AcasăSANATATEOrdin de la Ministerul Sănătății. Doar medicamentele ieftine, cu reacții adverse grave,...

Ordin de la Ministerul Sănătății. Doar medicamentele ieftine, cu reacții adverse grave, se mai dau pe rețete compensate

”Cadoul de adio” de la Alexandru Rafila pentru pacienți, la plecarea din minister

Ministerul Sănătății vrea să oblige medicii, din medicina primară, ambulatorii și spitale, să prescrie biosimilare în locul medicamentelor biologice de referință. Instituția vrea să facă, astfel, economii majore la bugetul alocat acestui sector. Problema este că biosimilarele, deși se încearcă acreditarea ideii că ar fi ”sigure și eficiente”, comportă riscuri majore de efecte adverse grave, mai ales că acestea nu se supun regulilor studiilor clinice obligatorii pentru medicamentele biologice de referință.

Biosimilarele sunt o variantă mai ieftină a medicamentelor biologice de referință, care nu respectă cu exactitate compoziția produsului original, dar se presupune că ar avea efecte similare. Pentru că medicii din România refuză să le prescrie, din motive mai mult decât evidente, Ministerul Sănătății a trecut măsuri obligatorii, impunând prescrierea biosimilarelor în locul medicamentelor de referință.

”La inițierea tratamentului specific unei afecțiuni cu produse biologice care se eliberează prin farmacii cu circuit deschis, pentru care, la momentul prescrierii, există atât produsul biologic de referință, cât și produse biosimilare ale acestuia, se prescrie un produs biosimilar. La bolnavii la care tratamentul a fost inițiat cu produsul biologic de referință, în termen de 12 luni de la data includerii în lista medicamentelor compensate a primului produs biosimilar sau mai devreme, dacă este posibil, se va realiza schimbarea produsului biologic cu un biosimilar al acestuia pentru cel puțin 50% dintre bolnavi”, se precizează într-un proiect de Hotărâre de Guvern emis de Ministerul Sănătății. În ce privește spitalele,  la inițierea sau continuarea tratamentului specific unei afecțiuni cu medicamente care se eliberează prin farmacii cu circuit închis pentru care, la momentul prescrierii, există atât produsul biologic de referință, cât și biosimilare, se va prescrie un produs biosimilar sau produsul biologic de referință, în funcție de achiziții și de stocurile existente la nivelul unității de specialitate. Cum bugetele spitalelor sunt grevate de plata salariilor, este clar că singurele medicamente care vor mai exista în aceste unități vor fi biosimilarele. Mai mult, Casa de Asigurări de Sănătate va monitoriza semestrial prescrierea produselor biologice și va transmite medicilor prescriptori al căror comportament de prescriere nu se circumscrie acestor prevederi un document de orientare cu privire la prescrierea produselor biosimilare.

Produse mai proaste, ca să ajungă la toată lumea

Măsura prescrierii biosimilarelor a fost implementată ca recomandare încă din anul 2008, prin Hotărârea de Guvern nr. 720, și a urmărit utilizarea eficientă a resurselor limitate alocate cheltuielilor cu medicamente din bugetul FNUASS, printr-un mecanism de optimizare bugetară ce vizează accesul unui număr mai mare de pacienți la medicamente în cadrul aceluiași buget. Pentru primul an de implementare a schemei de adopție a biosimilarelor, autoritățile au urmărit atingerea unui prag de cel puțin 30%, însă analiza de la an la an a evidențiat că pragul nu a fost atins, în condițiile în care 40% din medicii care au emis prescripții medicale nu au prescris pacienților niciun biosimilar. În motivarea forțării prescrierii biosimilarelor, Ministerul Sănătății invocă poziția Agenției Europene a Medicamentului (EMA), din 19 septembrie 2022, care viza armonizarea abordării biosimilarelor în UE. Astfel, EMA a considerat că atunci când unui biosimilar i se acordă aprobare în UE, acesta poate fi utilizat în locul produsului să de referință.

