Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a vorbit despre relaţia sa cu şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, Raed Arafat, spunând că nu este în conflict cu acesta.
Rafila a ţinut să arate că o intervenţie medicală de urgenţă „nu trebuie neapărat să se întâmple pe autostradă, în elicoptere, în vapoare speciale sau în tot felul de maşini de-astea care au vopseaua roşie”.
Rafila face difetrenţa între SMURD şi Ambulanţă
Ministrul spune că este „întru totul de acord” că este nevoie de o coordonare operativă într-o situaţie de urgenţă, dar subliniază că „în viaţa de zi cu zi nu se poate”.
„Nu e vorba de SMURD aicea, de UPU şi aşa mai departe. E o confuzie care a fost în mod deliberat generată timp de ani de zile şi e o amestecătură de informaţii care duce în eroare atât populaţia, cât şi pe unii dintre colegii care lucrează în administraţie. Sunt de lămurit câteva lucruri.
Situaţiile de urgenţă sunt una, medicina de urgenţă înseamnă cu totul altceva. Medicina de urgenţă trebuie să funcţioneze tot timpul şi în situaţii de rutină, de normalitate. Medicina de urgenţă este o specialitate medicală, alături de alte 50 şi ceva de specialităţi medicale.
Asta este situaţia şi ea trebuie să deservească pacienţii care au nevoie de o intervenţie medicală de urgenţă care nu trebuie neapărat să se întâmple pe autostradă, în elicoptere, în vapoare speciale sau în tot felul de maşini de-astea care au vopseaua roşie. Nu trebuie să se întâmple acolo această intervenţie.
Chiar nu se întâmplă, pentru că sunt două servicii: un serviciu care se numeşte SMURD, care este al Ministerului Administraţiei şi Internelor şi care are ca şi echipaje paramedici, adică sunt pompieri care sunt instruiţi în acordarea primului ajutor.
Şi există ambulanţa, care este o instituţie veche, cunoscută în România, care este profesionalizată medical, care are medici şi asistenţi medicali şi care ţine de Ministerul Sănătăţii”, a afirmat Alexandru Rafila duminică, la Prima Tv.
Arafat, omul monologului?
Rafila spune că, fiind un „om al dialogului”, a încercat să discute cu Raed Arafat, dar spune că acesta este „ un om al monologului”:
„Eu sunt un om al dialogului, intotdeauna, discut si in public, oricand, dansul este un om al monologului. Oricând, uşa mea este deschisă, se ştie numărul de telefon. Putem discuta lucrurile astea şi cred că se pot soluţiona într-un mod raţional.
Dânsul trebuie să aibă în vedere două lucruri nici eu, nici dânsul nu o să mai lucrăm peste 5-6 ani în sistemul de sănătate pentru că, mă rog, vârsta o să ne împiedice să facem acest lucru.
Şi sistemul de sănătate trebuie să funcţioneze şi să ofere servicii de sănătate oamenilor mai bune decât o face în momentul de faţă”, a mai zis Rafila pentru sursa menţionată.