AcasăSANATATERomânia se pregătește de vaccinare. „Noi am finalizat lucrurile în martie”

România se pregătește de vaccinare. „Noi am finalizat lucrurile în martie”

Este foarte cunoscut faptul că vaccinul gripal, administrat în fiecare an, este cea mai eficientă metodă de protecție împotriva virusurilor gripale. Pentru a preveni îmbolnăvirile din sezonul rece, vaccinul este recomandat tuturor persoanelor, începând cu vârsta de 6 luni. De asemenea, vaccinarea persoanelor cu risc ridicat este deosebit de importantă pentru a reduce riscul de complicații ale gripei, precum pneumonia, care necesită spitalizare.

În România, chiar dacă au fost făcute în fiecare an campanii prin care se promovează vaccinarea împotriva virusului anti-gripal, totuși, prea puține persoane fac acest lucru.

De ce este necesar să ne vaccinăm

Avem una dintre cele mai mici rate de vaccinare din Uniunea Europeană. Din această cauză, alocările pentru România sunt minime.

Acum, în contextul pandemiei de coronavirus, specialiștii informează populația că vaccinarea anti-gripală este necesară.

Vaccinul este un produs a cărui producție se programează cu ani întregi înainte. Nu poți comanda de pe o lună pe altă, fiind o limită a capacității de producție. Cele 2-3 milioane de doze alocate anual României sunt insuficiente.

Andrei Baciu explică totul

Andrei Baciu, secretar de stat în Ministerul Sănătății, a afirmat că, în acest an se vor achiziționa mai multe doze cu vaccin antigripal.

„Dacă vorbim de vaccinul antigripal, avem reușite importante S-a finalizat procesul de achiziție pentru toate dozele necesare. Inventarierea persoanelor la risc, efectuată de medicii de familie, și transmisă către Ministerul Sănătății.

Ministerul achiziționează acel necesar pentru persoanele la risc în fiecare an. Până acum, procesul se desfășura undeva la finalul verii, începutul toamnei. Când ai datele atât de târziu, este foarte greu să ai vaccin antigripal mai repede. Nu poți peste noapte să faci lucruri. Noi am finalizat lucrurile în martie. S-a finalizat procesul de achiziție pentru toate dozele necesare. Anul acesta, vestea bună este că avem dublu față de persoanele inventariate și dozele aferente”, a zis Andrei Baciu.

Potrivit unei statistici emisă de INS, în România dunt aproximativ 5 milioane de persoane cu boli cronice, ceea ce reprezintă cam 25 % dintre pacienții medicilor de familie.

„Nu poți crește brusc cu dozele de vaccin. Noi am făcut acum o dublare a necesarului pentru a acoperi cât mai mult din persoanele la risc”, a spus Andrei Baciu.

„Este foarte greu să achiziționezi vaccin în mijlocul sezonului gripal. Efectiv nu ai de unde. Planificarea se face cu mult timp înainte”, a adăugat secretarul de stat.

Vaccinurile gripale ajută organismul să dezvolte anticorpi împotriva virusurilor gripale, în aproximativ două săptămâni după administrare. Acești anticorpi asigură o protecție împotriva infecției cu virusurile incluse în vaccinuri.

author avatar
Eli Dan Davidescu
159 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger