AcasăSANATATEReformele farmaceutice ale UE, frecție la piciorul de lemn

Reformele farmaceutice ale UE, frecție la piciorul de lemn

Propunerile Comisiei Europene vor bloca accesul la medicamente care salvează vieți

Comisia Europeană a propus recent prima revizuire majoră a politicilor farmaceutice ale Uniunii Europene din ultimele două decenii.

Executivul UE încearcă să se asigure că toți europenii, indiferent de naționalitate, au acces mai rapid la medicamente accesibile și care pot salva vieți. Dar bunele intenții nu se traduc neapărat printr-o politică bună, relatează Politico. Iar propunerea Comisiei se bazează pe o premisă eronată care, în cele din urmă, va bloca – și nu va facilita – accesul la medicamente care salvează vieți.

Concret, se vrea scurtarea duratei exlusivității pe piață pentru noile medicamente, permițând astfel medicamente generice mai ieftine în comerț cu doi ani mai devreme.

Dar nimeni nu garantează că producătorii ar putea să recupereze majoritatea celor doi ani de protecție dacă își introduc noile medicamente în toate cele 27 de țări membre ale UE într-un anumit interval de timp și dacă dezvoltă medicamente care răspund unei „nevoi medicale nesatisfăcute”.

Deși propunerea ar putea oferi o perioadă de protecție reglementară globală chiar mai lungă decât regimul actual, este puțin probabil ca firmele farmaceutice să se alinieze condițiilor stricte legate de obținerea unei protecții depline. Și, în loc să ducă la o lansare mai mare și mai rapidă a medicamentelor, abordarea propusă va avea ca rezultat probabil mai puține lansări și mai puține cercetări pe continent.

În prezent, un medicament aprobat de Agenția Europeană pentru Medicamente (EMA) poate fi vândut în toate țările membre ale UE. Cu toate acestea, economiile și bugetele de sănătate ale acestor țări pot varia drastic, iar constrângerile bugetare împiedică adesea statele membre mai mici și mai sărace ale UE să stabilească prețul sau să ramburseze noile medicamente până la ani de zile după ce alte state membre o fac – dacă o fac vreodată.
Ca urmare, aceste țări au mai puține medicamente inovatoare disponibile pe piețele lor. De exemplu, între 2015 și 2017, pacienții din Germania au avut acces la 104 medicamente noi aprobate de EMA, în timp ce omologii lor din Letonia au avut acces la doar 11.Ideea că lansarea unui medicament este cumva în mâinile producătorului său este iluzorie.

Chiar dacă firmele de biotehnologie s-ar lansa în toate cele 27 de țări membre, în cele din urmă, fiecare stat membru – care trebuie să stabilească prețul și rambursarea unui medicament înainte de debutul pe piață – este cel care decide când se lansează un medicament. Iar multe dintre acestea nu reușesc în mod obișnuit să încheie negocierile privind prețurile în timp util, ceea ce înseamnă că reformele Comisiei sunt bune doar pe hârtie.

Cu doar câteva decenii în urmă, Europa reprezenta majoritatea medicamentelor noi inventate la nivel mondial, în timp ce acum acoperă doar 31% din cheltuielile globale pentru cercetare și dezvoltare în domeniul biofarmaceutic, iar Statele Unite reprezintă peste jumătate.

author avatar
Radu Jacotă Redactor
261 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger