AcasăSANATATEParlamentul acuză: Comisia Europeană otrăvește populația

Parlamentul acuză: Comisia Europeană otrăvește populația

Parlamentarii europeni au scăpat-o din mână pe Ursula

Parlamentul European a adoptat o rezoluție împotriva deciziei Comisiei Europene de a introduce pe piața internă produse care conțin, sunt compuse sau fabricate din porumb modificat genetic MON 87419. Acest porumb a fost dezvoltat pentru a conferi toleranță la erbicidele pe bază de dicambanat și glifosinat, iar erbicidele complementare nu au fost evaluate. Erbicidele folosite la porumbul modificat genetic afectează femeile însărcinate și provoacă mai multe tipuri de cancere, susțin parlamentarii.

Comisia Europeană a ignorat, pur și simplu, opoziția Parlamentului UE și a decis să introducă pe piață produse care conțin, sunt compuse sau fabricate din porumb modificat genetic MON 87419, dezvoltat pentru a conferi toleranță la erbicidele pe bază de dicambanat și glifosinat.

Potrivit parlamentarilor europeni, marea majoritate a culturilor OMG au fost modificate genetic astfel încât să fie tolerante la unul sau mai multe erbicide „complementare”, care să poată fi utilizate pe parcursul întregului ciclu de viață al culturii modificate genetic, fără ca aceasta să moară, cum ar păți culturile care nu sunt tolerante la erbicide. Totodată, studiile au demonstrat că culturile modificate genetic cu toleranță la erbicide antrenează utilizarea unor cantități mai mari de erbicide complementare, în mare parte din cauza apariției unor buruieni tolerante la erbicide.

”Culturile modificate genetic tolerante la erbicide îi leagă de mâini pe fermieri, ținându-i captivi într-un sistem de gestionare a buruienilor care depinde în mare măsură sau în totalitate de erbicide. Dependența mai mare de erbicide în fermele care plantează culturi tolerante la erbicide accelerează apariția și răspândirea buruienilor rezistente la erbicide, după care va fi nevoie de și mai multe erbicide, cu efecte dăunătoare asupra sănătății solului, calității apei și biodiversității din sol și de deasupra solului”, se arată în rezoluția Parlamentului UE.

Toxic pentru reproducere și cancerigen

Glufosinatul este clasificat drept toxic pentru reproducere și, ca urmare, îndeplinește criteriile de excludere prevăzute în Regulamentul (CE) nr. 1107/2009 al Parlamentului European și al Consiliului (6), iar autorizarea utilizării glifosinatului în Uniune a expirat la 31 iulie 2018, semnalează parlamentarii.

Mai mult, Agenția Internațională pentru Cercetare în Domeniul Cancerului, agenția specializată în domeniul cancerului a Organizației Mondiale a Sănătății, a clasificat glifosatul drept substanță probabil cancerigenă pentru oameni, iar o serie de alte studii științifice recente, evaluate inter pares, confirmă potențialul cancerigen al glifosatului. De asemenea, dicamba este extrem de volatil, ceea ce înseamnă că, odată aplicat, sunt șanse mari să se volatilizeze și să circule în aer și apoi să fie purtat de vânt, până ajunge din nou pe pământ, expunând oameni și plantele nevizate, vița-de-vie, copacii și arbuștii la daune potențiale și grave, în special dacă expunerea are loc pe parcursul mai multor ani. Un lider din sectorul semințelor de soia din Statele Unite a declarat că nu a văzut niciodată un fenomen care să provoace mai multe daune agriculturii americane decât dicamba.

”Un proiect de cercetare clinică care are loc în spitale din 13 state din zona centrală a Statelor Unite urmărește să determine dacă creșterea expunerilor prenatale la erbicide, inclusiv la dicamba, cauzează sau contribuie la apariția unor efecte adverse mai frecvente și/sau mai grave la naștere sau perturbă dezvoltarea copiilor. Datele din acest proiect de cercetare arată că aproape trei ori mai multe femei sunt expuse la dicamba ca urmare a plantării pe scară largă a boabelor de soia tolerante la dicamba și că nivelurile medii de dicamba din eșantioanele de urină au crescut de peste trei ori în urma plantării și pulverizării boabelor de soia tolerante la dicamba. Un studiu din 2020 publicat în revista International Journal of Epidemiology, revizuită inter pares, a constatat că, dacă este folosită în cantități mari, dicamba mărește riscul pentru cei care îl aplică de a dezvolta cancere biliare hepatice și intrahepatice”, se mai precizează în rezoluție.

A murit și democrația

Parlamentul UE avertizează că decizia Comisiei Europene a fost luată în baza unui proces decizional nedemocratic, dat fiind că autorizarea nu a fost susținută de o majoritate calificată a statelor membre. În plus, în cea de a opta sa legislatură, Parlamentul a adoptat în total 36 de rezoluții prin care se opune introducerii pe piață de OMG-uri pentru alimente și furaje și cultivării de OMG-uri în Uniune, iar în cea de a noua sa legislatură, Parlamentul a adoptat deja 32 de obiecții față de introducerea pe piață a OMG-urilor.

”Deși recunoaște ea însăși deficitul democratic, lipsa de susținere din partea statelor membre și obiecțiile Parlamentului, Comisia continuă să autorizeze OMG-uri. Proiectul de decizie de punere în aplicare a Comisiei nu este în concordanță cu dreptul Uniunii”, potrivit rezoluției.

author avatar
Claudia Marcu Jurnalist
Este jurnalistă din anul 1994, absolventă a Facultății de Filosofie și Jurnalism, și a profesat la ziarele Monitorul de București, Gardianul, Cotidianul, Gândul, Ring etc., iar din 2019 până în prezent, la ziarul Național.
567 afisari

9 COMENTARII

  1. ”Comisia Europeană a ignorat, pur și simplu, opoziția Parlamentului UE ”??? Da?
    Jos toata comisia si alesi altii. Cum sa nu asculte de parlamentul european?

  2. Asa,si daca-i critici pe tembelii astia cocotati la UE,cica esti extremist,antieuropean.Daca-ti iubesti si respecti Tara,ii aperi drepturile,suveranitatea,hotii astia care devalzeaza Tara,patrihotii astia iti pun eticheta de extremist.Nu ei sunt extremisti,arata cu degetul la altii.

  3. Ce ar fi oare daca am hrani-o pe Ursula doar cu maliga facuta din porumb din asta klingonian? Nu credeti ca ar merita hoashca?

  4. CLAUDIA <noi am mai avut dispute pe diverse teme cele doua produse Chimice utilizte ca si erbicide in combaterea ierburilor perene in special sunt DICAMBA si GLIFOSATUL .
    Dicamba poate contine si DIOXINE asta face ca Dicamba sa fie CONTROLATE IN MOD OBLIDATORIU PENTRU CONTINUTUL DE DIOXINE.
    Firmele producatoare sun interesate sa ascunda efectele toxicologice , Comisiile interministeriale care omologheaza PESTCIDELE in UE sunt influientate de cele mai multe ori politic.
    ASA A FOST INTERZISA FABRICAREA PESTICIDELOR IN ROMANIA IN 2007,FARA NICI UN CONTROL TOXICOLOGIC ,ASTA PENTRU CA SA NU CONCUREZE FIRMELE DIN UE.
    IN MOD NORMAL TREBUIE PUBLICATE VALORILE MAXIME A REZIDIILOR ACCEPTATE IN PRODUSELE AGRICOLE VALABILE PE TERITORIUL EUROPEI !.
    IN ACELAS TIMP TREBUIE SA EXISTE LISTA LABORATOARELOR ACREDITATE CONFORM ISO 17025 UNDE SE CONTROLEAZA ACESTE REZIDII .

  5. Mai bine au saracit satele. Nu era mai eco sa mearga oamenii cu sapa la buruieni? Nuu, mai bine ne dau cu otrava acesti oameni care urasc omenirea.

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger