AcasăSANATATEÎncepe privatizarea mascată a Sănătății

Începe privatizarea mascată a Sănătății

Medicii de familie au amenințat că nu vor mai semna contractele cu casele de asigurări, dacă nu se renunță la reducerea banilor alocați acestui sector. Ce înseamnă acest lucru? Că românii vor plăti din buzunar serviciile medicilor de familie. Privatizarea ambulatoriilor de specialitate deja s-a produs, astfel că, din toată strategia Guvernului pentru Sănătate, singurul lucru care s-a pus în practică este introducerea contribuțiilor personale ale pacienților.

Reducerea cu 30% a banilor pentru medicina primară nu avea niciun sens, în condițiile în care Guvernul a tot anunțat că se va pune accent chiar pe medicina de familie, care va avea un rol crucial în prevenție și tratament. Anunțul medicilor de familie privind refuzul de a semna contractele cu casele de asigurări și perceperea de taxe de la pacienți schimbă cu totul întreg tabloul. Măsura Guvernului, dincolo de austeritate, urmărește, de fapt, o privatizare mascată a sistemului de sănătate. Astfel, medicii de familie din Bucureşti şi Ilfov au anunţat că iau în calcul să nu prelungească prin act adiţional contractul cu Casa Naţională de Asigurări de Sănătate (CNAS), astfel că, de la 1 februarie, pacienţii ar fi primiţi în cabinete doar cu plată, dacă tarifele pentru servicii medicale nu se menţin la nivelul avut în ultimul trimestru din 2023. Este clar că măsura Guvernului se va menține, astfel că, prin introducerea taxelor, furia populației va fi îndreptată spre medicii de familie, și nu spre artizanul privatizării mascate. În fapt, chiar în Strategia națională de Sănătate 2023-2030, sunt prevăzute două măsuri esențiale. Prima, bifată deja, este majorarea veniturilor încasate din contribuțiile de asigurări sociale de sănătate, prin eliminarea

unor excepții de la plată, concomitent cu asigurarea protecției financiare a persoanelor cu venituri reduse, iar cea de-a doua este majorarea finanțării din surse private a serviciilor de sănătate prin asigurări private de sănătate și contribuții personale ponderate.

Ambulatoriile sunt, deja, private

Dr. Angela Mazdrag, președintele Uniunii Patronatelor Independente din Medicina de Familie (UPIMF), ne spune că bătaia medicilor pe specialități nu mai este pe cele din spitale, ci pe cele care permit deschiderea de cabinete private. ”Și asta pentru că, în aceste cabinete private, tot Casa de Asigurări și Ministerul Sănătății le dau dreptul medicilor să consulte cu bilet de trimitere de la noi și cu co-plată cât doresc ei. Și pacientul pleacă de la mine cu bilet de trimitere și acolo este taxat și apoi vine la mine și îmi spune că nu i-am dat bilet corect. De aceea au înflorit clinicile private peste tot, pentru că, de fapt, serviciile din policlinicile de stat au fost virate către aceste cabinete private. Astfel, au mai rămas foarte puțini medici în ambulatorii care nu percep co-plată. Fiecare își găsește un apartament și intră în acest sistem, unde nu-l controlează nimeni și nu-l întreabă nimeni nimic. Deci ei primesc bani de la Casă, dar pentru serviciile conexe decontabile percep taxe, că tot Casa îi învață să nu treacă în contract serviciile conexe, ca să-și pună medicii ce preț doresc la ele”, ne-a declarat dr. Angela Mazdrag, președintele Uniunii Patronatelor Independente din Medicina de Familie.

Ipocrizie la vârf

În Strategia elaborată de Ministerul Sănătății se prevede că trebuie asigurat un cadru predictibil de dezvoltare în care să se asigure formarea resurselor umane, dezvoltarea infrastructurii și asigurarea sustenabilității financiare și operaționale a cabinetelor de medicină de familie. ”Sistemul de medicină primară trebuie să se debirocratizeze, asigurând serviciile medicale de diagnostic, evaluare, tratament și monitorizare a pacientului. În acest fel, medicina primară va funcționa prin sistemul de retenție a pacientului la nivelul îngrijirilor primare, oferind servicii medicale adaptate competențelor medicului de familie. Se prevede coordonarea și integrarea crescută a medicinei primare în sistemul de sănătate (ambulator, explorări, spitalizare, recuperare). Astfel, vor scădea internările evitabile, risipa de resurse financiare și va crește satisfacția pacientului față de medicul de familie”, se arată în Strategie.

author avatar
Claudia Marcu Jurnalist
Este jurnalistă din anul 1994, absolventă a Facultății de Filosofie și Jurnalism, și a profesat la ziarele Monitorul de București, Gardianul, Cotidianul, Gândul, Ring etc., iar din 2019 până în prezent, la ziarul Național.
3.301 afisari

11 COMENTARII

  1. Păi, atunci nici noi n- o sa mai plătim asigurări de sănătate, ca și așa plăteam pentru conlocuitori, ca dacă voiai ceva ca lumea, plăteai de te dureau buzunarele. Ce am avut și ce pierdem ???

  2. Am platit asigurare 40 de ani SI acum trebuie sa_mi platesc medicul de familie ?
    Au inebunit toti in tara asta?
    Sa_mi faca pensia 30000 lei si atunci nu mai am nevoie de medicul de familie.

  3. De mult timp astia de casa de sanatate au sponsorizat din banii publici pe privati adica straini cei mai multi,rafilianul de acum la maxim ,si vor sa faca sistem american nu social ,ai bani te tratezi daca nu mori.Tradatori si criminali.Toti hotii au gasit aici loc pt ca nimeni nu ne mai apara sunt slugi.

  4. Distinsa doamna doctor Mazdrag castiga lunar 55000 lei de la CAS Buzau (informatii publice), ceea ce ii da dreptul, probabil, sa minta cu nerusinare! In clinicile private, unde pacientul se duce doar daca doreste, unele servicii nu sunt decontate de CAS, drept pentru care se platesc. Co-plata este ilegala (inseamna ca pentru acelasi serviciu decoteaza si CAS, plateste si pacientul)! In mod evident, nu exista nicio intelegere ascunsa intre CAS si clinicile private, in detrimentul pacientului, asa cum delireaza aceasta doamna „doctor”!

  5. Si la stat si la privat este acelasi dezinteres si mizerie din partea medicilor! Pacientul pierde in cursul unui an de investigatii medicale, zeci de mii de lei pe analize scumpe si consulatii cu medicii, pentru a afla un diagnostic si un tratament. Ghici ce, pacientul e doar vaca de muls a clinicilor private de analize si consulatatii, pentru ca nu afla niciodata adevarul despre starea sa de sanatate. Este un joc de ping pong cu pacientul intre medici de diverse specializari, in timp ce doctorul de familie care trebuie sa coroboreze toate investigatiile pacientului, da din umeri si prescrie niste medicamente generice pacientului. In cativa ani de muls pacientul de zeci de mii de lei si poate sute de mii de lei, acesta ajunge intr-o stare de sanatate precara, iar viata sa atarna de un fir de par la ATI, unde este intubat si ii este administrat „protocolul” lui Arahat, ca apoi sa-i fie cantata „vesnica pomenire” la cimitir! Mi-am muscat limba si degetele cu dintii ca sa incerc sa imi pastrez calmul in timp ce am scris comentariul. Am rude si cunostinte care au alergat ani si ani prin medici, clinici, spitale, cheltuind sume absurde, ca in final sa plece pe lumea cealalta doar cu niste dosare nenorocite cu analize si atat, fara diagnostice finale si implicit fara tratamente. Blestemata fie toata clasa politica romaneasca (cu mici exceptii), care ne-a distrus vietile la propriu cu „eroii in halate albe” in frunte! Exista un Dumnezeu nemernicilor! Exista un Dumnezeu!

  6. Doamna doctor minte din nesimitire ori din alte interese in ceea ce privește situația medicilor specialisti din ambulatoriu. Si acestia sunt in situatia de a nu-si mai permite continuarea meseriei! A pierde NUMARUL IMENS de specialisti ce lucreaza cu casa in ambulatorii inseamna colapsul sistemului medical. Este absolut incredibil cum suntem toti in aceeasi barca in situatia actuala dar aproape numai medicii de familie au vizibilitate. Facem apel la toti oamenii cu ratiune, medici, pacienti, oameni politici.. Nu permiteti ca aceasta tara deja bolnava sa ajunga intr-o situatie mai dramatica decat este deja. Dati-ne voie sa ne putem continua drumul in meseria aleasa dar cu demnitate..

  7. Medicii de familie sint slab pregatiti cei care nu au reusit nicaieri . cei mai multi fac hartii . la țara sint necesari la oras freaca menta . o sclifosita scria la protest ca vrea bani ca un medic primar , serios ?

  8. Medici de familie câștigă între 50.000 și 100.000 de lei pe lună și doar dau rețete și trimiteri. Să le fie rușine față de alți medici

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger