AcasăSANATATEJucăriile și siguranța copiilor: UE vrea să interzică perturbatorii endocrini, o...

Jucăriile și siguranța copiilor: UE vrea să interzică perturbatorii endocrini, o premieră mondială

În premieră mondială, UE dorește să interzică utilizarea substanțelor chimice care pot perturba sistemul endocrin al copiilor.  Comisia Europeană a propus norme mai stricte privind siguranța jucăriilor comercializate în blocul comunitar.

Jucăriile introduse pe piață în UE și destinate copiilor sub 14 ani sunt deja supuse unor reguli extrem de stricte (compoziție chimică, inflamabilitate, pericol de sufocare etc), dar „rămân o serie de lacune” în ceea ce privește „posibilele riscuri legate de prezența unor substanțe chimice nocive”, a observat executivul european.

Normele actuale interzic deja utilizarea în jucării a substanțelor cancerigene, mutagene sau toxice pentru reproducere. Revizuirea legislativă prezentată de Bruxelles, care va trebui să fie examinată de statele membre și de deputații europeni, vizează extinderea acestei interdicții la substanțele chimice care pot constitui perturbatori endocrini, precum și la cele care prezintă un pericol pentru sistemul imunitar, neurologic sau respirator.

„Aceste substanțe chimice sunt deosebit de dăunătoare pentru copii, deoarece pot altera funcționarea hormonilor lor, le pot afecta dezvoltarea cognitivă sau, în general, pot avea un impact asupra sănătății lor”. Derogările ar urma să fie acordate doar în cazul în care nu există soluții alternative și cu condiția ca sănătatea copiilor să nu fie compromisă.

„Dacă această legislație va fi adoptată, ar fi prima la nivel mondial care ar interzice utilizarea unor perturbatori endocrini cunoscuți și suspectați pentru o întreagă clasă de produse”, a anunțat Organizația Europeană a Consumatorilor (BEUC).

Propunerea Comisiei vizează, de asemenea, înăsprirea controalelor asupra jucăriilor produse în afara UE, prin crearea unui „pașaport digital” pentru fiecare produs.

Acest document „va conține informații privind conformitatea și alte informații despre jucărie, ceea ce va facilita controalele inspectorilor naționali și ale vămilor” și va permite „să se împiedice intrarea pe piața UE a jucăriilor periculoase, inclusiv a celor vândute online”, subliniază Bruxelles-ul, considerând că normele sunt încă prea puțin aplicate în comerțul electronic.

Respectarea normelor europene este responsabilitatea producătorului, indiferent dacă acesta se află sau nu în UE, și este evidențiată prin marcajul CE.Potrivit AFP, noile norme ar începe să se aplice în termen de doi ani și jumătate de la adoptarea lor, cu o perioadă de tranziție de un an.

429 afisari

5 COMENTARII

 1. siguranța copiilor: UE vrea să interzică perturbatorii endocrini ???????

  -asa se PIZDIFICA barbatii!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

  (mai e si expunerea „naturala” la abur de estrogen,
  asta e o discutie mai larga)

 2. mihaivasilescublog.ro/2016/11/17/barbatilor-pizdificat-creierul/

  arhiblog.ro/vremea/

  zoso.ro/vaginasul-valoros/

  Ironia epidemiei: virusul, oprit de Cortina de Fier și de sărăcie
  ironia-epidemiei-virusul-oprit-de-cortina-de-fier-si-de…
  26 mai 2020 · Edelweiss – Ivory Tower Chronicle spune: … nu au intrat în panica de tip fătălău pizdificat sau momâie ipohondră și s-au tratat ca de o …

  (e chiar guru nostru,
  Edelweiss)

 3. UE face economii pentru a cumpara armament pentru Ucraina
  Se stie
  Guvernul de slugi executa si cumpara si el armament de razboi . De la cine ? Si pentru cine ?
  Ghici ciuperca ce)i ?

Comments are closed.

Nu rata să citești

Ultimele știri