AcasăSANATATEReușita oamenilor de știință israelieni: organe hibride porc-om pentru transplant

Reușita oamenilor de știință israelieni: organe hibride porc-om pentru transplant

organeReușita oamenilor de știință israelieni: organe hibride porc-om pentru transplant

Oamenii de știință americani au anunțat că intenționează să înceapă chiar de anul acesta transplantul de organe de la porci modificați genetic. Până în prezent au existat multe încercări de transplant a organelor animale la oameni, dar a apărut problema respingerilor.

Noul organ este respins din cauza învelișului intern al vaselor de sânge care constituie punctul de contact între organul transplantat și organismul celui care îl primește.

Pentru a rezolva deficitul de organe pentru transplant, cercetătorii israelieni a creat un organ hibrid om-porc cu vase de sânge. Acesta a fost dezvoltat de echipa lui Shahar Cohen de la Spitalul Bellinson, scrie Jerusalem Post.

„Am căutat să producem o căptuşeală alternativă care nu antrenează respingerea organului. În loc să distrugem tot organul am vizat doar o parte a lui – cea mai importantă. Am înlăturat stratul intern de vase de sânge ale porcului şi am pus în locul lui unul uman, generând astfel un organ hibrid, luat de la porc, dar cu vase de sânge umane. În acest fel, am putut învinge bariera dintre organele porcului şi cele ale oamenilor”, a explicat Cohen.

dr Shahar Cohen

Celulele din placentă au fost folosite cu succes

El a spus că echipa a ales să utilizeze celule placentare, deoarece placenta este „organul ideal care leagă două ființe umane și joacă un rol cheie în menținerea legăturii dintre mamă și făt”. Metoda a fost încercată până acum cu succes în mai multe organe: inimă, plămâni, ficat, rinichi, pancreas și membre, a spus Cohen. Experimentele de până acum au fost ex-vivo, în afara corpului.

Echipa dorește să realizeze primul transplant de organe hibride la animale, iar în următorii cinci ani să efectueze primul astfel de transplant la oameni. „Credem că abordarea noastră va deveni realitate, mai devreme sau mai târziu”, a declarat Cohen pentru Jerusalem Post. „Scopul nostru este să schimbăm lumea și medicina transplantului”.

Descoperirea ar putea să rezolve problema lipsei de organe pentru transplant

Lipsa de organe disponibile pentru transplant este o problemă cronică la nivel global. În ultimele câteva decenii, nu a existat nicio descoperire majoră în creșterea ofertei, iar numărul persoanelor aflate pe listele de așteptare este ridicat și este în continuă expansiune.

„Vrem să eliminăm lista de așteptare și să furnizăm un număr nelimitat de organe pentru transplant, pentru un viitor cu mai puține medicamente anti-respingere pentru pacienți, cu efecte secundare și probleme mai puține, legate de suprimarea imunitară. Avem un drum clar, știm cum să ajungem acolo”, a declarat Cohen.

Rezultatele cercetării lor au fost publicate săptămâna trecută în „Scientific Reports” ce aparține secțiunii Nature Research.

author avatar
Andreea Vlad
254 afisari

1 COMENTARIU

  1. ! Am pus o intrebare nevinovată care nu a trecut de programul folosit sa „filtre” comentariile.
    Deci, porcul este _ko-sh-er_?

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger