AcasăSANATATEOMS schimbă politica Ministerului Sănătății. Deficitul de personal medical, acoperit cu angajați...

OMS schimbă politica Ministerului Sănătății. Deficitul de personal medical, acoperit cu angajați din Africa

Ministrul Alexandru Rafila vrea să aducă medici și asistente din Africa

Ministerul Sănătății a modificat Ordinul privind Planurile de acțiune sectoriale pentru dezvoltarea resurselor umane în sănătate 2023-2030, pe baza recomandărilor OMS, recomandări pentru care s-au plătit milioane de euro. Soluția găsită de OMS pentru deficitul de personal din Sănătate este angajarea medicilor și asistenților din țările africane și asiatice. Totodată, OMS consideră că posturile din mediul rural se vor ocupa doar dacă vor exista stimulente financiare majore.

Plătită cu 21 de milioane de euro pentru asistență tehnică la implementarea reformelor din PNRR, Organizația Mondială a Sănătății a produs primul document referitor la resursele umane din sectorul sanitar. Marile soluții ale OMS, adoptate într-un nou Ordin al Ministerului Sănătății privind Planurile de acțiune sectoriale pentru dezvoltarea resurselor umane în sănătate 2023-2030, nu reprezintă nicio noutate zdrobitoare.

Pe scurt, OMS vorbește despre centralizarea datelor privind resursa umană din Sănătate, adaptarea și modernizarea programelor universitare, educație continuă și dezvoltarea competențelor și stimulente financiare pentru personalul medical care profesează în zone rurale și în zone defavorizate. Noutatea de 21 milioane de euro, care, nu-i așa, face toți banii, este recrutarea personalului medical din țări terțe, adică angajarea unor medici și asistenți din țările africane și asiatice.

”Pentru acoperirea deficitului de personal sunt necesare măsuri precum elaborarea și implementarea unor mecanisme de repatriere a personalului medical românesc și recrutarea personalului medical din țări terțe, revizuirea legislației naționale, conform recomandărilor Codului global OMS de practici de recrutare internațională a personalului sanitar, definirea și aplicarea de criterii transparente pentru recrutarea, selecția, recunoașterea titlurilor de calificare și angajarea lucrătorilor în domeniul sănătății din țări terțe”, se arată în Ordinul Ministerului Sănătății, elaborat cu ajutorul OMS. Pentru medicii de familie și alți profesioniști specializați din domeniul sănătății care au migrat în străinătate, OMS recomandă aplicarea unor stimulente financiare.

Forțați să profeseze în mediul rural

Pentru a optimiza forța de muncă din Sănătate, Ordinul prevede consolidarea recrutării personalului spitalicesc, modificarea mixului de servicii, reexaminarea procedurilor de recrutare și compensarea managerilor de spital, revizuirea numărului de posturi necesare în funcție de volumul de activitate al structurilor în cauză (secții, departamente etc.) și adaptarea recrutărilor pentru personalul spitalicesc ținând cont de planificarea nevoilor de personal specializat în sectorul spitalicesc. Acest lucru este urmat, firesc, de o reducere a posturilor din spitale și o reorientare a surplusului către zonele rurale, la care se adaugă măsura revizuirii remunerării personalului ca răspuns la politicile de salarizare bazate pe rezultate. Transformarea contractului de muncă pe secție în contract de muncă pe spital este necesară pentru a eficientiza activitatea medicilor și asistentelor din spitale, se arată în ordinul Ministerului Sănătății, care introduce, astfel, și servicii elective (medicale/chirurgicale) în afara programului de lucru, cu posibilitatea de programare prioritară și de alegere a profesionistului care furnizează serviciile de sănătate solicitate, pe baza unui sistem de coplată reglementat prin lege și suportat de beneficiar.

Bani grei pentru medicii de la țară

Pentru medicii cu specialități deficitare care lucrează în unități teritoriale cu deficit de personal, precum și pentru medicii, asistenții medicali și moașele din zonele rurale și insuficient deservite se vor acorda mai multe stimulente. Astfel, aceștia vor beneficia de stimulente financiare (creștere salarială, sprijin financiar pentru cheltuielile de trai, rambursarea împrumuturilor pentru studenți etc.), de condiții de lucru (sprijin și supraveghere din partea medicilor cu experiență și comunicare cu colegii pentru a face schimb de opinii și experiențe), de o rețea mai eficientă între medicii de familie, restul echipei de asistență medicală primară (de exemplu, asistenți medicali comunitari) și de alte servicii de sănătate din județ (de exemplu, ambulatoriu, spitale), care vor îmbunătăți colaborarea și vor reduce barierele percepute legate de izolarea științifică. Totodată, stimulentele vor viza și condițiile de trai, cu facilități pentru locuit, cum ar fi condiții sanitare, electricitate, alimentare cu apă, internet, telecomunicații etc., transport, locuri de muncă pentru soț/partener, dar și oportunități pentru educație medicală continuă și dezvoltare profesională.

author avatar
Claudia Marcu Jurnalist
Este jurnalistă din anul 1994, absolventă a Facultății de Filosofie și Jurnalism, și a profesat la ziarele Monitorul de București, Gardianul, Cotidianul, Gândul, Ring etc., iar din 2019 până în prezent, la ziarul Național.