AcasăSANATATEOMS schimbă politica Ministerului Sănătății. Deficitul de personal medical, acoperit cu angajați...

OMS schimbă politica Ministerului Sănătății. Deficitul de personal medical, acoperit cu angajați din Africa

Ministerul Sănătății a modificat Ordinul privind Planurile de acțiune sectoriale pentru dezvoltarea resurselor umane în sănătate 2023-2030, pe baza recomandărilor OMS, recomandări pentru care s-au plătit milioane de euro. Soluția găsită de OMS pentru deficitul de personal din Sănătate este angajarea medicilor și asistenților din țările africane și asiatice. Totodată, OMS consideră că posturile din mediul rural se vor ocupa doar dacă vor exista stimulente financiare majore.

Plătită cu 21 de milioane de euro pentru asistență tehnică la implementarea reformelor din PNRR, Organizația Mondială a Sănătății a produs primul document referitor la resursele umane din sectorul sanitar. Marile soluții ale OMS, adoptate într-un nou Ordin al Ministerului Sănătății privind Planurile de acțiune sectoriale pentru dezvoltarea resurselor umane în sănătate 2023-2030, nu reprezintă nicio noutate zdrobitoare.

Pe scurt, OMS vorbește despre centralizarea datelor privind resursa umană din Sănătate, adaptarea și modernizarea programelor universitare, educație continuă și dezvoltarea competențelor și stimulente financiare pentru personalul medical care profesează în zone rurale și în zone defavorizate. Noutatea de 21 milioane de euro, care, nu-i așa, face toți banii, este recrutarea personalului medical din țări terțe, adică angajarea unor medici și asistenți din țările africane și asiatice.

”Pentru acoperirea deficitului de personal sunt necesare măsuri precum elaborarea și implementarea unor mecanisme de repatriere a personalului medical românesc și recrutarea personalului medical din țări terțe, revizuirea legislației naționale, conform recomandărilor Codului global OMS de practici de recrutare internațională a personalului sanitar, definirea și aplicarea de criterii transparente pentru recrutarea, selecția, recunoașterea titlurilor de calificare și angajarea lucrătorilor în domeniul sănătății din țări terțe”, se arată în Ordinul Ministerului Sănătății, elaborat cu ajutorul OMS. Pentru medicii de familie și alți profesioniști specializați din domeniul sănătății care au migrat în străinătate, OMS recomandă aplicarea unor stimulente financiare.

Forțați să profeseze în mediul rural

Pentru a optimiza forța de muncă din Sănătate, Ordinul prevede consolidarea recrutării personalului spitalicesc, modificarea mixului de servicii, reexaminarea procedurilor de recrutare și compensarea managerilor de spital, revizuirea numărului de posturi necesare în funcție de volumul de activitate al structurilor în cauză (secții, departamente etc.) și adaptarea recrutărilor pentru personalul spitalicesc ținând cont de planificarea nevoilor de personal specializat în sectorul spitalicesc. Acest lucru este urmat, firesc, de o reducere a posturilor din spitale și o reorientare a surplusului către zonele rurale, la care se adaugă măsura revizuirii remunerării personalului ca răspuns la politicile de salarizare bazate pe rezultate. Transformarea contractului de muncă pe secție în contract de muncă pe spital este necesară pentru a eficientiza activitatea medicilor și asistentelor din spitale, se arată în ordinul Ministerului Sănătății, care introduce, astfel, și servicii elective (medicale/chirurgicale) în afara programului de lucru, cu posibilitatea de programare prioritară și de alegere a profesionistului care furnizează serviciile de sănătate solicitate, pe baza unui sistem de coplată reglementat prin lege și suportat de beneficiar.

Bani grei pentru medicii de la țară

Pentru medicii cu specialități deficitare care lucrează în unități teritoriale cu deficit de personal, precum și pentru medicii, asistenții medicali și moașele din zonele rurale și insuficient deservite se vor acorda mai multe stimulente. Astfel, aceștia vor beneficia de stimulente financiare (creștere salarială, sprijin financiar pentru cheltuielile de trai, rambursarea împrumuturilor pentru studenți etc.), de condiții de lucru (sprijin și supraveghere din partea medicilor cu experiență și comunicare cu colegii pentru a face schimb de opinii și experiențe), de o rețea mai eficientă între medicii de familie, restul echipei de asistență medicală primară (de exemplu, asistenți medicali comunitari) și de alte servicii de sănătate din județ (de exemplu, ambulatoriu, spitale), care vor îmbunătăți colaborarea și vor reduce barierele percepute legate de izolarea științifică. Totodată, stimulentele vor viza și condițiile de trai, cu facilități pentru locuit, cum ar fi condiții sanitare, electricitate, alimentare cu apă, internet, telecomunicații etc., transport, locuri de muncă pentru soț/partener, dar și oportunități pentru educație medicală continuă și dezvoltare profesională.

2.616 afisari

24 COMENTARII

  • ZIARE.COM UN SITE DE FASCISTI SI CRIMINALI CE FAC LISTE CA PE TIMPUL NAZISTILOR PENTRU EXTERMINAREA EVREILOR . ZIARE COM ESTE UN SITE DE JEGURI ANALFABETI SI SLUGI MOOISTE

   PE ZIARE.COM S-A INSTAURAT FASCISMUL .
   LISTE CU CITITORII CE TREBUIESC EXTERMINATI

   TroIIlistmaker_001 NAZISTUL
   Lista cu profilurile agentilor de propaganda pro-rusi – actualizare iulie 2023:
   ( cu scuzele de rigoare pentru postarile repetitive)

   -ahmedinejad
   -alfabeta
   -balosu
   -BaronulRed
   -Cancan
   -caraman_lucian1
   -catalinbz
   -Charb
   -cipriotu etc etc etc

   Acest text a fost copiat de pe Ziare.com Iritat de contraofensiva ucraineană, Medvedev amenință cu un ”incendiu nuclear global”: ”Pur şi simplu nu ar exista altă opţiune” https://ziare.com/razboi-rusia-ucraina/medvedev-amenintari-arma-nucleara-contraofensiva-ucraina-1818055?utm_source=Ziare.com&utm_medium=copy-paste

  • Si cum crede ca va echivala studiile ?
   D abia le am echivalat noi in UE.
   Pot veni cu acte false.Greu de verificat in ” scolile” africane.

 1. OMS e peste UE?? NOua in Romania ne dau toti ordine si slugile supuse lor de politruci li se supun fara cracnire!!??Sintem ultimi oameni din lume ca tara! In ritmul de slugarnicie libidinoasa o sa disparem ca natie, ca tara! 99% din asistentele medicale,infirmiere trateaza asiguratii romani din spitale ca pe niste cersetori! Iar 90 % din medici ori nu-si fac treaba din fisa postului ori din nepricepere sau din dezinteres.S-au facut medici decit sa ia o poala de bani si i doare -n cuuur direect de pacienti.

 2. Asteptam aiurea alegeri !
  Pe un sistem ticalosit! Bravo psd – sa vedem cum ne vor trata medicii din Africa ! Abia astept sa-i aud vorbind romaneste si scriind in sistemul de rahat informatic scrisori medicale ! Cat de idioti pot fi cei din MS ?
  Chiar trebuie dusi la canal toti !

 3. Acesti guvernanti nenorociti,incapabili,pusi pe rele,incompetenti,de rea credinta arunca inca o data pe ferestra zeci de milioane de Euro pt..ce ? Ca sa le spuna OMS ba tamapitilor,ceeace stiu si ei,trebuie sa va invatam noi ca pe babele alea surde ce aveti de facut? Mii de rezidenti nu sunt primiti in sistemul sanitar,isi iau valea in strainatate.De ani de zile ne pleaca medicii si asitentele.Iar idiotii astia dela OMS cica aduceti ba personal medical din Asia din Africa.Dupa cu se vede,iar s-antalnit hotul cu prostul.Adica habarnistii dela OMS cu dobitocul de Rafila,si ceilati dobitoci care l-au precedat.

 4. Nigeria =200 de milioane
  Bangladesh = 170 de milioane
  Nepal = 30 de milioane
  Vietnam = 100 de milioane
  Egipt,
  de ce nu? = 100 de milioane
  Kenya = 55 de milioane,

  are balta peste pentru
  STRAMUTAREA SI COLONIZAREA COLORATILOR!

Comments are closed.

Nu rata să citești

Ultimele știri