AcasăSANATATESănătatea și îndulcitorii artificiali: controversă nesfârșită

Sănătatea și îndulcitorii artificiali: controversă nesfârșită

Studiile alimentare au generat contradicții – la fel și atitudinea consumatorilor

Întrebările cu privire la impactul îndulcitorilor artificiali au căpătat o nouă urgență într-o epocă în care dorința producătorilor de a reduce costurile, alături de un val de taxe pe zahăr în întreaga lume, a determinat companiile din industria alimentară să înlocuiască zahărul cu îndulcitori în mii de varietăți de băuturi, produse de cofetărie, panificație și alimente procesate.

În iulie, Agenția Internațională pentru Cercetare a Cancerului, care face parte din OMS, a contribuit la climatul de îngrijorare prin concluzia că un îndulcitor foarte utilizat, aspartamul, este „posibil cancerigen pentru oameni”.

Jotham Suez, profesor la Universitatea  Johns Hopkins, spune că în trecut a fost „dificil să se spună că îndulcitorii cauzează aceste afecțiuni, mai degrabă decât că  persoanele cu o predispoziție pentru aceste afecțiuni consumă îndulcitori”.

Cu toate acestea, el a indicat un nou studiu pe care l-a condus anul trecut, precizând că patru îndulcitori diferiți au modificat fiecare bacterie intestinală la cei care i-au consumat. Prin urmare, “microbiomul intestinal joacă numeroase funcții în sănătatea metabolică și în formarea cancerului, așa că acesta este un semnal de alarmă.”

Duane Mellor, expert în nutriție la Aston Medical School din Marea Britanie, pune la îndoială cât de semnificative sunt schimbările observate în studiul lui Suez. Subliniază că, în cele mai multe privințe, starea microbiomului subiecților testați a revenit la normal destul de repede după ce aceștia au încetat să mai consume îndulcitori.

Potrivit Financial Times, multe studii au generat dovezi contradictorii, unele arătând că îndulcitorii pot avea un impact negativ asupra sănătății, dar altele sugerând un impact neutru sau chiar benefic.Există îndulcitori artificiali în peste 3.000 de alimente –  și sunt mai ieftini zahărul.

Experții Centrului de cercetare alimentară din Chile au constatat că, după ce țara a introdus norme care impun reguli mai stricte privind publicitatea și etichetarea alimentelor bogate în grăsimi saturate și zahăr, au crescut achizițiile de băuturi care conțin îndulcitori.

În Statele Unite, nu doar adulții, ci și copiii au crescut consumul de îndulcitori, în special de sucraloză. O evoluție “potential îngrijorătare”, conform cercetătorilor Universității din Carolina de Nord.

În pofida incertitudinilor privind efectele acestor înlocuitori, reprimarea zahărului a fost un avantaj pentru companiile care produc îndulcitori pentru producătorii de alimente, cum ar fi Tate & Lyle și Ingredion, alături de Cargill și Archer Daniels Midland, care sunt mai bine cunoscute pentru afacerile lor de prelucrare și comercializare a materiilor prime.

O justificare frecventă pentru îndulcitori este că sunt indispensabili atunci când vine vorba de gestionarea diabetului de tip 2 și a obezității. În comparație cu zahărul, îndulcitorii cu conținut scăzut de calorii oferă răspunsuri mai bune la glicemia și insulina din sânge.

„Într-un moment în care obezitatea și bolile netransmisibile rămân provocări majore pentru sănătatea globală, îndulcitorii cu conținut scăzut sau fără calorii oferă consumatorilor posibilitatea de alegere cu alternative sigure pentru a reduce consumul de zahăr și calorii și riscul de carii dentare”, a declarat The International Sweeteners Association.

Din punct de vedere al sănătății publice, susținătorii îndulcitorilor spun că este nerealist să ne așteptăm ca oamenii să evite cu totul alimentele și băuturile foarte îndulcite.

Producătorii insistă asupra faptului că, din perspectiva siguranței alimentare, nu există nicio diferență între îndulcitorii hipocalorici „naturali” și „artificiali” – singura diferență este reprezentată de atitudinea consumatorilor.

author avatar
Radu Jacotă Redactor
253 afisari

3 COMENTARII

  1. Problema actuală a omenirii , cel puțin cea care se autointitulează civilizată e consumul otrăvii albe …zahărul. Tot ce e procesat conține zahăr , e principala cauză a obezității și a bolilor „civilizației”. Îndulcitorii și pseudo îndulcitorii au apărut că o consecință a toxicității zahărului. Și sigur au contraindicații dacă consumi în exces ca orice chestie consumață în exces , dar trebuie înțeles că cei care o viață întreagă au „îngrășat” financiar firmele care acum fac antireclamă îndulcitorilor au nevoie de ceva să le înlocuiască „dulcele” din motive medicale. Normal fac cancer e laitmotivul actual dar și dacă consumă produsele celelalte care sunt saturate de zahăr fac cancer sau dacă nu mor mult mai rapid din celelalte boli aferente. Așa că articolele astea sunt doar pentru comentarii pe forumuri și atât. Dați o alternativa diabeticilor și apoi scrieți restul că de vorbărie în presă e sătulă lumea.

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger