AcasăSANATATE“Extrem de scumpe”. Noile medicamente împotriva cancerului pun presiune pe bugetele de...

“Extrem de scumpe”. Noile medicamente împotriva cancerului pun presiune pe bugetele de sănătate

Cheltuielile globale pentru medicamentele oncologice vor crește la 409 miliarde de dolari până în 2028

În ziua în care fiul ei a împlinit 18 ani, Lindei Medendorp i s-a spus că va muri:  avea un cancer incurabil.

„A fost cel mai mare coșmar”, a mărturisit ea, dar a existat “un factor pozitiv în toate veștile proaste”. Medicamentul pe care l-a primit, Opdivo de la Bristol Myers Squibb, este o imunoterapie – una dintre mai multe clase de tratament care au apărut în ultimii ani și care au făcut ca perspectivele pentru pacienții cu cancer să fie mai promițătoare ca niciodată, relatează Financial Times.

Sute de miliarde de dolari pentru tratamentele oncologice

Dar pentru sistemele de sănătate care se luptau să facă față problemelor chiar înainte ca bugetele să fie devastate de  pandemia Covid, inovația nu poate fi separată de prețul său – un an de aprovizionare cu Opdivo costă aproape 200 000 de dolari, conform unui calcul efectuat de ATI Advisory.

„Toate aceste medicamente sunt extrem, extrem de scumpe”, avertizează Denis Lacombe, director executiv al Organizației Europene pentru Cercetare și Tratament al Cancerului.

Potrivit unui studiu realizat de IQVIA Institute for Human Data Science, o creștere bruscă a medicamentelor inovatoare – împreună cu o campanie globală a diagnosticării timpurii și de extindere a accesului la tratament – a ridicat cheltuielile globale pentru medicamentele oncologice la 223 de miliarde de dolari anul trecut. Se așteptă ca cifra să crească la 409 miliarde de dolari până în 2028.

Puțini pacienți pot beneficia de  „medicina de precizie”

Există o nepotrivire între resurse și cerere. Lillian Siu, oncolog la Princess Margaret Cancer Centre din Toronto, se străduiește să deschidă noi drumuri în îngrijirea cancerului. Dar, ca medic, ea cunoaște durerea de a nu putea oferi întotdeauna tratamentul optim.

A încercat fără succes să obțină pentru un pacient accesul „off-label” la un medicament – rambursarea pentru utilizarea acestuia dincolo de cererea pentru care a primit aprobarea autorităților de reglementare. „Cu siguranță nu este o discuție ușoară cu pacienții noștri atunci când spui că ai dovezi pentru un medicament care ar putea fi util pentru îngrijirea lor, și totuși știi că nu are acoperire, fie că este vorba de finanțare privată sau publică”.

O mare parte din noile medicamente intră în categoria „medicinei de precizie”: tratamente personalizate pentru pacienții ale căror tumori prezintă caracteristici genetice particulare. Însă această abordare de nișă înseamnă că numărul pacienților care se pot califica devine „din ce în ce mai mic”, potrivit lui Emile Voest, profesor de oncologie la Netherlands Cancer Institute.

Pentru a compensa lipsa de date, în 2016, el a instituit „protocolul de redescoperire a medicamentelor” sau DRUP, replicat de atunci în mai multe țări europene, prin care pacienții cu cancer în stadiu avansat sunt tratați cu medicamente care nu sunt menționate pe etichetă și care corespund profilului genetic al tumorilor lor.

În ultimii opt ani, peste 1 500 de pacienți au fost tratați în cadrul sistemului, iar 37 de medicamente au fost puse la dispoziția lor în afara „etichetei” originale. Unul dintre beneficiari este Medendorp.

În SUA, plătitorii au fost în mod tradițional reticenți în a utiliza abordări de „optimizare financiară” pentru a controla accesul la medicamentele împotriva cancerului, a declarat Sarah Emond, președintele Institutului pentru analize clinice și economice, care măsoară rentabilitatea medicamentelor.

În Japonia, explică Yasushi Goto, expert la National Cancer Centre din Tokyo, toate medicamentele care primesc aprobarea autorităților de reglementare trebuie, prin lege, să fie rambursate. Dar îmbătrânirea populației a creat o presiune asupra sistemului de asigurări de sănătate, ceea ce a determinat guvernul să reducă prețurile pe care este dispus să le plătească.

Ivana Cattaneo, director executiv al diviziei oncologice  Novartis, susține  că producătorii farmaceutici nu ar trebui să urmărească doar câștigurile imediate, iar modul prin care sistemele de sănătate și guvernele calculează valoarea medicamentelor necesită o schimbare.

author avatar
Radu Jacotă Redactor
518 afisari

3 COMENTARII

  1. Te inbolnavesc cu vaccinuri si altele si apoi scot medicamente sa te beleasca de bani , metoda big pharma

  2. ca sa-l citam pe bolshevicul Obama:
    ” substanta activa costa 400$
    tratamentul costa 80’000$ „

  3. serios?? acesti producatori de asa zise medicamente minune si foarte scumpe cu efect placebo prin care isi bat joc de suferinta bolnavilor ,ca doar la putini isi face efectul cam 10-15% ,doar se stie ca si citostaticele sau radioterpia este foarte scumpa si nu reusete doar pana la 5% sa aibe efect dar fara garantia de a nu recidiva!!!

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger