AcasăSANATATERomânia rămâne fără medici de familie. La țară, situația e critică!

România rămâne fără medici de familie. La țară, situația e critică!

Este criză de medici în toată Europa. Deficitul de personal din spitale se apropie de două milioane, iar statele occidentale caută doctori bine pregătiți, inclusiv în România.

Potrivit datelor de la Colegiul Medicilor, în jur de 450 de localităţi din România nu au medic de familie. Mai grav este că dintre cei 10.000 de medici de familie din ţară, jumătate au peste 61 de ani şi în scurt timp vor ieşi la pensie. Iar înlocuitori sunt din ce în ce mai puţini.

Criză de medici în mediul rural

Mulţi sunt atrași în continuare de ţările din Occident, care la rândul au un deficit mare de personal. În acest context, Colegiul Medicilor a cerut suplimentarea numărului de locuri de la rezidențiat pentru medicina de familie, după ce anul acesta au fost scoase la concurs doar 321 de locuri.

„2,2% din medicii de familie au sub 35 de ani. În 10 ani nu vom mai avea medicină de familie decât în centrele universitare. Există un risc major de colaps a medicinei de familie. Practic este o problemă de strategie națională”, a declarat Daniel Coriu, președintele Colegiului Medicilor.

Vârsta medie a medicilor de familie este de peste 55 de ani

România se confruntă cu un deficit de medici, iar singura soluție este că numărul de locuri la rezidențiat să se dubleze. Mulți tineri termină facultatea, dar nu au posturi libere pentru a învăța meserie.

„Colegiul Medicilor din România atrage atenția că anul acesta au fost scoase la rezidențiat doar 321 de locuri pentru medicina de familie, dar că acest număr este insuficient având în vedere datele ce arată necesarul efectiv pentru medicina de familie la nivel național”, arată reprezentanții CMR.

Reprezentanții CMR mai spun că pentru a preîntâmpina o acutizare a lipsei de medici, mai ales în specialitățile deficitare, trebuie realizată o analiză riguroasă a necesarului pe fiecare specialitate și suplimentarea locurilor la rezidențiat în special pentru medicina de familie.

author avatar
Andreea Vlad
461 afisari

13 COMENTARII

 1. NU-I NICI O PAGUBA , AR TREBUI DESFIINTATI , CONSUMA O GROAZA DE BANI CA SA PIERZI TIMPUL PE LA USILE LOR . UNII SI MAI IDIOTI TE TIN AFARA IN FRIG DE FRICA COVID CARE NU ESTE . NU FAC NIMIC , INCURCA LUMEA CU ZILELE PENTRU O TRIMITERE SAU O RETETA CARE AR PUTEA FI ELIBERATA SI IN ALT MOD NU CU O ARMATA DE MEDICI SLAB PREGATITI RAMASI IN URMA CU CEI NOU

  • Nu-i chiar asa. M-au cautat acum 2 saptamani unii din Franta dar nu iau decat d-aia injectati asa ca raman aici . Inca. Cred ca nu-s foarte disperati de se impiedica de injectiile alea ”anti” covid.

 2. Pai sa scoata tiparnita de Diplome de doctori , cum a facut pentru Doctoranzi Macelari pe banda rulanta
  Ziaristii analfabeti functionali fac deliciul presei . Si ei cu diplome in regula

 3. Le-au marit salariile (dar tot spagari sunt) insa nu i-au legat de glie un anumit numar de ani in contul costurilor suportate de stat cu facultatea gratuita. De aia multi fac facultatea doar cu gandul de a pleca sa munceasca afara, reprezentand o pierdere pentru tara, care ii scoleste gratuit.

 4. scapam de o gasca de mediocritati care umilesc cetatenii Spagari, disperati dupa bani si foloase necuvenite Se pricep la medicina ca boul la impuns Toti medicii incapabili pe care lumea ii ocolea pe vremes comunismului sunt acum la supt bani la facatura care batjocoreste cetateanul si fura statul numita medic de familie. Desfiintati, sa-si gasessca de munca in alta parte dupa competente Se inghesuie toti la medicina, drept si ASE, facultati de spagari

 5. Copiii de azi vor să devină celebri rapid, așa că își doresc să fie vlogger-i și influencer-i, posibil să devină medici care tratează online. Medicina nu va mai fi practicată în cabinete clasice, cine știe dacă nu cumva vor trata pacienții cu lasere și alte tehnologii de la distanță. Copilului meu( are 10 ani) îi vine greu să creadă că am trăit timpuri fără smartphone, internet, chiar și fără telefon fix…dar nu mi-e dor de acele timpuri( ne descurcam , eram copii, eram tineri, ne distram bine, dar ne plac mai mult timpurile acestea modernizate, tehnologizate). România este o țară bună, cred că generațiile născute aici după 2010 vor rămâne în țară și vor fi cetățeni de încredere și patrioți.

  • Nu astia pleaca afara prostule , n-ai inteles nimic . medicii de familie sint bosorogi peste 60 de ani , care n-au mai citit nimic de 30 de ani . pe astia nu-i primeste nimeni afara !

 6. Medici de famiglie??? Ce-s aia? Eu de fiecare data cand am avut nevoie de doctorul de familie nu l-am gasit, fiind „plecat pe teren”. Pe terenul de tenis probabil. Am apelat numai la privati, gen Medsana, Regina Maria, pe o caruta de bani, in schimb statul palma barba cot, imi opreste CAS luna de luna.

 7. Majoritatea medicilor de familie au devenit birocrati. Scriu retete si trimiteri. Ce cosult, sau control? Activitatea lor pot foarte bine sa o faca si asistentele.

 8. Nu numai birocrati ,au fost transformati intr-o noua securitate ,trec in fisele oamenilor toate fasurile ,indigestiile,diareele si bolile imaginare sau nu ale celor care fac greseala sa ii viziteze.Cunosc pe cineva al carui copil ,altfel perfect normal,nu a putut da examen la o institutie MAI fiindca felcerul i-a trecut ADHD fara macar sa aiba bunul simt sa ii anunte parintii.Duca-se ,n-avem nevoie de ei ,o casta parazitara mare consumatoare de bani publici.Ca si asazisa politie locala .

 9. No problem pentru asa ceva in Babuinia, oricum acolo, in micuta colonie esuata scapa numai care poate, iar cei vaxxinati multilateral in cap astepta sa ii prinda un infarct sau avc pe strada, sau pe la nunti, sa se faca de kakat in mod triumfal 🙂 WW3 nuclear poate sa inceapa in orce clipa, iar pe desteptii astia mioritici ii minca de doctorii Mengele de familie 🙂

Comments are closed.

Nu rata să citești

Ultimele știri