AcasăSANATATEPericolul medicinei la distanță: doctorii riscă pușcăria

Pericolul medicinei la distanță: doctorii riscă pușcăria

Consultațiile la distanță, riscuri mari de diagnostice greșite

Conducerea Colegiului Medicilor din România avertizează asupra riscurilor pe care și le asumă doctorii care pun diagnostice prin telefon. O eroare de tratament i-ar putea arunca pe medici în spatele gratiilor, mai ales că în țara noastră telemedicina nu este reglementată prin lege.

Lansarea unui proiect de telemedicină pentru consultații la distanță de către Spitalul Clinic Județean de Urgență Cluj-Napoca a fost criticată destul de dur de Colegiul Medicilor din România (CMR). Telemedicina este un surogat de medicină, susține președintele CMR, dr.Gheorghe Borcean. ”Nu sunt deloc entuziasmat de chestia asta. În România telemedicina nu este reglementată prin lege, sunt niște platforme de medicină la distanță pe care unii le tot încearcă. În legea românească scrie că aceste consultații la distanță se efectuează în mod direct și numai în situații excepționale se permite a se da consultații la distanță. Iar acestea sunt și ele definite, adică în situații de război, nave aflate în mers, avioane aflate în curse. Pe perioada stării de urgență și a stării de alertă, s-a acceptat de către Casa Națională de Asigurări de Sănătate și de către noi ca medicul care are în îngrijire un pacient și știe despre el să poată să-i prelungească o terapie sau să-i prelungească un concediu medical, ca să nu-l pună pe drumuri. Medicina de la distanță este un surogat de medicină. Pacientul are nevoie de consult fizic făcut de către medic. Toată lumea crede că viitorul este al telemedicinei, dar noi credem în continuare că nu. Tot mai puțini medici în ziua de astăzi sunt aplecați pe clinică, pe anamneză, pe istoricul bolii, pe examenul obiectiv al pacientului, care înseamnă palparea, auscultație, percuție. În timpul consultației directe anamneza este o chestie care te conduce, exact așa ca un detectiv care știe să pună întrebări. Tocmai de aceea suntem foarte circumspecți cu această medicină de la distanță. Cel care face telemedicină își asumă niște riscuri foarte mari, pentru că va răspunde cu profesia dacă greșește. Orice judecător îl va condamna în cazul unei erori de diagnostic”, ne-a declarat dr.Gheorghe Borcean, președintele Colegiului Medicilor din România.

Medicii, concentrați în capitalele de județ

Președintele CMR ne spune că se lucrează acum la un nou proiect de lege a Sănătății, care va trebui să rezolve multe dintre anomaliile existente astăzi în sistem. ”În primul rând în România există o lipsă de infrastructură unitară. Adică degeaba ai 7, 10, 15 spitale care sunt bine dotate, bine întreținute, care sunt cu tehnica medicală la zi, dacă celelalte 400 nu sunt la fel. Pentru că pacientul trebuie să beneficieze de aceeași îngrijire bazală, eficientă, necesară, suficientă și sustenabilă economic pe toată suprafața țării. Dacă gândești să faci șapte spitale regionale înseamnă că doar cetățenii din șapte orașe mari vor beneficia de îngrijiri medicale de calitate. O altă problemă este proasta împărțire a medicilor în țară. Noi avem în țară acum între 52.000 și 54.000 de medici, dintre care 15.000-16.000 sunt în București și cred că vreo 20.000 sunt în cele șase mari orașe cu centre universitare tradiționale. Iar celelalte 37 de județe au circa 18.000 de medici, concentrați, de obicei, în capitalele de județ, după care, cum te duci spre periferie, întâlnești zone deșertificate medical. Iar această problemă s-a văzut clar în perioada pandemiei”, ne-a mai precizat președintele CMR, dr.Gheorghe Borcean.

author avatar
Claudia Marcu Jurnalist
Este jurnalistă din anul 1994, absolventă a Facultății de Filosofie și Jurnalism, și a profesat la ziarele Monitorul de București, Gardianul, Cotidianul, Gândul, Ring etc., iar din 2019 până în prezent, la ziarul Național.
6.046 afisari

6 COMENTARII

  1. Foarte bineeeee!
    Poporul roman isi merita soarta si primeste ce a cerut cind urla ca turbatul ”moarte” si ”jos”, acum aproape 30 de ani !!!

  2. Foarte bineeeee!…cu toti la puscarie cine face asa ceva ! ….Conducerea Colegiului Medicilor din România avertizează asupra riscurilor pe care și le asumă doctorii care pun diagnostice prin telefon. O eroare de tratament i-ar putea arunca pe medici în spatele gratiilor,
    ….toti medici care fac asa ceva la puscarieeeeeeeeeeeeeeeeeeee!

  3. Este important sa se legifereze Telemedicina, pentru a permite tuturor romanilor acces la serviciile unor medici buni și foarte buni. Nu mai e cazul medicinei de război…cu palpare ! Acum se fac CT – uri și RMN- uri, care impreuna cu interpretarea și setul de analize medicale puse la dispoziția unui medic specialist….nu cred ca mai are nevoie sa te palpeze! Părerea mea este ca prin TeleMedicina se elimina distanta! Sunt specialități care au arătat ca se poate ! Dacă nu era ok pacienții nu apelau din ce în ce mai mult la asta! Hai sa încurajăm tehnologia și digitalizarea pentru ca asta e viitorul, iar cu ajutorul echipamentelor dezvoltate se va putea face inclusiv monitorizarea semnelor vitale ale cronicilor…si multe altele! Colegiul medicilor cred ca este capusat de medici din alta generație…care simt nevoia „sa palpeze” și sa „fie palpati ..la buzunar”! Sunt unul dintre cei care „palpata fiindu-i nevasta” de medic ginecolog a fost diagnosticata eronat cu sarcina extrauterina, ceea ce nu s-ar fi întâmplat în cazul unei digitalizari corespunzatoare! De final „bagati-va mințile în cap” suntem in 2020!

  4. Trebuie să înțelegem și capacitatea tehnică limitată a multor dintre doctori, în ce privește tehnologia, care simt eu că e de fapt motivația CMR să susțină eliminarea TELEMEDICINII.
    Să nu accepți schimbarea, care vine indiferent de opoziția unora, e un risc mult mai mare decât faptul că astăzi și clinicile și unii doctori susțin că FAC TELEMEDICINĂ!
    – telemedicină se făcea oricum, pentru că prietenii, pacienții uzuali ai doctorilor, solicitau CONSILIERE MEDICALĂ și soluții de moment prin mijloace de comunicare la distanță (whatsapp, sms, telefon, etc.)

    Cel mai sănătos, ar fi să se reglementeze TELEMEDICINA, pentru că să o elimini nu poți. Să impui măsuri de siguranță în conformitate cu normele GDPR. Să standardizezi ce situații poți și ce situații nu poți adresa (de exemplu un control după un consult în locație – se poate! un consult pentru pacienții cronici cei vezi recurent – se poate! să discuți de diversificare la copiii mici – se poate! să discuți despre nutriție – se poate! o sesiune de psihiatrie – se poate! EVIDENT că nu orice se poate și nu în orice specialitate).

    Sunt Manager General la o clinică de RENUME unde gestionăm peste 80 de doctori din 28 de specialități.
    Sunt soțul unui doctor, ce ajută mămici și părinți și la 23:00 noaptea, și în weekend și în zile libere!
    Sunt EXPERT IT și integrator de soluții de TELEMEDICINĂ și vă zic că se poate!

    Nu spuneți că nu se face TELEMEDICINĂ, sau că nu ar trebui să se facă! E o prostie și o mare minciună prin neacceptarea realității și viitorului!
    Soluția este consultarea cu medicii ce practică, ÎN SPECIAL CU CEI TINERI CARE AU FOST DESCHIȘI și care au trecut prin CURBA DE ÎNVĂȚARE! Neapărat și cu cei cu experiență care pot aduce în vedere riscurile și a reglementa în clar ce situații pot fi adresate și care ar prezenta RISCURI!

    NEGAREA nu e soluția! Eliminarea e doar o prostie!
    Atât am avut de spus,
    susțin și declar
    Mihai F – Manager GENERAL

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger