AcasăSANATATEMedicamentul ieftin și disponibil în România care salvează pacienţii cu forme grave...

Medicamentul ieftin și disponibil în România care salvează pacienţii cu forme grave de COVID-19

Dexametazona, un medicament ieftin şi disponibil pe piața din România, poate salva viaţa pacienţilor grav bolnavi de COVID-19, susțin experți britanici, citați de BBC.

Dexametazona a redus riscul morţii cu o treime la pacienţii „ventilaţi” şi cu o cincime a celor cărora li se administrează oxigen. Medicamentul a fost inclus în cel mai mare test clinic cu medicamente existente în vederea găsirii unui tratament împotriva covid-19.

Medicamentul este folosit deja în vederea reducerii inflamaţiei într-o serie de alte afecţiuni şi pare să ajute la oprirea unora dintre problemele care apar după ce sistemul imunitar este suprasolicitat încercând să lupte împotriva noului coronavirus. Această reacţie excesivă a organismului se numeşte şoc citokinic şi poate provoca moartea.

„Acesta este singurul medicament care a redus mortalitatea până acum şi o reduce semnificativ. Este un progres major”, a declarat cercetătorul-şef, profesorul Peter Horby.

Acest medicament este disponibil la nivel global, deci poate fi folosit în ţări sărace, afectate de pandemie, comentează BBC. Totuși, populaţia să nu se ducă să-l cumpere pentru acasă.

Beneficiul a fost observat doar la pacienții grav bolnavi de COVID-19, nu si la pacienții cu o formă mai ușoară a bolii.

OMS, despre efectele dexametazonei

OMS salută rezultatele preliminare referitoare la utilizarea dexametazonei în tratarea pacienților cu COVID-19 aflați in stare critică, directorul OMS precizând că dexametazona e primul tratament care reduce mortalitatea pacienților cu COVID-19.

„Acesta este primul tratament care reduce mortalitatea la pacienții cu COVID-19 care necesită oxigen sau ventilație”, a precizat dr. Tedros Adhanom Ghebreyesus, directorul general al OMS.

„Aceasta este o veste grozavă și felicit Guvernul Marii Britanii, Universitatea din Oxford și numeroaselor spitale și pacienți din Marea Britanie care au contribuit la această descoperire științifică salvatoare”, a spus șeful OMS.

author avatar
Andreea Vlad
250 afisari

Nu rata să citești

Ultimele știri