AcasăSANATATENoi facilități pentru bolnavii de cancer. Legea a fost adoptată de Parlament

Noi facilități pentru bolnavii de cancer. Legea a fost adoptată de Parlament

cancerNoi facilități pentru bolnavii de cancer. Legea a fost adoptată de Parlament

Un proiect de lege adoptat, miercuri, de plenul Camerei Deputaţilor, prevede concediu și indemnizație pentru persoanele care îngrijesc bolnavii de cancer în vârstă de peste 18 ani.

„Beneficiază de concediu şi indemnizaţie pentru îngrijirea pacientului cu afecţiuni oncologice în vârstă de peste 18 ani asiguratul care, cu acordul pacientului, îl însoţeşte pe acesta la intervenţii chirurgicale şi tratamente prescrise de medicul specialist.

Pacientul cu afecţiuni oncologice îşi poate exprima acordul numai pentru o singură persoană la fiecare intervenţie chirurgicală, respectiv tratament. Durata de acordare a concediului şi a indemnizaţiei este de cel mult 45 de zile calendaristice la interval de un an pentru un pacient. Cuatumul brut lunar al indemnizaţiei este de 85% din baza de calcul a asiguratului, stabilită conform articolului 10”, se menționează în proiectul de lege, care aparține senatoarei PNL Nicoleta Pauliuc.

Consiliere psihologică gratuită

De asemenea, în fiecare an în care primeşte concedii medicale pentru îngrijirea pacientului oncologic, însoțitorul va avea dreptul la minimum o şedinţă de evaluare psihologică clinică şi minimum cinci şedinţe de consiliere psihologică. De aceleași drepturi la evaluare și consiliere psihologică beneficiază și pacientul cu afecțiuni oncologice.

„Ştiu foarte bine, inclusiv din experienţă proprie, că, de foarte multe ori, apropiaţii bolnavilor de cancer care îi însoţesc pe aceştia la tratament suferă o traumă psihologică la fel de mare ca pacientul însuşi. Tocmai de aceea am insistat ca statul român să le ofere acestora câteva şedinţe de consultaţii psihologice absolut necesare pentru a trece peste momentul greu. O astfel de legislaţie există şi în alte state europene. De asemenea, însoţitorii vor primi şi concediu atunci când merg cu bolnavii de cancer la tratament. Nu puţine sunt cazurile când bolnavii sunt singuri pe holurile secţiilor de oncologie ale spitalelor pentru că nu are cine să-i însoţească având în vedere că apropiaţii nu-şi pot lua liber de la serviciu”, a declarat iniţiatoarea legii, ea însăşi supravieţuitoare a unei afecţiuni oncologice.

author avatar
Andreea Vlad
1.613 afisari

3 COMENTARII

  1. Durata de acordare a concediului şi a indemnizaţiei pentru persoanele care ingrijesc bolnavii de cancer (situatie care ar trebui extinsa si pentru alte categorii de boli grave),ar trebui sa nu fie limitata la 45 de zile calendaristice la interval de un an pentru un pacient, ci sa fie un sprijin permanent ,neconditionat de o durata , pana la refacerea pacientului .Ce se intampla cu perioada de dupa 45 de zile ,cand pacientul nu este in putere si in situatia de a se descurca singur pana la recuperare? sau gasit o varianta comuna intre parti dupa expirarea celor 45 zile maxim admise

  2. As prefera sa vad ca „reprezentantii nostri” prin Parlament fac intr-adevar niste lucruri utile si se lupta pentru asigurarea unui mediu de viata intr-adevar sanatos pentru oamenii care traiesc in Romania, ca sa nu mai vedem epidemia asta de cancere absolut prevenibile. Ca se lupta pentru asigurarea nevoilor de baza, mancare si mediu fara otravuri de toate felurile si fara tone de radiatii electromagnetice si unde acustice patogene. Vreau sa vad ca se pune capac nebuniei 5G si pulverizarii de otravuri neurotoxice in scopul „protejarii sanatatii publice”, care a facut o mare parte din victimele asa-zisului COVID, vreau sa vad legislatie in domeniul tehnologiilor care emit cantitati uriase de unde acustice de joasa frecventa, de care e plina civilizatia moderna si in care nu se face nici macar monitorizare, daramite protectia oricarui om expus la ea. Orice altceva e ipocrizie.

  3. nu o masura rea dar mult mai util ar fi daca acestor bolnavi li s-ar da lunar o suma de bani pe un card cu care sa isi completee hrana zilnica si medicamentatia care nu e compensata De ex. medicamentele naturiste etc.
    Ar fi benefic pt cei bolnavi sa fie ajutati cu o alimentatie mai consistenta decat amaratul asta de asa zis cos zilnic.
    Simpla prezenta langa ei a unei alte persoane nu face mare lucru sa fie clar.

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger