AcasăSANATATEMedicii avertizează. Vaccinurile trebuie produse în România. Este o problemă de siguranță...

Medicii avertizează. Vaccinurile trebuie produse în România. Este o problemă de siguranță națională

S-a întors retorica din pandemie. Se forțează vaccinarea obligatorie

Afirmațiile președintelui CNAS, dr. Valeria Herdea, referitoare la necesitatea introducerii vaccinării obligatorii, au stârnit indignarea medicilor din țară. Dr. Oana Secară consideră că scăderea încrederii în vaccinuri este normală, mai ales după modul neprofesionist în care s-au realizat studiile pentru vaccinul Covid. În plus, susține dr. Oana Secară, vaccinurile pentru români ar trebui produse în România, pentru că ține de siguranța națională.

Retorica din pandemie, cu vaccinarea obligatorie, s-a întors. Autorul acesteia este chiar președintele Casei Naționale de Asigurări de Sănătatea (CNAS), dr. Valeria Herdea, care consideră că vaccinarea nu ar trebui să fie opțională. Aceasta a dat exemplul scăderii ratei de vaccinare anti-rujeolică la 70%, cu referire la controversatul vaccin ROR, care conține, de fapt, trei vaccinuri și produce efecte adverse grave.

”Fiecare dintre noi a avut o şansă să fie vaccinat şi protejat atunci când era copil şi la vremea respectivă nu aveam acces la toate vaccinurile care se găsesc în prezent. Ţine doar de noi să ne vaccinăm copiii, pentru a le da dreptul să crească sănătoşi”, a afirmat dr. Valeria Herdea. În replică, medicul Oana Secară amintește că vaccinurile au fost produse, până în anul 2002, în România, la Institutul Cantacuzino, și erau mult mai puține decât acum. ”În prezent, avem 2 vaccinuri în maternitate, după care se face hexavalentul la 2 luni, cu șase vaccinuri, și vaccinul pneumococic conjugat, după care urmează ROR, cu trei vaccinuri, care nu exista înainte. În locul hexavalentului, aveam, înainte, Di-te-per, difteno-tetanos-pertusis, ultimul fiind pentru tusea convulsivă, și astea pentru că toate trei bolile puteau avea urmări grave. Și mai aveam BCG și antipolio, toate făcute de Institutul Cantacuzino. După părerea mea, BCG-ul nu ar mai avea rost, pentru că s-a constatat că nu este protectiv”, ne-a declarat dr. Oana Secară.

Contestate din toate părțile

Vaccinurile ar trebui făcute de o unitate care să fie controlată de către autoritățile române de reglementare și toate produsele să fie urmărite și verificate de organizații independente, ca să fim siguri că acolo nu există altceva, alt contaminant, alte elemente care nu au ce căuta într-un vaccin, susține dr. Oana Secară.

”Sub nicio formă vaccinurile nu ar trebui să vină din import, pentru că sănătatea publică legată de vaccinuri este o problemă strategică, de siguranță națională. Ea nu poate fi lăsată la întâmplare, în mâna unor firme de medicamente din străinătate care nu au absolut nicio responsabilitate și nu dau socoteală în fața nimănui. Vaccinurile produse de Cantacuzino din anii’80, ‘90 și 2000 erau controlate de autoritățile române, erau supuse tuturor rigorilor și standardelor românești”, ne spune dr. Oana Secară. Aceasta atrage atenția că, în momentul de față, vaccinurile care sunt pe piața internațională, de unde importăm și noi, sunt deja contestate de medici și profesori de la universități de medicină și farmacie din țările occidentale, din SUA și Canada, care spun că nu sunt respectați pașii de testare a acestor vaccinuri, toate etapele studiilor.

”Nici măcar în studiul pe animale nu se respectă standardele. Cercetătorul prof. univ. Bryam Bridle, din Canada, care lucrează la testarea vaccinurilor pe animale, spunea că respectă toate standardele, dar li se dau animale care, din lipsă de bani, au mai fost supuse unor experimente anterior, adică second-hand, viciindu-se, astfel, rezultatele. Tot Bryam Bridle spunea că a analizat studiile clinice pe oameni făcute pentru vaccinuri și a constatat că nu respectă standardele deloc”, ne-a precizat dr. Oana Secară.

Încrederea, la cote minime

Este nevoie, acum, de un moratoriu, o amânare, până când se pun laolaltă toți specialiștii din România, fără conflicte de interese, și să facă studii foarte aprofundate asupra acestor vaccinuri, consideră dr. Oana Secară. Și apoi să se treacă la producția internă. ”Sigur că a scăzut încrederea în sistemul medical, în momentul în care au venit cu așa-zisul vaccin anti-Covid, un ser testat insuficient și, în perioada în care s-a testat, noi nu am avut acces la acele studii, care au fost secretizate și, când s-au desecretizat, s-a văzut că acele studii amărâte, făcute pe un interval scurt de timp, nu respectau standardele. Rezultatele acestor studii sunt dezastruoase, dar nu au fost publicate. Și normal că atunci toată lumea își pune problema dacă mai poate avea încredere în Farma și în sistemul medical. Și normal că scade acceptarea vaccinurilor, din toate punctele de vedere”, ne-a mai declarat dr. Oana Secară.

author avatar
Claudia Marcu Jurnalist
Este jurnalistă din anul 1994, absolventă a Facultății de Filosofie și Jurnalism, și a profesat la ziarele Monitorul de București, Gardianul, Cotidianul, Gândul, Ring etc., iar din 2019 până în prezent, la ziarul Național.