AcasăSANATATERaed Arafat, mesaj sumbru pentru toți românii. „Am pierdut lupta cu COVID-19”

Raed Arafat, mesaj sumbru pentru toți românii. „Am pierdut lupta cu COVID-19”

Raed Arafat, șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, a explicat, vineri seară, la Digi 24, ce măsuri vor intra în vigoare în momentul în care se va atinge rata de infectare de 3 la mie.

Măsuri mai dure pentru București

Bucureștiul este cel mai aproape de limita de 3 cazuri la mia de locuitori în ultimele 14 zile, cu un indice de 2,81.

„Așa cum evoluează lucrurile acum, riscul de a ajunge la indicele 3 pentru Capitală este foarte clar și foarte posibil, a declarat vineri seară, Raed Arafat, la Digi24.

„În momentul în care rata va ajunge la 3, se vor aplica regulile prevăzute pentru această situație în hotărârea de guvern: restaurantele închise, nu mai sunt activități la teatre, la cinematografe, masca devine obligatorie în toate spațiile publice, nu mai există diferențiere între spațiu aglomerat și spațiu neaglomerat, în toate spațiile masca este obligatorie. Sunt regulile de bază în această situație, când trecem de pragul de 3 la mie și pe care sperăm ca populația să le înțeleagă și să le respecte”, a spus Raed Arafat.

Raed Arafat avertizează că nu este de dorit ca Jandarmeria să intervină

În condițiile în care măsurile luate de autorități nu se vor respecta, atunci, va trebui ca Jandarmeria să intervină, a spus șeful DSU

„Dacă oamenii nu înțeleg de ce se iau măsurile înseamnă că avem o problemă foarte mare în implementarea lor. Nu este de dorit nici să ne trezim că Jandarmeria merge cu bastonul după oameni și de aceea se încearcă să fie un dialog, pentru că nimeni nu vrea să ajungem la alte acțiuni, la alt nivel de confruntare, așa cum s-a ajuns în alte țări”, a subliniat șeful DSU.

Am pierdut lupta cu COVID-19

Vestea tristă pe care Raed Arafat a dat-o românilor este că nu ne vom aștepta ca numărul de cazuri de infectare cu noul coronavirus să scadă.

Din cauza acestei situații, șeful DSU crede că introducerea de noi restricții în București, dar li în unele localități din țară, e foarte aproape, atingerea și depășirea ratei de infectare de 3 la mie fiind doar o chestiune de timp.
„Aşa cum evoluează lucrurile, să ajungem la indicele de 3, în Capitală, este foarte clar. Se vor aplica toate regulile care au fost prevăzute în Hotărârea de Guvern. Restaurantele închise, nu mai sunt activităţi la teatre, nu mai sunt activităţi la cinematografe. Bineînţeles, masca devine obligatorie în toate spaţiile publice, deci nu mai există diferenţiere între spaţiul aglomerat şi spaţiul neaglomerat, în toate spaţiile masca este obligatorie. Astea sunt regulile care sunt de bază, în această situaţie. Când trecem de pragul de 3 la mie şi sperăm ca populaţia să înţeleagă şi să respecte pentru că sistemele sanitare au limitele lor, nu doar în România”, a declarat Raed Arafat.

O problemă majoră, trecerea tuturor școlilor în scenariul roșu

Arafat susține că : „acest lucru rămâne să fie discutat cu Ministerul Sănătăţii, cu Ministerul Educaţiei”.

O problemă majoră, crede Arafat, este respectarea restricțiilor de către populație.

„Vom ajunge la un moment în care pacienţii nu vor mai putea fi transferaţi către spitale desemnate Covid, ci vor rămâne în spitalele în care sunt şi vor fi trataţi în spitalele respective unde trebuie create circuite la nivelul Terapiei Intensive, la nivelul altor secţii care să permită tratarea altor pacienţi”, a mai spus Raed Arafat.

author avatar
Eli Dan Davidescu