AcasăSANATATESchimbări majore în sănătate! Ce taxă nouă vor achita pacienții / Medicii...

Schimbări majore în sănătate! Ce taxă nouă vor achita pacienții / Medicii de familie se mută la UPU

Lista medicilor de familie din România care fac teste pentru depistarea COVID/ Anunțul MS

Schimbări majore în domeniul sănătății! Un proiect controversat este pe masa Guvernului în acest moment. Astfel, pacienții care vor să primească serviciile medicale de la un anumit medic trebuie să plătească o taxă, numită coplată.

Ministrul Sănătății a transmis deja că această măsură este însă în favoarea pacienților și ar putea să îi determine să nu se mai îndrepte doar către acele centre mari de specialitate.

Taxă pentru pacienții care vor serviciile unui anumit medic în spitalele de stat

În primul trimestru din 2026 începe “pilotarea furnizării anumitor servicii ambulatorii elective în unitățile sanitare publice, cu posibilitatea alegerii profesionistului care oferă serviciile de sănătate solicitate, în baza unei plăți reglementate legal și suportate de beneficiar, precum și a posibilității programării transparente a serviciului respectiv în sistemul electronic de programări”, se arată în Strategia Naţională de Sănătate.

Acest proiect prevede, de asemenea, și schimbări majore în medicina de familie. Mai exact, doctorii de familie și-ar putea desfășura activitatea atât în centre ambulatorii sau în unitățile de primiri urgențe.

Pe de altă parte, se vorbește și despre înființarea unor centre de medicină comunitară pentru cei care fac parte din categoriile de risc. Este foarte important să menționăm faptul că toate aceste modificări anunțate fac parte dintr-un proiect aflat în dezbatere publică.

Astfel, o nouă strategie națională de sănătate, pentru perioada 2022-2030, a fost elaborată și publicată pe site-ul instituției, iar principalele obiective ale acesteia sunt: reducerea mortalității evitabile, creșterea calității vieții și a numărului de ani de viață sănătoși, îmbunătățirea calității serviciilor de sănătate prin investiții în infrastructura de sănătate, precum și îmbunătățirea accesului în timp util la aceste servicii și la tehnologii medicale sigure.

Servicii contra costa în spitalele publice

În ea se vorbește foarte clar de posibilitatea ca spitalele publice să poată efectua servicii contra cost și să obțină astfel venituri proprii.

De exemplu poți alege prin plata unei taxe la ce medic vrei să mergi pentru a fi consultat și de asemenea spitalele publice pot încheia contracte de asistență medicală cu societăți de asigurări, cu persoane fizice, dar totul ”în condițiile partajării veniturilor respective cu personalul implicat” pentru a elimina plățile informale care se efectuau până acum.

”Reglementarea posibilităţii ca spitalele publice să obţină venituri din servicii medicale furnizate contra cost, prin contract cu pacienţii sau cu societăţile de asigurare, în condițiile partajării veniturilor respective cu personalul implicat. Măsura e condiţionată de funcţionarea sistemului e-trimiteri în cadrul PIAS (platforma informatică a asigurărilor sociale de sănătate) şi implementarea sa ar putea începe în al treilea trimestru al anului 2025, conform Strategiei Naționale de Sănătate.

VEZI AICI TEXTUL INTEGRAL AL STRATEGIEI NATIONALE DE SANATATE 2022-2030

author avatar
Andreea Vlad
720 afisari

3 COMENTARII

  1. „”doctorii de familie și-ar putea desfășura activitatea atât în centre ambulatorii sau în unitățile de primiri urgențe””.??????
    Dar NU au fost pregatiti pentru asa ceva!?!

    • Sa vezi atunci diagnostice gresite
      Mergi de urgenta la UPU cu un infarct ,te consulta un habarnist si te trimite acasa ca ai doar un junghi si-ti prescrie Fastum gel pentru ca sa mori peste 3-4 ore acasa in patul tau

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger