AcasăSANATATELovitură cruntă pentru români. Adio, antibiotice cumpărate din farmacii

Lovitură cruntă pentru români. Adio, antibiotice cumpărate din farmacii

Pe motiv că ar fi crescut rezistența la antimicrobiene, ministrul Sănătății, Alexandru Rafila pregătește un ordin prin care să controleze orice antibiotic prescris sau eliberat din farmacii. Deși 70% din cazurile de infecții cu bacterii rezistente la antibiotice au fost infecții asociate asistenței medicale, măsurile se vor lua împotriva populației, farmaciile având interdicție de a mai elibera fără rețetă antibioticele. Mai mult, în mod abuziv, farmaciile vor fi obligate să raporteze la minister fiecare antibiotic vândut.

Accesul populației la medicamente antimicrobiene va fi drastic restricționat. Ministrul Alexandru Rafila vrea să controleze fiecare medic prescriptor și fiecare farmacie pentru a împiedica vânzarea către bolnavi a antibioticelor. În expunerea de motive a unui proiect de ordin, postat pe site-ul Ministerului Sănătății, se arată că în iulie 2022, Comisia Europeană , împreună cu statele membre, a identificat rezistența la antimicrobiene drept una dintre primele trei amenințări prioritare la adresa sănătății, estimându-se că peste 37.000 de persoane mor în fiecare an în UE/SEE, ca urmare directă a unei infecții din cauza bacteriilor rezistente la antibiotice.

”Impactul rezistenței la antibiotice asupra sănătății este comparabil cu cel al gripei, tuberculozei și HIV/SIDA combinate. În general, cele mai recente date  arată tendințe de creștere semnificativă a numărului de infecții și decese atribuibile pentru aproape toate combinațiile de rezistență bacteriene-antibiotice, în special în mediile medicale. Aproximativ 70% din cazurile de infecții cu bacterii rezistente la antibiotice au fost infecții asociate asistenței medicale. În acest context, Comisia Europeană a adoptat, la sfârșitul anului 2020, Strategia farmaceutică pentru Europa. Aceasta are rolul de instrument de politică menit să abordeze provocările importante din domeniul sănătății  și să adapteze sistemul farmaceutic al UE astfel încât acesta să poată răspunde nevoilor terapeutice ale pacienților, inclusiv în domeniul rezistenței la antibiotice. Strategia farmaceutică pentru Europa definește optimizarea utilizării medicamentelor antimicrobiene ca inițiativă esențială în combaterea rezistenței la antimicrobiene”, se precizează în fundamentarea proiectului de ordin al ministrului Sănătății.

Cu mandat de la UE

Consiliul Uniunii Europene a adoptat, la 1 iunie 2023, Recomandarea 9581/23/01.06.2023  privind intensificarea acțiunilor UE de combatere a rezistenței la antimicrobiene, mai precizează Ministerul Sănătății. Între măsurile recomandate se regăsește colectarea de date privind consumul de antimicrobiene la oameni prin monitorizarea prescrierii și eliberării acestora și furnizarea de feedback în timp util cu privire la tendințele de prescriere și eliberare a antimicrobienelor către profesioniști (medici, farmaciști) ,dar și către alte structuri interesate.

”La nivel național, situația este îngrijorătoare și necesită măsuri urgente. Astfel, datele ECDC indică un nivel crescut al acestei rezistențe în contextul în care România se află pe locul doi în UE la consumul de antibiotice de uz sistemic (n.r.după Grecia, fiind urmată îndeaproape de Franța, Cipru, Belgia și Italia). În aceste condiții, pentru îmbunătățirea cunoașterii fenomenului RAM din România, este necesară adoptarea unor măsuri legislative care să permită monitorizarea utilizării antibioticelor și ulterior să determine luarea unor măsuri care să genereze o reducere a utilizării  excesive a antibioticelor dar și o mai bună  folosire a acestora, în raport cu măsurile și acțiunile existente la nivelul UE”, susține Ministerul Sănătății.

Formulare speciale

Conform proiectului de ordin, medicii nu vor mai avea voie să prescrie antibiotice decât pe formulare speciale, în care vor fi trecute seria și numărul prescripției medicale, unice, generate la nivelul fiecărui prescriptor, unitatea sanitară identificată prin:denumire, adresă și număr de telefon, datele pacientului căruia îi sunt prescrise medicamentele,  Cod Diagnostic, utilizat în cadrul Sistemului Informatic Unic Integrat al Asigurărilor de Sănătate din România, precum și medicamentul prescris, concentrația, forma farmaceutică, modul de administrare, cantitatea și durata tratamentului. Totodată, unitățile farmaceutice care eliberează antibiotice vor avea obligația să raporteze zilnic toate operațiunile efectuate cu aceste medicamente, utilizând sistemul electronic de raportare dezvoltat de Serviciul de Telecomunicaţii Speciale.

