Cercetătorii de la Institutul Karolinska din Suedia au avertizat că îndulcitorul artificial aspartam declanșează niveluri crescute de insulină care, la rândul lor, contribuie la ateroscleroză, formarea plăcii grase în artere. Această acumulare poate duce la niveluri mai mari de inflamație, un factor cunoscut care contribuie la creșterea riscului de atacuri de cord și accident vascular cerebral în timp. Culmea este că studiul a fost efectuat pe șoareci, ceea ce pune mari semne de întrebare în privința aprobării inițiale a acestui tip de îndulcitor.
Un studiu publicat în sciencedirect.com – Cell Metabolism și realizat de cercetători de la Institutul Karolinska din Suedia a relevat că îndulcitorul aspartam agravează ateroscleroza prin inflamația declanșată de insulină. Astfel, cercetătorii au constatat că, la un consum de 0,15% aspartam (APM), a crescut semnificativ secreția de insulină la șoareci și maimuțe.
”Vagotomia subdiafragmatică bilaterală (SDV) a eliminat nivelurile de insulină din sânge crescute de APM, demonstrând rolurile cruciale ale activării parasimpatice în reglarea secreției de insulină. Hrănirea neîncetată APM a șoarecilor ApoE-/- a agravat formarea și creșterea plăcii aterosclerotice printr-un mecanism dependent de insulin”, se arată în studiu. Înlocuitorul de zahăr utilizat pe scară largă, care se găsește în băuturile dietetice, guma de mestecat și iaurtul cu conținut scăzut de zahăr, poate crește nivelul de insulină, potențial crescând riscul pe termen lung de probleme cardiace. „Îndulcitorii artificiali au pătruns în aproape toate tipurile de alimente, așa că trebuie să cunoaștem impactul pe termen lung asupra sănătății”, a declarat autorul principal Yihai Cao, care studiază bolile cronice legate de tulburările vaselor de sânge la Institutul Karolinska din Suedia, citat de Epoch Health.
Mai toxic decât zahărul
Îndulcitorii artificiali (ASW), cunoscuți și sub denumirea de îndulcitori nenutritivi (NNS), ca alternative la zahărul caloric, sunt foarte apreciați de consumatori. Aspartamul (APM), ca unul dintre îndulcitorii utilizați în mod obișnuit, este de aproximativ 200 de ori mai dulce decât zaharoza, iar valoarea sa calorică în alimente și băuturi adăugate este aproape zero. Conform FDA, aportul zilnic maxim recomandat de APM este de 40 mg/kg greutate corporală în Europa și 50 mg/kg greutate corporală în Statele Unite ale Americii. Nivelurile recomandate de autoritățile FDA și sunt asociate cu diverse complicații de sănătate. Conform rapoartelor publicate, APM a fost asociată cu diverse boli, inclusiv obezitate, diabet zaharat de tip 2 (T2DM), cancer, boli cardiovasculare (CVD), alergii, tulburări neurologice și tulburări de comportament, tocmai de aceea consecințele consumului pe termen lung justifică o investigație mai aprofundată, spun cercetătorii din Suedia.
Substanța păcălește organismul
Aspartamul, de 200 de ori mai dulce decât zahărul, „păcălește” organismul să elibereze insulin, activând receptorii de gust dulce din gură și intestin, semnalând pancreasului să se pregătească pentru zahăr, chiar dacă nu sunt prezente calorii sau glucoză, ceea ce duce la o mică creștere a insulinei în ciuda lipsei de creștere a zahărului din sânge. În esență, organismul reacționează la dulceață ca și cum ar fi zahăr adevărat, chiar dacă nu este. Cercetătorii au observant că nivelurile ridicate de insulină la șoareci au dus la acumularea de plăci grase în arterele lor, sugerând că insulina poate fi legătura dintre aspartam și problemele cardiace. Totodată, studiul a identificat un semnal imunitar numit CX3CL1, care este activat atunci când insulina este eliberată și este asociat cu inflamația vaselor de sânge.
credea cineva ca ce fac astia artificial pt hrana e bun ???
Da , ce sa zicem , moarte lentă , din mai multe părți