AcasăSANATATEPremiul Nobel pentru medicină 2020. Cine sunt laureații în anul pandemiei de...

Premiul Nobel pentru medicină 2020. Cine sunt laureații în anul pandemiei de Covid-19

premiul nobelPremiul Nobel pentru medicină 2020. Cine sunt laureații / foto: https://news.cgtn.com/

A fost acordat Premiul Nobel pentru Medicină 2020. Laureaţii sunt trei cercetători din SUA şi Marea Britanie, pentru descoperirea virusului hepatitei C.

Britanicul Michael Houghton și americanii Harvey Alter și Charles Rice au fost recompensați pentru contribuția lor decisivă în lupta împotriva acestei forme de hepatită, o problemă de sănătate mondială majoră care provoacă ciroză și cancer la ficat, a precizat juriul Nobel, potrivit Reuters.

foto Reuters

La sfârșitul anilor ’70, Harvey Alter a observat o contaminare hepatică misterioasă care are loc în timpul transfuziilor și că nu era vorba nici de hepatita A, nici de hepatita C. Circa 10 ani mai târziu, în 1989, Michael Houghton și echipa sa au fost creditați cu descoperirea secvenței genetice a virusului. Charles Rice este cel care a studiat ani de zile modul în care se replică virusul, lucrări care au condus la apariția unui nou tratament revoluționar în anii 2010.

Peste 70 mil. de infecții virale

Munca lor reprezintă „o realizare istorică în lupta noastră continuă împotriva infecțiilor virale”, a arătat Gunilla Karlsson Hedestam, membru al Adunării Nobel care decernează premiile. Organizația Mondială a sănătății estimează la circa 70 de milioane numărul de infecții cu hepatita C și 400.000 de decese în fiecare an.

În urmă cu un an, Premiul Nobel pentru Medicină a fost atribuit cercetătorilor William G. Kaelin jr., Peter J. Ratcliffe şi Gregg L. Semenza pentru „descoperirea modului în care celulele simt şi se adaptează la disponibilitatea oxigenului”.

Pandemia a anulat ceremonia și gala

Premiile Nobel vor fi acordate în cursul acestei săptămâni, dar ceremonia fizică de decernare a lor, prevăzută în 10 decembrie, la Stockholm, a fost anulată. Laureații, care vor împărți aproape un milion de euro, vor primi premiile în țara lor de reședință.

Premiul Nobel pentru Fiziologie sau Medicină este primul anunţat din seria distincţiilor atribuite în fiecare an la începutul lunii octombrie. După medicină, vor urma marți Nobelul pentru fizică, chimie miercuri și literatură joi. Prestigiosul Nobel pentru Pace va fi decernat vineri la Oslo. Premiul pentru economie, creat în 1968, va închide sezonul lunea următoare.

author avatar
Andreea Vlad
151 afisari
Zenville