AcasăSANATATEO nenorocire nu vine niciodată singură, dimpotrivă. A fost confirmat primul caz...

O nenorocire nu vine niciodată singură, dimpotrivă. A fost confirmat primul caz de gripă AH1!

Odată cu venirea sezonului rece au apărut și primele semne de gripă sezonieră.

Potrivit Institutul Naţional de Sănătate Publică (INSP) a fost înregistrat un caz confirmat de gripă cu virus gripal tip A, subtip H.

Numărul infecțiilor respiratorii este sub jumătatea nivelului din aceeași perioadă a anului trecut.

Datele ultimului raport al INSP

„Săptămâna 19 – 25 octombrie (S43/2020) – la nivel naţional, numărul total de cazuri de infecţii respiratorii acute (gripă clinică, IACRS şi pneumonii) a fost de 51.730, cu 44% mai mic comparativ cu cel înregistrat în aceeaşi săptămână a sezonului precedent (92.414) şi cu 8,6% mai mare comparativ cu cel din săptămâna anterioară (47.636)”, precizează Centrul Național de Supraveghere și Control al Bolilor Transmisibile din Institutul Naţional de Sănătate Publică.

În săptămâna 19 – 25 octombrie, au fost raportate la nivel național 12 cazuri de gripă clinică, comparativ cu 21 cazuri înregistrate în aceeași săptămână din anul trecut.

Până în 25 octombrie, au fost vaccinate antigripal 323.098 persoane din grupele la risc, cu vaccin distribuit de Ministerul Sănătății.

Totodată, a fost înregistrat un caz confirmat de gripă cu virus gripal tip A, subtip H1, subliniază INSP.

Gripa cu noul virus H1N1 este o boală infecţioasă contagioasă determinată de virusul omolog (AH1N1 2009). A fost denumită gripă porcină, pentru ca a fost depistată iniţial la porci de la care s-a realizat transmiterea la om. OMS recomadă însă, utilizarea numelui de gripă cu virusul AH1N1 sau gripă “nouă”.

Principalele simptome ale noii gripe H1N1

Febră >380C

Tuse sau dificultăţi de respiraţie

Cefalee (dureri de cap)

Rinoree

Dureri în gât

Mialgii (dureri musculare),

Astenie (oboseală),

Strănut, nas înfundat, pierderea poftei de mâncare

Până la jumătate din cazuri pot prezenta vărsături ş/ sau diaree

Medicii specialiști ne informează că nu trebuie să aveți toate aceste simptome! Este importantă febra la care se asociază variabil unul sau mai multe simptome.

 

author avatar
Eli Dan Davidescu