AcasăSANATATEReforma din Sănătate desființează spitalele publice. Banii plătiți de români la CASS,...

Reforma din Sănătate desființează spitalele publice. Banii plătiți de români la CASS, transferați la unitățile private

Guvernul Bolojan pregătește închiderea unităților sanitare de stat

Guvernul Bolojan a decis să reformeze Sănătatea pe baza unei analize făcute de o rețea privată de servicii medicale, care concluzionează că spitalele publice trebuie ori să devină profitabile, ori să dispară. Reforma presupune creșterea tarifelor pentru servicii încasate de la casele de asigurări de sănătate, prin includerea transferurilor pentru salarii din sistemul public, și, creșterea sumelor alocate sectorului privat. Practic, spitalele publice vor fi plătite doar dacă realizează servicii medicale care să le acopere costurile, ceea ce înseamnă că multe dintre ele se vor desființa, iar altele vor fi transformate în centre sociale pentru bătrâni și bolnavi incurabili.

Analiza performanței economice și operaționale în sistemul de sănătate, realizată de Academia de Studii Economice cu sprijinul unei rețele private străine de servicii medicale din România, este, de fapt, reforma anunțată de Guvernul Bolojan pentru sectorul sanitar. Reforma presupune, de fapt, desființarea spitalelor publice care nu se pot susține din plata serviciilor medicale.

Astfel, documentul propune includerea transferurilor sumelor necesare salarizării personalului din spitale în tarifele plătite de casele de asigurări pentru serviciile medicale, rezultând o majorare a acestora, la același nivel pentru sectorul public și sectorul privat. Analiza sugerează că măsura ar însemna o majorare a cheltuielilor bugetare cu 4,52 miliarde de lei, din care 2,50 miliarde de lei merg la unitățile private. În realitate însă, nu va fi nicio creștere a cheltuielilor, pentru că cele mai multe dintre spitalele publice, din cauza unei adresabilități mai scăzute, nu vor putea supraviețui. Soluția, potrivit analizei și reformei Guvernului Bolojan, este desființarea spitalelor și recalificarea medicilor pentru a putea presta servicii în paliație, geriatrie și îngrijiri de lungă durată. Pe de altă parte, noile tarife, care bagă foarte mulți bani în buzunarele privaților, ar trebui să ducă la scăderea contribuțiilor personale solicitate pacienților, consideră autorii, teorie susținută și de oficialii guvernamentali.

Unitățile publice, transformate în policlinici

Noul mecanism de finanțare a spitalizării continue și de zi va favoriza unitățile sanitare cu adresabilitate, dar le va penaliza pe cele care au deja un grad de ocupare suboptim și nu reușesc să crească numărul serviciilor, se arată în analiză. În cadrul celor dintâi, noile tarife vor expune vulnerabilitatea compartimentelor cu grad mic de ocupare, iar între cele din urmă întregul model de funcționare.

”Confruntate cu scăderea veniturilor, spitalele publice afectate vor trebui să se reorganizeze, să caute câștiguri de eficiență și să își adapteze oferta de servicii la obiectivele naționale în domeniu și la tendințele epidemiologice ale populației deservite. Fiind plătite numai pentru servicii, unitățile sanitare vor trebui să se adapteze sau să se desființeze”, mai precizează documentul. Printre cele mai probabile măsuri estimate în analiză se numără transferul paturilor contractabile și al personalului din secțiile cu grad mic de ocupare în cele căutate de pacienți, contractarea noilor servicii incluse în pachet de servicii de bază și în programele naționale de sănătate, de exemplu, cele de investigații, diagnostic, tratament și monitorizare a afecțiunilor oncologice, reprofilarea pentru îngrijiri de lungă durată: îngrijiri post-acute, cronici, paliație, recuperare, geriatrie, reprofilarea pentru servicii în ambulatoriu și spitalizare de zi, precum și asocierea cu alte unități sanitare pentru a realiza în comun achiziții publice și anumite activități administrative.

Surplus de medici

Autorii analizei consideră că trebuie creat un cadru de reglementare care să sprijine realocarea resurselor umane în spitalele publice care își reorganizează capacitățile subutilizate – integral sau anumite specialități. De exemplu, acesta ar trebui să permită, ca parte a reorganizării, transferul medicilor către alte unități sanitare din aceeași regiune, redistribuirea lor către ambulatorii integrate sau menținerea pe secții, cu redefinirea atribuțiilor și a ariei de activitate. Spitalele publice în curs de reorganizare ar trebui să sprijine financiar medicii proprii care frecventează cursuri pentru supra-specializare, noi competențe sau noi specialități, cu condiția continuării activității în unitățile sanitare respective, se mai arată în documentul care stă la baza reformei din Sănătate.

author avatar
Claudia Marcu Jurnalist
Este jurnalistă din anul 1994, absolventă a Facultății de Filosofie și Jurnalism, și a profesat la ziarele Monitorul de București, Gardianul, Cotidianul, Gândul, Ring etc., iar din 2019 până în prezent, la ziarul Național.
172 afisari

1 COMENTARIU

  1. Sa inteleg ca pe langa faptul ca statul imi ia in fiecare luna bani pentru sanatate, voi fi obligat sa caut un spital particular unde asigurarea de sanatate=0 inclusiv cas=0 ??? Este cel mai distructiv guvern de pana acum.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
*** National nu isi asuma continutul comentariilor si isi rezerva dreptul de a NU le publica sau de a le modera. Va rugam sa va exprimati opiniile folosind un limbaj respectuos si civilizat. ***
Introduceți aici numele dvs.

Zenville

Ultimele știri

proger