” În termen de 60 de zile de la data intrării în vigoare a prezentului ordin, unitățile farmaceutice au obligația de a-și adapta sistemul informatic propriu de gestiune în vederea respectării prevederilor ordinului. Ministerul Sănătăţii, ANMDMR și Institutul Național de Sănătate Publică au acces securizat la informaţiile din sistemul electronic de raportare”, se arată în proiectul de ordin al ministrului Sănătății.

author avatar
Claudia Marcu Jurnalist
3.824 afisari

47 COMENTARII

 1. Pana cand completeaza ‘jde formulare medicul de familie, trece timpul, si sw incheie programul.Daca nu „merge sistemul” , ca de fiecare data…moare pacientul saracul, cu infectie si febra.Si ala de la usa care zace ore intregi sa intre la consultatie.
  Masura aberanta a ministrului sanatatii.
  Unde e libertatea de decizie a medicului curant daca ii restrictionezi activitatea?
  Asta e cam ca in vremea Covid.Medicul aplica protocoale in loc sa individualizeze cazul la tratament.

 2. Antibiotic=anti+bios=anti+viață
  Cum crede cineva că otrava luată pe gură, sau direct în sânge, ajunge numai la măsularul bolnav și otrăvește doar părțile rele?

 3. Au văzut că n-au murit destui în pandemie, n-au murit de foame,de război, au decis să elimine antibioticile!…Să vezi acum morți cu grămada…
  Aleluia!…

  • De acord cu tine.E dublăvorbă pe față . Salveaza n , nenoroceste 2n.
   Plus ca, daca ma fortez sa ridic nivelul discuției, nivel cu care, in opinia mea, un inalt functionar de stat, medic, securist si fiu de securist (nu dau nume, persoana importanta) este sigur familiarizat ,echilibrul dinamic local mioritic om- antibiotic- bacterii este precis perturbat de un semnal treaptă.

  • Sa spunem ca am un abces la masea vinerri seara. Ce fac pana luni cand imi pot obtine o reteta ptr antibiotic? Pun comprese mah rafila fiu de tortionar?

   • Mai nene Visarionovici, dl. Putin are CU STAREA DE SPIRIT DIN ROMANIA, ORICE FACTOR CARE O ALTEREAZA FIINDU-I FAVORABIL.
    Asa l-au naruit si pe impuscatul, sa-l ierte Dumnezeu !

 4. Romanii nu au in general bani si nu pot plati mereu 50 de lei pentru vizita la medicul de familie, unde au acces numai cu programare. Infectiile sunt in general declansate rapid si multi romanii saraci vor pierii asteptandu-i randul la medicul de familie.
  In Romania nu s-au consumat si nu se consuma antibiotice fara rost si nu s-au produs niciodata mutatiile de care se vorbeste. In Romania nu exista studii credibile, efectuate pe termen lung de institutii abilitate care sa confirme cele sustinute aici.
  Antibioticele sunt foarte cautate in tarile vestice unde sunt folosite pentru injectarea porcilor (si nu numai) o data la doua saptamani. Acolo exista o lipsa de asemenea medicamente si probabil ca acolo ajung antibioticele romanesti. In Romania, in trecut, s-a comercializat la liber prin farmacii antibiotice, diazepam, alprazolam, distonocalm si alte medicamente care acum sunt interzise si atunci nu au existat asemenea probleme si nici pe strazi drogati, nu au existat soferi si scolari drogati, nu a existat problema de astazi a drogurilor.
  Guvernul nu trebuie sa admita asemenea masuri care sunt cu certitudine nejustificate, fara temei si vor produce mult rau poporului roman.
  In Romania trebuie facute cercetari si sa fie stabilit daca acuzatiile privind consumul nejustificat de antibiotice la romani sunt reale sau daca antibioticele din Romania sunt scoase din tara si folosite pentru injectarea porcilor in tarile vestice.
  In acest sens se poate creste pretul peste pretul produselor similare vestice si se poate interzice vanzarea din farmacii, depozite , spitale a cantitatilor mari de antibiotice, care mai ieftine iau calea vestului si aseaza Romania intre primii consumatori de acest fel de medicamente.
  In lipsa acestor analize la nivelul parlamentului, actiunile guvernului si ministrului sunt in realitate un atentat la sanatatea publica a romanilor si justitia trebuie sa se sesizeze

  • A verificat cineva cata substanta activa exista in medicamentele de import, special, pentru Romania ?
   Spun ca nu mai au eficacitate.Dar stiu ce contin?

