AcasăSANATATEPacienții reprimiți în spitale, umiliți din nou. La ce sunt supuși aceștia

Pacienții reprimiți în spitale, umiliți din nou. La ce sunt supuși aceștia

In timp ce pacientii zac in conditii mizere, Vasile Cepoi si Vasile Astarastoaie sunt implicati in afaceri incompatibile

Acum, cu relaxarea, deși pacienţilor non-COVID, li s-a permis reprimirea în spitale, bătaia de joc la adresa lor continuă. Ei sunt obligați să facă testul pentru noul coronavisus. Uniii chiar contra cost – 340 de lei.

Aceştia cataloghează cererea doctorilor drept un abuz, în contextul în care regulile Institutului Naţional de Sănătate Publică (INSP) stabilesc clar că toţi pacienţii cronici beneficiază de aceste teste în mod gratuit, şi subliniază faptul că trimiterea pacienţilor la alte unităţi medicale pentru a-şi face testele pentru detectarea infecţiei cu noul coronavirus reprezintă o încălcare a protocoalelor de siguranţă, ceea ce poate creşte riscul de apariţie a unor noi focare în unităţile sanitare.

Ce ordin a semnat Nelu Tătaru

La sfârşitul săptămânii trecute, ministrul Sănătăţii, Nelu Tătaru, a semnat un Ordin prin care a stabilit că activitatea în unităţile medicale, precum şi activitatea în ambulatorii se poate relua. Documentul, care a şi fost publicat în Monitorul Oficial, prevede că internările şi intervenţiile chirurgicale se pot relua fără a mai fi nevoie de respectarea prevederilor anterioare pe perioada stării de urgenţă când aceste intervenţii erau reduse cu 80% în unităţile medicale.

„După încetarea stării de urgenţă, în funcţie de evoluţia epidemiologică locală, se pot relua internările şi intervenţiile chirurgicale programate, precum şi activitatea din ambulatorii, nefiind necesară respectarea procentelor menţionate”, se arată în Ordinul de ministru.

Acelaşi ordin precizează că spitalele ce asigură asistenţă medicală pentru pacienţii testaţi pozitiv sau suspecţi cu virusul SARS-CoV-2 pot asigura, cu avizul direcţiilor de sănătate judeţene, asistenţa medicală şi pacienţilor non-COVID-19 în condiţiile existenţei circuitelor funcţionale complet separate, fără a fi necesară externarea/ transferarea tuturor pacienţii internaţi către alte spitale.

Pacienţii cronici, chemaţi la tratamente doar cu testul făcut Asociaţiile pacienţilor din România reclamă însă că, în aceste zile, pacienţilor cronici chemaţi pentru tratament li s-a cerut să se prezinte cu testul pentru detectarea infecţiei cu noul coronavirus făcut, asta deşi regulamentul emis de INSP prevede testarea gratuită a acestora în unităţile sanitare. De exemplu, o pacientă cu cancer a plătit două astfel de teste în condiţiile în care nu i s-a spus că beneficiază gratuit de această testare, scrie Adevărul.

 

„Nu mi s-a spus că se poate efectua gratis, astfel că am mers la privat şi mi-am făcut testarea”, a declarat aceasta. Asociaţiile de pacienţi subliniază nu doar că acest fapt reprezintă un abuz, dar că avem de-a face cu o încălcare a protocoalelor de siguranţă din spitale în condiţiile în care pacienţii nu sunt izolaţi după ce-şi fac aceste teste, fapt ce creşte riscul apariţiei unor focare chiar printre persoanele cele mai vulnerabile.

Potrivit recomandărilor INSP, prioritatea pentru testare o au, după persoanele simptomatice şi contacţii lor, pacienţii înainte de procedura de transplant (asimptomatici), pacienţii asimptomatici cu imunosupresie, pacienţii oncologici asimptomatici aflaţi în curs de chimioterapie, pacienţii oncologici asimptomatici înainte de intervenţii operatorii şi hemodializaţi simptomatici.

 

author avatar
Marius Vladeanu
127 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger