AcasăSANATATEMedicii din România au ajuns să se păruiască între ei! Dezvăluiri incredibile...

Medicii din România au ajuns să se păruiască între ei! Dezvăluiri incredibile din sistem

După ce reprezentanții Societăţii Naţionale de Medicina Familiei s-au revoltat împotriva deciziei ministerului Sănătății se a trata acasă bolnavii de COVID-19, Asociaţia Profesională a Medicilor de Ambulator s-a simțit jignită și a reacționat imediat.

Reprezentanții APMA au afirmat la rândul lor că medicii din ambulator şi cei de familie poartă „aceeaşi bătălie” şi tratează aceiaşi pacienţi.

Scrisoare deschisă adresată SNMF

De asemenea, APMA consideră că medicii de familie „lezează prin neclaritatea exprimării, dacă nu chiar prin intenţie declarată” sentimentele medicilor specialişti din ambulatoriu.

„Purtăm aceeaşi bătălie. Avem aceiaşi adversari. Şi inconştienţi ne faultăm repetat. Să fie doar nebăgare de seamă? Să fie resentimente vechi ce scot capul atunci când nu este nevoie? Şi medicii de familie şi medicii specialişti din ambulatoriu tratează aceiaşi pacienţi. Cei care nu au nevoie de spital sau cei care nu pot ajunge la spital în vremurile tulburi ale pandemiei. Atunci când competenţele unui medic de familie sunt depăşite, pacientul merge la medicul specialist. Când agravarea unei boli depăşeşte limitele competenţelor profesionale ale medicului de familie, pacientul merge la medicul specialist, după care se întoarce la medicul de familie. (…) Ambele categorii au limite profesionale, care ţin de pregătirea lor specifică. Nu este vorba de superioritatea uneia faţă de cealaltă”, afirmă reprezentanţii APMA.

Medici de familie spun că sunt obosiți. Reacția medicilor din ambulator

Reacția APMA este foarte clară chiar dacă medicii de familie invocă tot felul de motive pentru a refuza tratarea bolnavilor la domiciliu.

„Din păcate, unele luări de poziţie ale reprezentanţilor S.N.M.F. lezează prin neclaritatea exprimării, dacă nu chiar prin intenţie declarată sentimentele medicilor specialişti din ambulatoriu. Nu, dragi colegi, noi NU am tras obloanele în starea de urgenţă. Doar ambulatoriile de spital au fost forţate să o facă. Noi am fost alături de voi, în cabinete. Noi ne-am îngrijit pacienţii. Care sunt şi ai voştri”, se arată în scrisoarea deschisă.

APMA solicită scuze din partea medicilor de familie

APMA afirmă că medicii din ambulator nu au primit „nici măcar promisiuni de stimulente, nici ajutoare, cât de mici, de la minister, casă de asigurări sau primării” în perioada stării de urgenţă.

„Nu am primit scutiri de impozit pe clădiri prin lege. Nici măcar valoarea punctului nu ne-a crescut atunci când v-a crescut vouă în 2019. (…) Noi nu v-am atacat niciodată. Nici măcar prin omisiune. De aceea am fost surprinşi când, repetat, în luările de poziţie ale reprezentanţilor dumneavoastră, aţi spus că voi aţi preluat întregul şoc al pacienţilor care nu au mai avut loc în spitale. Noi unde eram atunci? Nu în cabinetele de lângă uşa voastră? Nu împreună am avut grijă de pacienţii cronici? Nu cardiologii, diabetologii, oftalmologii, ginecologii, etc. v-au ajutat în îngrijirea acelor pacienţi? (…) Ar trebui poate, ca un semn de minimă politeţe, să vă cereţi scuze pentru ceea ce a fost o scăpare de limbaj şi să mergem împreună mai departe ca doi parteneri care se respectă. Pe viitor nu mai uitaţi că suntem în aceiaşi barcă”, afirmă APMA.

SNMF a afirmat că în 15 martie, odată cu declararea stării de urgenţă, a avut loc practic blocarea accesului pacienţilor non-COVID la spitale, închiderea temporară a celor mai multe cabinete din ambulatoriile de specialitate şi transferarea îngrijirilor asigurate până atunci de către spitale şi ambulatoriile de specialitate către medicii de familie.

author avatar
Eli Dan Davidescu
464 afisari

3 COMENTARII

  1. Cunosc cazuri. Trebuie urgent dublate angajarile in sistem sa prinda putin experienta. Altfel o sa clacheze sistemul. Adica o sa plece toti si o sa creasca plagile si bolile de diverse tipuri infectiile si decesele in spitalul romanesc.

  2. La fel stimulente pecuniare si zile de recuperare
    Domnul Organ nu cred ca poate sa lucre si dupa 12 noaptea pana dimineața apoi la pranz sa iasa fara un dus mancare si somn ca apoi sa intre in tura seara pana poimaine la pranz apoi seara cand intra iara..

  3. Dl Tataru sa scuteasca medicii de familie de trimiterile obligatorii solicitate de pacientii ce vor sa mearga la un specialist. Timp pierdut coada la usa MF etc . Ai nevoie de un medic ORL sau Oftalmolog trebuie sa stai la usa medicului de familie pt o trimitere. Medicul prierde zilnic ore bune pt asa ceva.
    RENUNTATI la trimiteri ( o birocratie inutila) dlor din mnisterul sanatatii anulati aceasta prevedere Astfel degrevati medicii de familie de birocratie si vor avea mai mult timp sa se ocupe de bolnavi.

Comments are closed.

Nu rata să citești

Ultimele știri