”În situația în care doar pentru două dintre medicamentele imunosupresoare analizate în primul an de implementare a schemei de adopție a biosimilarelor, cu o rată de absorbție pentru 50% dintre pacienți, în 12 luni s-ar putea obține un beneficiu prin mecanismul de optimizare bugetară de 8,4 milioane de lei”, se arată în expunerea de motive a proiectului de Hotărâre de Guvern inițiat de Ministerul Sănătății.

Produse în organisme vii

În Ghidul pentru profesioniștii din sănătate privind medicamentele biosimilare din UE, prof. Guido Rasi, directorul executiv al EMA, susține că instituția nu reglementează interschimbabilitatea, schimbarea cu un medicament care are aceeași indicație și substituirea unui medicament de referință cu corespondentul său biosimilar și că aceste aspecte țin de competența statelor membre ale UE.

”Deoarece medicamentele biosimilare sunt produse în organisme vii, este posibil să existe câteva diferențe minore față de medicamentul de referință. Aceste diferențe minore nu sunt relevante din punct de vedere clinic – cu alte cuvinte, nu este de așteptat să existe diferențe în ceea ce privește siguranța și eficacitatea”, se arată în Ghid. Fiind un produs biologic, biosimilarul poate cauza probleme de imunogenitate, în sensul că riscă să declanșeze un răspuns imun al organismului, care poate crea reacții adverse grave.

”Aprobarea medicamentelor biosimilare se bazează pe cunoștințele științifice existente privind siguranța și eficacitatea medicamentului de referință dobândite în cursul utilizării clinice a acestuia, motiv pentru care sunt necesare mai puține date clinice. Din punct de vedere științific și normativ, nu este necesar să se repete întregul program de dezvoltare clinică a medicamentului de referință. Aceasta înseamnă că pacienții și voluntarii sănătoși nu vor fi supuși unor studii clinice inutile”, se mai precizează în Ghidul EMA.

author avatar
Claudia Marcu Jurnalist
Este jurnalistă din anul 1994, absolventă a Facultății de Filosofie și Jurnalism, și a profesat la ziarele Monitorul de București, Gardianul, Cotidianul, Gândul, Ring etc., iar din 2019 până în prezent, la ziarul Național.
1.951 afisari

22 COMENTARII

  1. nea rafilu’ , dak nu te ascultă , îi bagi în grajd, îi legi și dai foc.
    ca tăticu’.

    • Ptr ce platesc 4000 de euro/an la CAS? Sa imi compenseze Rafila niste medicamente de 2 bani? Sa ia ”eroii” in halate albe salarii de 7000 euro/luna ?

  2. Nea Rafilu ,daca nu te asculta ii bagi intr-un club si le dai fok ca tatuca iohanus Banii nu trebue sa ajunga la spitale trebue dati gratis si dea moaca la firme americane care fac studii si prospecte ,la partidele politice ,la excursiile plavanului si al ravasitoarei ,la amerloci pe arme vechi si ruginite precum si ca sa-ti rascumperi zacamantul tau din M Neagra dat la EXXson pe degeaba ,mai dati ceva si pe o autostrada facuta de firme americane si abandonate ,ceva de ordinul miliardelor de euro Cumparati arme si dati-le gratis la ukraina Sa nu cumva sa cereti bani de la multinationale ca se supara Mai bine taiati de la spitale ,de la copii si batrani de la scoli Pe Roman tine-l cu salariul minim ,creste pretul la curent si gaze ca sa aiba statul profit iar prostimea sa plateasca de 10 ori mai mult pe kw-ora ,baga banet la specialii tai ,ca sa borasca de atata bine ,la SRI la procurori ca sa ameninte lumea cu catusele (Vezi gorila aia horodniceanu)Furati banii din imprumuturi( 51 de miliarde de euro)si apoi scoateti paturile din spitale si taiati compensatele ca de batranii copiii si in general de bolnavi nu aveti nevoie ca va incurca Mai bine de banii aceia luati un avion de lux la Plavan

  3. Domnu’ Rafila,schimbarea asta nociva,se aplica doar prostimii platitoare de taxe si empozite ? Cocotatii,specialii,noua nomenclatura in frunte cu Esuatul vor primi si ei surogate de medicamente ? Sau la voi nu se aplica,pe principiul ca cine-mparte,parte-si face.Tinand cont si de faptul ca de-abia va descurcati cu salariile alea amarate,cu privilegiile de care benficiati si mai ales cu parandaraturile „garantate ‘. Oricum vad ca nu va faceti griji,maestrul Pieleanu care face sondaje la comanda bine platite,va garanteaza un procent de 60%,pt. actualii Guvernul meu,adica cele doua ciume,cea rosie si cea galbena,inclusiv peticul de care au nevoie pt. majoritate in Parlamentul meu. Cu mentiunea ca harnicul MaCiuca plagiatorul,ar avea un scor mai mare decat ciuma galbena ,partidul pe care-l conduce cu devotamenrt si competenta pe calea magarului disparut in ceata.

    • ”va garanteaza un procent de 60%” Sa-i ardem la vot. Nu pot ei sa fure cat putem noi vota AUR. Puscaria e a lor.

  4. Doamna ziarist mananca bors cu polonicul….
    Initiativa este foarte buna, de ce? Va dau un exemplu: medicamentul No-Spa (cu denumirea chimica DROTAVERINA) este produs de francezi si la farmacie costa 22 de lei. Aceeasi substanta chimica cu acelasi gramaj, dar cu denumirea comerciala Spaverin (produs de fabrica de la Iasi) costa 12 lei. Este aceeasi substanta, cu aceleasi efecte, doar ca luand NoSpa ii umfli fundul lui Macron. Va mai dau un exemplu: Detralex (cu denumirea chimica DIOSMINA) costa 59 de lei si e produs de o fabrica din Franta. Aceeasi substanta chimica dar cu denumirea de Devaricid (produs de o fabrica din Bucuresti) costa…. 20 de l

  5. Asta nu se dezminte fin gena care provine ca asa zice presa ca tatane su a venit pe tancurile sovietice printre romani.Ar fi bine sa plece de unde a venit ca nu ne trebuie avem altii mult mai buni!!

  6. ”Biosimilarele sunt o variantă mai ieftină a medicamentelor biologice de referință” Ce-i Rafila nu ai bani? Vezi ca a furat Arafat 4 milioane de euro in martie 2020, Citu inca 1,2 miliarde de euro in decembrie 2020. Executa-i.

  7. Inr,un stat normal ,acest rafila nu trebuia sa ocupe nici,o funcție publică ,la ce mizerii a făcut securistul de taică-său

  8. Produse mai proaste,oare e posibil?
    Ma indoiesc!
    Lucrul acesta se numeste GENOCID,adica EXTERMINARE!
    Inca sant multi prosti din pácate,care au ochi dar nu pot vedea!

  9. „Ce sunt medicamentele biosimilare ?
    Biosimilarele sunt preparate care prezintă un înalt grad de similitudine cu medicamente biologice deja aprobate – denumite „medicamente de referință” – atât în ceea ce privește structura, cât şi activitatea biologică, eficacitatea, siguranța și profilul de imunogenitate [1]. Asemenea medicamentelor biologice de referinţă, medicamentele biosimilare sunt derivate din organisme vii, iar substanţele lor active se obţin, de regulă, prin procedee specifice biotehnologiei, precum cea a ADN-ului recombinant.”
    (https://www.revistagalenus.ro/farmacoterapie/ariile-si-avantajele-terapeutice-ale-medicamentelor-biosimilare/)

    Clar acum ce-i cu biosimilarele astea ? ADN re-combinat, deci „medicamente modificate genetic”, precum waxxul covd.
    Acelaşi program de re-programare a uman-oidului…

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger