Centrul European de Prevenire și Control al Bolilor (ECDC) a cerut statelor UE să consolideze planificarea pregătirii pentru situații de urgență și pandemie, cerând, totodată, aplicarea măsurilor sociale, adică a restricțiilor, pentru a controla infecțiile transmise de țânțari. Țările membre trebuie să se pregătească pentru un răspuns unitar în ceea ce privește limitarea libertăților și să încerce, pe toate căile, să recâștige încrederea populației, potrivit ECDC.
Autoritățile europene au cerut statelor UE să se pregătească pentru o nouă pandemie, cu accent pe capitolul implementării măsurilor non-farmaceutice în comunitate, pentru a reduce răspândirea bolilor infecțioase. ECDC a elaborat un document ce are ca scop principal implementarea măsurilor de restricție pentru populație aplicate în timpul focarelor de boli respiratorii la scară largă sau pandemii, precum și pentru a controla, de exemplu, infecțiile cu transmitere sexuală sau transmise de țânțari.
”Traiectorii potențiale de risc de pandemie legate de bolile zoonotice (de exemplu, Covid-19 și gripa) rămân dificile, din cauza amenințării persistente a variantelor noi, un rezervor animal larg potențial patogen, precum și momentul imprevizibil și severitatea agenților patogeni care apar. Există încă lacune în dovezile despre eficacitatea, costurile și beneficiile măsurilor de restricții, care ar trebui să fie abordate având în vedere consecințele socio-economice semnificative ale utilizării lor, precum și posibilul rol important al acestora în controlul viitoarelor pandemii, în special în perioadele în care nu sunt disponibile contramăsuri medicale”, se arată în documentul ECDC. În plus, continuă să existe lacune majore în cercetarea în științe sociale și capacitatea care ar putea contribui la proiectarea măsurilor, modul în care sunt acceptate și comunicarea în jurul lor, susține ECDC.
Se cere schimbarea legislației
Multe țări la nivel global ar putea avea nevoie să actualizeze legile sau reglementările referitoare la bolile transmisibile și implementarea măsurilor de restricție. Prin aplicarea acestor măsuri, guvernele trebuie să se asigure că se pot face intervenții de sănătate publică în timp util, bazate pe dovezi și într-o manieră care ia în considerare și obligațiile naționale și internaționale față de drepturile omului. Și asta pentru că anularea libertății de circulație, de exemplu, afectează drepturile la libertate și securitate, respectul pentru viața privată și de familie, libertatea de întrunire și asociere, libertatea artelor și științelor, adunarea, munca și educația.
”În conformitate cu Pactul internațional cu privire la drepturile civile și politice (ICCPR) și cu articolul 15 din Convenția Drepturilor Omului (CEDO), țările pot deroga de la anumite obligații privind drepturile omului în cadrul unei stări de urgență pentru a proteja sănătatea umană, prin adoptarea legală a măsurilor care altfel ar încălca convenția, dar astfel de derogări ar trebui să fie limitate în timp și să vizeze amenințarea. În plus, potrivit articolului 22 din Regulamentul (UE) 2022/2371, Comisia Europeană ar putea completa acțiunea statelor membre prin adoptarea de recomandări privind măsuri temporare comune de sănătate publică, promovând, de asemenea, coordonarea măsurilor între statele membre”, se precizează în raportul ECDC.
Medicii, trimiși la cursuri de etică
Autoritățile europene cer ca lucrătorii din domeniul sănătății publice să urmeze cursuri de etică, dat fiind că această pregătire specializată ar putea să-i ajute să se familiarizeze cu principiile etice fundamentale, să înțeleagă cum să aplice considerațiile etice în dezvoltarea și implementarea intervențiilor de sănătate publică, să le sporească capacitatea de a identifica dilemele etice și, dacă este cazul, luați decizii informate. ”Acest antrenament ar putea încuraja, de asemenea, auto-reflecția asupra convingerilor morale și să-i determine să adere la regulile și standardele de comportament stabilite”, consideră ECDC.