AcasăSANATATEProiect revoluționar adoptat de Senat. Ce este tele-medicina. Care sunt  persoanele ce...

Proiect revoluționar adoptat de Senat. Ce este tele-medicina. Care sunt  persoanele ce pot beneficia de aceasta?

Un proiect de lege a fost, miercuri, adoptat de Senat, care prevede că pacienţii vor beneficia de servicii medicale la distanţă.

Inițiatorii proiectului, deputații PSD Florin Buicu şi Florin Iordache, susțin că prin aceasta se vor evita aglomerările din sălile de aşteptare ale unităţilor medicale, dar şi la reducerea presiunii pe unităţile de primiri urgenţe.

Principalul scop al actului normativ este stabilirea măsurilor şi mecanismelor necesare în vederea facilităţii accesului la servicii medicale la distanţă de către medici, prin mijloace de comunicare electronice.

Beneficiile serviciilor medicale la distanță

„În acest sens, se urmăreşte reducerea riscurilor privitoare la diagnosticarea imprecisă prin asigurarea şi extinderea accesului, într-un timp cât mai scurt, la servicii medicale, precum şi creşterea implicării pacientului prin stabilirea unor modalităţi de acces cât mai simple şi digitalizarea unei părţi substanţiale a procedurilor medicale”, conform iniţiatorului.

Cu ajutorul tehnologiilor moderne de comunicație medicii pot consulta, trata și monitoriza pacienți aflați la distanță, fără a fi compromise standardele asistenței medicale

Unul dintre „principalele beneficii ale implementării telemedicinei constă în accesibilitatea oferită atât pacientului, cât şi medicului în înfăptuirea actului medical, evitându-se astfel aglomerarea cabinetelor medicale, a sălilor de aşteptare din cadrul unităţilor medicale şi reducerea presiunii pe unităţile de primiri urgenţe, se arată în expunerea de motive”, se arată în proiect.

Cine beneficiază de tele-medicină

Potrivit unui amendament admis, de prevederile actului normativ „beneficiază toate persoanele asigurate în România, cât şi cele neasigurate”.

Aceasta presupune, mai concret că pot benedicia de tele-medicină :

  • pacienţii care se confruntă cu noul coronavirus sau simptome specific toți cei care au nevoie de un sfat medical
  • persoanele sănătoase care vor să beneficieze de opinii medicale avizate
  • persoanele cu boli cronice (diabet, astm, boli cardiovasculare), care sunt sub îngrijirea constantă a unui medicdic

După adoptarea în Senat, proiectul de lege va fi trimis spre dezbatere Camerei Deputaţilor, în calitate de for decizional în acest caz.

author avatar
Eli Dan Davidescu
246 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger