Epidemiologii atrag atenția asupra unui nou fenomen periculos, ce a determinat ca pacienţii români să fie diagnosticaţi, la cemerele de gardă, cu febra dengue.
O specie invazivă de ţânţari face ravagii în această vară.
Boala „febra dengue”, transmisă de ţânţari
Boala transmisă rapid în Europa a ajuns şi în România. Bolile transmise de țânțari reprezintă o amenințare reală, chiar și pentru țara noastră, afirmă medicii epidemiologi.
O specie invazivă de țânțar s-a răspândit în 13 țări europene, inclusiv România, crescând riscul de apariție a febrei dengue, conform rtv.
Febra dengue prezintă simptome similare unei răceli, spun epidemiologii, însă poate avea complicații severe.
„Sunt şi complicaţii, cum ar fi forme hemoragice de febră dengue, care pot duce şi la deces. Este foarte important de luat în calcul, de gândit riscul, şi mai ales pentru cei care au venit din zone cu risc real să se ia în calcul şi diagnosticul de febră dengue”, a afirmat dr. Andrei Marinescu.
Epidemiologii recomandă vaccinarea. Astfel, este esențial să vă informați și să vă protejați adecvat înainte de a călători în zone exotice, pentru a vă asigura o vacanță în siguranță și fără probleme de sănătate.
Ni se pregăteşte o nouă pandemie: „Boala papagalului”?
Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a atras atenţia asupra unei noi boli ce se răspândeşte în Europa. Se numeşte „Boala papagalului”.
Organizaţia a avertizat asupra creșterii cazurilor de psitacoză.
Austria, Danemarca, Germania, Suedia și Olanda au raportat în cursul anului 2023 și în primele luni ale anului 2024 cazuri pe teritoriul lor. În fiecare dintre aceste țări au fost înregistrate câteva zeci de îmbolnăviri cu psitacoză în ultimele luni, „o creștere neobișnuită și neașteptată”.
Un risc mai mare de îmbolnăvire îl au astfel angajaţii din magazinele de animale de companie, grădini zoologice, medicii veterinari sau crescătorii de păsări.
Psitacoza, numită și ornitoză sau boala papagalului, este o infecție pe care oamenii o contractează de obicei de la păsări, din cauza unei bacterii numită Chlamydia psittaci.