AcasăSANATATES-au prins și alții: miliardele de euro cheltuite cu sănătatea ajung la...

S-au prins și alții: miliardele de euro cheltuite cu sănătatea ajung la „gunoi”! Cine culege banii pierduți?

sanatateOficial OECD, concluzie teribilă: sume mari cheltuite cu sănătatea în Europa, aruncate la gunoi / foto: https://www.euractiv.com/

Sistemele actuale de sănătate ale Europei se confruntă cu disfuncționalități de lungă durată care au condus la risipirea a aproape 20% din cheltuielile cu sănătatea, potrivit unui înalt oficial al Organizației pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OECD).

Aproximativ o cincime din cheltuielile din domeniul sănătăţii din ţările membre ale Uniunii Europene sunt inutile şi ar putea fi realocate pentru o mai bună utilizare, se arată într-un raport publicat joi de Organizaţia pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică (OECD), care precizează numeroasele modalităţi prin care se poate reduce risipa în spitale şi cu medicamentele.

„Problema nu sunt persoanele fizice, este sistemul care nu-i ajută nici pe pacienţi, şi nici pe cei care trebuie să plătească pentru finanţarea sistemelor de sănătate”, a declarat Mark Pearson, vicedirector pentru forţa de muncă şi afaceri sociale la OCDE, potrivit Euractiv.

El a precizat că 10% din toate cheltuielile unui spital se duc pe corectarea erorilor făcute în tratarea oamenilor. Apoi, cheltuielile cu sănătatea au ca scop în mod covârşitor îngrijirea curativă, nu prevenţia. „Prea des, oamenii primesc îngrijiri inutile / neadecvate (aproximativ jumătate din toate tratamentele de sănătate pe care oamenii le primesc efectiv în țările OECD nu respectă orientările medicale. În țările cu venituri medii mici, cifra ar putea fi chiar mai mare).”, spune oficialul.

Corupția crește costurile

Costurile administrative sunt uneori mult prea mari, iar corupția crește costurile, este de părere reprezentantul OECD. De asemenea, remarcă Pearson, fluxul de date către factorii de decizie ar trebui îmbunătăţit, iar factorii de decizie în domeniul sănătăţii ar trebui să evite mesajele confuze către public.

„Reducerea acestor cheltuieli este importantă nu numai pentru îmbunătăţirea accesului la îngrijirile necesare dar şi pentru garantarea rezistenţei sistemului de sănătate”, apreciază OECD în acest raport. Pentru a utiliza mai bine aceşti bani, „resursele ar putea fi alocate mai eficient în spitale”.

Mark Pearson a mai spus că bugetele integrate pot contribui la promovarea unor servicii mai bune.

author avatar
Andreea Vlad
455 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger