AcasăSANATATEO nouă boală provenită din China amenință omenirea. „Moartea neagră” apare din...

O nouă boală provenită din China amenință omenirea. „Moartea neagră” apare din cauza unui produs pe care îl consumăm zilnic

ciuma

Suspiciune de ciumă neagră în Mongolia, după ce două persoane ar fi consumat carne crudă de marmotă. Pentru a preveni răspândirea bolii, autorităţile au impus carantina într-un orășel din regiunea nordică a țării și au închis graniţa de vest cu Rusia, pe o suprafaţă de aproximativ 500 de kilometri.

Autoritățile au testat 146 de persoane care au avut contact direct cu cele două persoane infectate, un bărbat în vârstă de 27 de ani şi o femeie a cărei vârstă nu este precizată. De asemenea, au fost identificate 504 contacte secundare ale persoanelor infectate, acestea fiind în prezent sub supraveghere medicală atentă.

Experții în sănătate au interzis vânarea şi mâncarea animalelor care ar putea transmite această boală. Populaţiei i se cere să raporteze eventualele cazuri suspecte de ciumă sau febră fără cauze clare şi să anunţe dacă găsesc orice marmotă bolnavă sau moartă.

Boală fatală, dar tratabilă

Ciuma bubonică a omorât peste 50 de milioane de oameni în secolul al XIV-lea. Deşi este considerată o boală eradicată, focare izolate încă există în lume, omorând aproximativ 2.000 de oameni anual. Boala se transmite prin intermediul rozătoarelor, aşa cum este şi marmota. În unele zone ale lumii, contactul dintre oameni şi rozătoarele domestice sau sălbatice încă este comun, rezultând în cazuri sporadice de ciumă.

Cazurile de ciumă bubonică sunt raportate periodic în întreaga lume. Madagascar a înregistrat mai mult de 300 de cazuri în timpul unui focar în 2017. În luna mai a anului trecut, două persoane din Mongolia au murit din cauza ciumei, pe care au contractat-o ​​după ce au mâncat carnea crudă a unei marmote.

Un oficial al Organizației Mondiale a Sănătății din Ulaanbaatar, capitala Mongoliei, a spus pentru BBC că mongolii consideră carnea crudă de marmotă un remediu popular pentru o sănătate bună. Oamenii infectați cu ciumă dezvoltă simptome asemănatoare cu cele ale gripei după o perioadă de incubație de 3-7 zile. Cele mai frecvente simptome sunt: apariția bruscă a febrei, frison, durere de cap și a corpului, slăbiciune, greață și vomă.

author avatar
Andreea Vlad