AcasăSANATATEPromisiunile autorităților, totul se schimbă de la 1 iulie! Vom putea face...

Promisiunile autorităților, totul se schimbă de la 1 iulie! Vom putea face mai ușor asta

Modificări importante în ceea ce privește accesul pacienților la sistemul de prevenție a bolilor cronice. Autoritățile promit că de la 1 iulie, persoanele vor putea să-și facă mai ușor analizele medicale decontate de stat.

Odată cu intrarea în vigoare a noului contract-cadru cu medicii de familie apar noi schimbări, care vin în sprijinul pacienților. Aceștia vor beneficia de anumite examene medicale profilactice, adică de o consultație de la medicul de familie, în care să fie identificați factorii de risc, căreia i se pot adăuga unele investigații de laborator care să evidențieze aceste riscuri, potrivit medicului Gindrovel Dumitra, preşedintele Grupului de Vaccinologie din cadrul Societății Naționale a Medicilor de Familie.

Accesul la analize de laborator decontate de stat va fi mai ușor

Medicul a adăugat că aceste examene medicale sunt necesare și pentru monitorizarea pacienților cu boli cronice. Astfel de posibilități existau și înainte, dar problemele apăreau în momentul în care era vorba despre analize, pentru că aceste analize se încadrau într-un alt plafon, care nu era disponibil de obicei la nivelul laboratoarelor.

„Mai exact, laboratoarele aveau prin contract o obligație ca 10 la sută din fondurile care erau destinate de către Casa Asigurărilor de Sănătate să fie asigurate din venitul propriu pentru prevenție. Ei bine, acest „din venitul propriu” a făcut ca această reglementare să nu poată fi aplicabilă, iar pacienții care aveau nevoie de aceste examene profilactice să nu poată să beneficieze de ele”, a explicat Gindrovel Dumitra la Digi 24.

Așadar, până acum, plecam de la medicul de familie cu o trimitere pentru analize de bază, mergeam la o clinică și acolo ni se spunea adesea că n mai există plafon. De la 1 iulie, autoritățile promit că accesul la analizele decontate de stat va fi mai ușor. „Am văzut și eu declarațiile oficialilor, dar eu nu pot să vă confirm încă acest lucru, pentru că aștept și eu formula finală a normelor de aplicare a contractului-cadru în care să fie evidențiat acest lucru”, a precizat Gindrovel Dumitra.

author avatar
Andreea Vlad
409 afisari

Nu rata să citești

Ultimele știri