Într-un raport privind creșterea numărului de cazuri de rujeolă în UE, ECDC a făcut apel la autoritățile medicale din Uniune să ia măsuri pentru a-i convinge pe oameni să-și vaccineze copiii. Partea proastă pentru UE este că, după un sondaj privind starea încrederii în vaccinuri, s-a constatat că nu numai tinerii părinți sunt împotriva vaccinului ROR, ci chiar și medicii, aceștia din urmă nefiind de acord cu informația că vaccinul ROR este important și sigur pentru copii.
Strecurată la anexa tehnică dintr-un raport al Centrului European de Prevenire și Control al Bolilor (ECDC), informația că tot mai mulți medici din UE s-au declarat împotriva administrării vaccinului ROR la copii este, cu adevărat, o bombă în acest domeniu.
Potrivit anexei, raportul „Starea încrederii în vaccinuri în UE” (2022) arată că încrederea în vaccinul ROR a a rămas stabilă și relativ ridicată în timp în raport cu perioadele anterioare de studii (2018 și 2020). Cu toate acestea, încrederea a scăzut în unele țări și a prezentat diferențe între grupele de vârstă, cu scăderi ale încrederii la tineri adulți.
”Studiul arată, de asemenea, că există o încredere în general ridicată față de vaccinul ROR în rândul profesioniștilor din domeniul sănătății, dar că se observă o scădere în unele țări a numărului de medici care au fost de acord cu afirmațiile că vaccinul ROR este sigur și important pentru copii”, se precizează în anexa tehnică a raportului ECDC. Numeroase studii și foarte mulți medici pediatri (unii dintre ei sub protecția anonimatului) au semnalat legături de cauzalitate între vaccinul ROR administrat copiilor cu vârste sub 2 ani și boli neurologice grave, cum este și autismul, dar și alte afecțiuni grave.
Omerta în sistemul medical este însă atât de bine înrădăcinată, încât puțini mai sunt cei care au curajul să vorbească. Un reputat medic pediatru din SUA a rămas efectiv fără dreptul de a profesa, după ce a publicat un studiu în care a analizat starea sănătății copiilor din propriile fișe, concluzionând, cu cifre clare, că micuții supuși schemelor de vaccinare au suferit, în număr mare, de diferite afecțiuni, cele mai multe grave, comparativ cu cei nevaccinați.
Neîncrederea în guverne
Studiile arată că principalele preocupările legate de vaccinul ROR în Europa se învârt în jurul siguranței vaccinului, percepția de severitate scăzută a bolii, lipsa de informații, neîncrederea în guverne și riscul scăzut de a se infecta, susține ECDC.
”Având în vedere rolul important al profesioniștilor din domeniul sănătății în motivarea părinților/îngrijitorilor pentru vaccinarea copiilor lor, strategiile trebuie să includă creșterea gradului de conștientizare, precum și educație și materiale care să-i sprijine în conversațiile lor despre vaccinare și să înțeleagă preocupările parentale. Abordarea barierelor și implicarea în populațiile defavorizate este crucială. Barierele sistemice care influențează absorbția vaccinului în populațiile nedeservite trebuie monitorizate și abordate cu strategii direcționate, pentru a reduce inegalitățile în absorbția vaccinurilor”, se precizează în raportul ECDC.
Un exemplu de intervenții pentru a aborda tendințele în adoptarea vaccinurilor și încrederea este Olanda, potrivit ECDC, care, după ce a observat o scădere a utilizării în general ridicate a vaccinurilor în cadrul programului național de vaccinare, a lansat o cercetare program (SocioVax) pentru a obține informații despre cum să informeze cel mai bine oamenii despre vaccinări, cum să îi ajuți să ia deciziile de vaccinare și modul de a face vaccinarea mai accesibilă.
Strategia terorii
La fel cum s-a procedat în România, unde Ministerul Sănătății a finanțat campanii în media pentru a-i speria pe oameni, spunând că pojarul este o boală mortală, și celelalte țări europene au început să aplice strategia terorii. Campanii de acest fel se desfășoară acum în Portugalia și Grecia, iar în Irlanda autoritățile își sperie populația prin informații privind creșterea numărului de cazuri în Europa și Marea Britanie, evident, cu exagerările de rigoare.