funcționează la jumătate din capacitate, având în vedere reducerea numărului de pacienți, Ministerul Sănătății vrea să diminueze ”supra-utilizarea serviciilor spitalicești și spitalizările evitabile”, prin utilizarea cu precădere a asistenței medicale primare. În plus, se are în vedere educarea și informarea populației generale referitor la utilizarea corespunzătoare a structurilor de primiri urgențe (CPU/ UPU), în vederea scăderii utilizării excesive a serviciilor din CPU / UPU, precum și creșterea gradului de informare privind serviciile și modul de utilizare al serviciilor CPU/UPU. În fapt, fenomenul îndreptării pacienților către urgențe și spitale provine de la marea reformă din Sănătate, pedelisto-liberală, din 2006, când, pentru a descuraja populația să acceseze servicii medicale, a fost interpus medicul de familie. Rolul acestuia a devenit unul decorativ, din punct de vedere profesional, iar principala sa atribuție a devenit eliberarea biletelor de trimitere. Prin aceste măsuri, medicul de familie a fost deprofesionalizat, prin interdicția de a prescrie medicamente, de a pune diagnostice și de a trata diverse afecțiuni. Pacientul era și este încă pus pe drumuri, de la medicul de familie, la analize, apoi la medicul specialist, unde trebuie să stea cu orele pentru o amărâtă de rețetă. Pentru a evita acest coșmar, evident, pacienții preferau să se ducă la spital.

La loc comanda!

Noua strategie urmărește o întoarcere la medicina primară, și nu doar declarativă, ca până acum. Ministerul Sănătății anunță diversificarea rolurilor furnizorilor de asistență medicală primară și creșterea adecvată și sustenabilă a competențelor acestora, prioritar pentru furnizarea serviciilor de sănătate care au ca rezultat menținerea/ îmbunătățirea stării de sănătate a populației deservite, depistarea precoce, diagnosticul și tratamentul în timp util și prevenirea complicațiilor bolilor cu impact major în sănătatea publică. Mai exact, medicii de familie vor putea finaliza diagnosticul pentru un set definit de afecțiuni prin prescrierea investigațiilor corespunzătoare, vor iniția tratamente pentru un set extins de afecțiuni și vor prescrie de investigații/ explorări pentru monitorizarea tratamentului pentru un set extins de afecțiuni. De asemenea, vor fi elaborate ghiduri și protocoale de practică medicală în asistența medicală primară, extinse conform competențelor medicilor de familie, urmărindu-se, astfel, reducerea trimiterilor, consulturilor și internărilor, în special pentru spitalizările evitabile.

author avatar
Claudia Marcu Jurnalist
Este jurnalistă din anul 1994, absolventă a Facultății de Filosofie și Jurnalism, și a profesat la ziarele Monitorul de București, Gardianul, Cotidianul, Gândul, Ring etc., iar din 2019 până în prezent, la ziarul Național.
1.040 afisari

20 COMENTARII

  1. Golanilor ! Cum , Doamne iarta-ma , rezolvam incontinenta urinara grava , stapinita fara probleme cu un Monural pe luna , acum cind ati dat ordin sa nu mai existe in farmacii ? V-a durut la antibiotice in pandemie cind i s-a spus poporului ca antibioticul si paracetamolul il salveaza ? Ordinul a venit de la Paris sau de la Washington ?

    • Doctorii, de frica unor controale, nu vor mai prescrie antibiotice.Pacientul….decedat cu septicemie ….Raspunde Rafila??
      Eu zic ca….da.Restrictionarea dreptului de libera practica a unui medic poate echivala cu abuzul in serviciu.Asa a fostsi in pandemie.

    • ”Restricționarea până la interdicție a consumului de antibiotice”
      Nea Rafila daca eu am o infectie cu ce ma tratez mah boule? Cu o cana de apa si bataie cum dadea tac-tu la tarani prin 1948?

  2. Un alt om care sa faca atat de mult rau romanilor nu exista. Pana acum, romanii isi vedeau de viata lor si nimeni nu se indopa cu antibiotice fara rost. Si niciunde nu a aparut in Romania vreo problema legata de consumul de antibiotice. Intr-o tara, nu departe de noi, antibioticele sunt folosite la porci. Probabil ca antibioticele trebuiesc exportate in alte tari care injecteaza saptamanal porcii, ca sa obtina productivitate mare. Apoi carnea o exporta la romani.
    O sa-mi cultiv in beci, fungi din genul Penicillium si o sa-mi pregatesc antibioticele mele.
    Si cu antibioticele tale poti sa te injectezi tu.

  3. Ar putea desfiinta si medicina complet sa nu mai fie nici medici nici spitale. Asa a fost si acum cateva mii de ani. Dar nu mai conteaza, la anul se voteaza ministerul sanatatii global si totul va fi dictat de la OMS. Nu numai antibioticele, si vitaminele suplementare vor fi scoase afara. Numai vaccinuri vor da la liber

  4. Eu, propun sa infiinteze Rofilo o scoala de vraci, care sa trateze cu ierburi si ceaiuri si a scapat de noi. Pana atunci toata nedejdea mi-o pun in tovarasul Voiculescu, care-si va relua traseul Bucuresti _ Viena si retur cu tolba plina, Noroc pe noi ca vecinii n-au cretini in conducere. Apropo, imi spune cineva pe ce loc se situeaza medicina de familie in preferintele rezidentilor deveniti specialisti ??? Daaaa ///??? Nu e prima ??? N-o iau cei cu 10 la rez. ??? E o certitudine… un student de nota cinci nu va deveni NICIODATA medic de nota 10. Ca nu vezi nimic, stim DOMNULE MINISTRU, dar, macar AUZI ???

  5. Pai ce credeați, ca s-a terminat experimentul? Dozele sigure și eficiente au fost doar o mica etapa.

    • Cred ca vor scoate cine stie ce porcarie injectabila. Ai rana infectata?Mergi la doctor si ala sinistru iti face injectia cu ”antibiotic” si inca ceva. In 4 luni crapi!

  6. & După , „deparazitarea” de „Vaccin”, acest, „zeu modern” al medicinii, se trece și pe ceaiuri, conform recomandărilor BNR, „al producătorilor de vinuri”, ?

  7. Pentru Rahila suntem prea mulți de-aia interzice antibioticele. Urmează desființarea spitalelor, interzicerea medicamentelor naturiste și vaxxxinarea obligatorie pentru ca Rahila să raporteze omese: „misiune îndeplinită”.

  8. Acest Rafila e un farsor pesedist.Vorbeste de lucuri sfinte si habar nu are de mizeria si batjocora din spitale. Mergi ba la spitalele din Cluj, deghizat in bolnav, sa vezi ce fac asistentele cu bolnavii. Alea nu sunt asistente sunt ura,teroarea si scarba umana,feminina.

  9. & Probabil că Rafila nu a priceput că Lucian Duță, un comerciant important de medicamente, stă „poprit”, că au prioritate politicile de mediu, ?

  10. @ Probabil că ideea este să nu vă mai gândiți la dividende și salarii mari din comerțul cu medicamente, ?

  11. & Deci, comerțul cu medicamente , ca și cel cu arme, probabil că nu ar trebui privite ca, ,,afaceri”, ?

  12. Daca prin tratament cu antibiotice te poti vindeca in cateva zile de multe boli infectioase,atunci folosesti antibiotice(sau orice iti este util)Intimidarea medicilor poate duce la sechele pt.bolnavi.Voi vreti sa politizati medicina?Genocid curat.

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger