Medicii trag un semnal de alarmă asupra unui aliment din bucătăria fiecăruia, pe care românii îl folosesc în mod excesiv. Are multiple funcții în organism, dar consumat în exces poate duce la hipertensiune arterială și alte afecțiuni.
Sarea nu este doar un condiment care îmbunătățește gustul mâncărurilor, ci este și o substanță minerală esențială pentru metabolism.
Cu ce poţi înlocui sarea
Și cum majoritatea oamenilor consumă de două ori mai multă sare pe zi decât doza zilnică recomandată, soluția propusă de specialiști este să înlocuiești sarea de masă cu alternative la fel de gustoase, dar cu mai puțin sodiu.
Recomandarea OMS în privința cantității de sare consumate este de maximum 5 grame pe zi, echivalent cu 2 grame de sodiu.
Cum îţi afectează sarea sănătatea
Un studiu publicat în Annals of Internal Medicine indică faptul că utilizarea unui înlocuitor de sare în timp ce gătiți ar putea fi legată de un risc mai mic de deces prematur din orice cauză sau de boli cardiovasculare.
Ce boli provoacă sarea folosită în exces:
- Creșterea tensiunii arteriale
- Probleme renale
- Osteoporoză
- Afecțiuni digestive
- Creșterea riscului de cancer la stomac
- Diabet de tip 2
Cu ce se poţi înlocui sarea
Substitutul de sare a fost alcătuit din 62.5% clorură de sodiu, 25% clorură de potasiu și 12.5% ierburi aromatice.
Există și în România sare cu conținut scăzut de sodiu, cunoscută sub denumirea de sare hiposodată sau sare de potasiu și poate fi prescrisă în unele cazuri persoanelor care se confruntă cu hipertensiune arterială.