  • Aceasta masura, alaturi de altele, este instaurarea accelerata a unui regim nazist in Romania !
   Sper ca romanii vor calca in picioare acest regim, dar cu blindete si fara ura, ca sa nu incalce alta lege nazista !!!
   Ajunge, e timpul sa platiti !

   • neomarxist

    in caz ca nu te-ai prins este o lupta intre neomarxism (trotskyst) si neocomunism (stalinist)
    nazism alta forma de socialism dar national german a fost cam pana prin 2005 maxim 2010 cand au intrat si comunistii hardcore in sistemul zollverein adica la ce ii zici tu UE pe langa neomarxistii care incepusera sa calce pedala si evident l-au distrus. Dupa aia national-socialismul a fost nimicit din interior.

    Iar acum incet incet se ridica fascismul corporatist (in sensul propriu al cuvantului) sau nu in functie de specificul fiecarei tari in timp ce pe fondul eternei lupte intre mare si pamant (Heartlandul lui MacKinder) se desfasoara lupta intre marxism (iudaic) si comunism (mongoloid).

    Nu ai vazut toate astea pana acum pentru ca s-au intamplat in culise si relativ pasnic – ici colo cate un asasinat deghizat in accident de masina de avion etc.

    Acum incepi sa deschizi ochii pentru ca a inceput ursul sa dea din coada si sa clantane din coltii aia cariati i.e. invazia granitei (kraina).

    De la unficarea rusiei de pe vremea lui ivan al IV-lea zis zi groznii pana in prezent, poate chiar de la Askold and Dir, europa (in principal de vest) s-a batut cu rusia atunci cand nu s-a batut cu islamul sau nu a suferit conflicte interne.

    iar noi suntem o adunatura de popoare vorbitoare din motive obiective a unei lingua franca (care a substituit zecile sau sutele de limbi si dialecte native) care a ales varianta gresita in istorie (cultura greceasca in locul celei romane explicabil avnd in vedere ce au facut romanii si continuatorii lor culturali pe aici recte sf imp roman de natiune germana si regnum hungariae) si pe care sistemul iudiac a hotarat sa-l comprime intr-un bullwark (stavila) in fata exapnsiunii eurasiatice (mongoloide) fapt care s-a intamplat la 1859 cand presiunea strazii in bucuresti a determinat alegerea bulgarogrecoteiului mason cuza dupa ce intital bucurestenii i-au dat un flit de nu s-a vazut.

    evident cand planifici pe termen lung mai dai si de chestii nepavazute ca niste pro sti protocronisti care au inghitit mult din propria propaganda ca au ajuns sa o si creada si ia uite cum suntem noi romani pe veci aici stapani da nimeni nu se intreaba daca suntem stapani de ce ne merge atat de rau? Mai dai si un faliment cand socialistii nationalisti sunt retarzi si invadeaza pe toata lumea si pe urma ajungi sa te faci frate cu dr acul mongoloid ca sa treci puntea ciomagelii mondiale dupa care tre sa mai cedezi niste movile locuite de cotcodaci. Aia idioti si fara tara o iau pe aratura si sunt mai nationalisti decat prevede legea ca sa-si justifice cumva existenta artificala si in loc sa se ocupe sa traiasca bine se ocupa de comunisme juchenisme si alte tembelisme.

    Si uite asa se invarte roata generatie dupa generatie si multi sfarsesc striviti sub ea.

    Pentru ca iudaismul babilonian a dat bot in bot cu filozofia mezopartilor si aheilor, iar de-aici lucrulie au laut-o complet razna dupa ce colac peste pupaza au mai erupt niste vulcani prin sud de s-a facut era galciara prin tot nordul bogat in ierburi si pasuni.

    Intre timp ia un pleonasm pe scurt asa ca mezelic turcogrecobalcanic.

    You’re welcome!

 5. Înseamnă că urmează ceva grav. Pentru noi. Și Rahela nu primește ordine de la Kremlin! Și a fost pus la PSD pentru a distruge partidul din interior. E simplu.

 6. Inseamna ca virusul care urmeaza sa vina poate fi stopat cu antibiotice. Scoatem antibioticele afara singura solutie ramane un vaccin nou. Care va fi 1% eficient si 99% cu reactii averse.

