Șapte din cei zece pacienți care erau în secția ATI Covid ai spitalului din Constanţa au decedat. Ceilalți pacienți au fost scoși pe geam, într-o operațiune dramatică de salvare a lor.
Raed Arafat a precizat că au fost constatate anumite nereguli la instalațiile electrice. Acesta a explicat și confuzia din raportările autorităților. „Ne cerem scuze pentru informația inițială, e bine că sunt șapte și nu nouă victime”.
Voiculescu n-a rezolvat problemele pentru care fusese adus
„În cadrul ultimului control au fost constatate anumite nereguli care au fost trecute în raportul ISU Constanța. Unele nereguli se referă la instalațiile electrice și unele improvizații, la siguranțe dezechilibrate și s-a constatat nefuncționalitatea instalației de semnalizare a incendiului.
Exista în spital senzor pentru oxigen, exista în saloane, dar instalația de detectare a incendiului nu exista. Sunt explicații care ni s-au zis. Rămâne ca spitalul să dea aceste explicații. Aici nu putem trage la răspundere. Există un procuror care investighează cazul”, a spus șeful DSU.
Tocmai pentru rezolvarea unor astfel de nereguli fusese adus Vlad Voiculescu la ministerul Sănătăţii, după incendiul de la Spitalul din Piatra Neamţ, în urma căruia muriseră 10 oameni.
Defecţiuni la instalaţiile electrice
La spitalul din Constanța, instalațiile de electrice se exploatau cu defecțiuni, improvizații sau în condiții în care se generează supracurenți sau suprasolicitări din cauza unor consumatori care depășesc puterea nominală a circuitelor, se mai arată în raportul întocmit în urma verificărilor făcute în spitale după tragedia de la Piatra Neamț.
Unitatea spitalicească de la malul mării avea autorizație de securitate la incendiu. În ansamblu, raportul arăta că 28% dintre spitale nu au rezervor de apă pentru incendii; 71% din saloanele de terapie intensivă nu au sistem de ventilație mecanică prin exhaustare; 60% din saloanele de terapie intensivă nu au sisteme de tratarea aerului cu 3 trepte de filtre HEPA; 71% din secțile de ATI controlate nu se asigură distanțele între paturi (de 2, 5 m); doar 40% din secțile ATI respectă asigurarea normativului de medici pe timpul efectuării unei garzi; la 56% dintre paturi nu sunt amplasate cel puțin 12 prize pe ambele părți ale patului.
Vlad Voiculescu a fost numit în postul de ministru al sănătății în Guvernul Florin Cîțu, la data de 23 decembrie 2020, în contextul pandemiei COVID-19. La data de 14 aprilie 2021 a fost demis de acelaşi premier.