 7. Am o intrebare pentru doamna jurnalist Caludia Marcu: cum va explicati ca unii copii de pana in 4-5 ani prezinta deja rezistenta la antibiotice din moment ce nu au fost deloc internati si nu au luat contact cu sistemul sanitar?
  Raspunsul e simplu: pentru ca multi parinti imbecili si-au indopat copiii cu antibiotice pentru fiecare muc aparut.

  • Vorbesti prostii.
   De ani de zile antibioticul se administreaza doar pe reteta.Me-di-ca-la.
   Nu se cumpara ca vaccinul si bomboanele.

   • doar daca le mamanci crude , daca le fierbi, prajesti, coci, sau le radiezi hales bules antibioticele. daca mai si bei nu mai zic. ori esti neomarxist si le faci jocurile criminalilor astora neomarxisti ca rafila ori esti doar un idiot util – vezi raspunsul de mai sus cu chimia organica daca il publica astia

  • Si daca stim ca e genocid, ce facem ?
   Asteptam sa olinga mamele noastre sau actionam ca sa plinga mamele lor !

 8. In „studiile” OMS prepandemice se vorbeste de scoaterea antibioticelor ca fac rau. In schimb tratamentele inovatoare mARN fac bine

 9. Principala cauză a rezistenței la antibiotice (și a obezității) este utilizarea abuzivă, pentru creșterea în greutate, din zootehnie. Consumăm doze mici, dar constante din pui, porc… Astea trebuie interzise.

    • si tu esti produs chimic ton tu le! antibioticele sunt organice pentru ca au leagturi carbon hidrogen care ce sa vezi se distrug prin fierbere daca nu aveau astfel de legaturi erau anorganice precvum creierul tau de idiot util

 10. Pentru ca sunt injectați zilnic puii , deci carnea de pasare are antibiotic de la expulzarea din ou și pina în momentul cind ajunge la taiere. Atunci de ce suntem noi băgați „în lagărele mortii” ? De ce sunt nozocomiale și stafilococul aureus in spitale? Deci? De aceea vreți sa interziceți antibioticele ? Huoooo…
  Nu au murit suficienți oameni în pandemie ii omorâți cu stafilococii din spirale???

   • Tzatzicoo, esti praf, microbii „moare” la termic, antibioticul e artificial, chimical, ramane nealterat
    „Ordinary cooking procedures for meat, even to „well-done” cannot be relied on to inactivate even the more heat sensitive compounds such as penicillins and tetracyclines. More severe heating as for canning or prolonged cooking with moist heat might inactivate the more sensitive compounds.”
    Asta scrie pe nih.gov

    • praf esti tu fraierlein, antibioticul e organic are legaturi carbon-hidrogen, cum sa raman nealterat gogomanule ?
     citeste macar ce ai scris sau foloseste google translate daca nu esti in stare sa intelegi analfabetule functional : O incalzire mai puternica pentru conserve sau o gatire prelungita la abur ar putea inactiva compusii mai sensibili. Si daca ti-e asa frica ia o palinca ca-ti trece!
     Interactions between alcohol and certain antibiotics may occur and may cause side effects and decreased effectiveness of antibiotic therapy
     De unde ati aparaut ma idiotilor utili. Pai la cat antibiotic am luat-o eu de pe vremea lu ceasca si pana sa apareti voi marxistilor pana acum eram imbalsamat!

 11. asa e si in alte state UE / nimic fara reteta /asa ca…………………traiasca UE si dl Rafila junior

 12. Farmacistii au ajuns simpli vanzatori.
  daca stiu ca rovamicina mi a facut bine la o infectie dentara, de ce nu mi da farmacista la cererea mea pana ajung luni la dentist?

 13. Minte de ingheata apele , ca deobicei . Nicaieri in UE nu este control strict la antibiotice , doar in capul lui !

 14. Aberatii si abuzuri incomensurabile, trebuie maturati de pe scena, prea isi fac de cap fara a fi sanctionati! Huooo!

 15. oms impune asta !!! Se auzea mai demult !! Pana la rețetă, ne mănâncă sfinții!!!Probabil n-au murit destui în plandemie……..

 16. Acest Rafila, un monstru „sacru” , ar trebui inchis intr-un sarcofag si depozitat intr-un mormant din Egipt, alaturi de toti germenii si microbii antici. P.S. Am uitat sa mentionez „inmormantat de viu”

Comments are closed.

Nu rata să citești

Ultimele știri