AcasăSANATATEExplozie a prețurilor pe piața medicamentelor. Producătorii se plâng că materiile prime...

Explozie a prețurilor pe piața medicamentelor. Producătorii se plâng că materiile prime s-au scumpit și cu 2.500%

Prețurile celor mai folosite medicamente au ajuns prohibitive

Ministerul Sănătății a avertizat că prețurile medicamentelor au crescut și cu peste 500%, fapt care a contribuit la o epuizare rapidă a stocurilor din spitale și la imposibilitatea asigurării medicamentelor de maximă urgență. Producătorii de medicamente susțin că scumpirea s-a produs pe plan mondial, din cauza inflației și a creșterii prețurilor la utilități, dar, în principal, din cauza majorării prețurilor la materiile prime, care au explodat pur și simplu.

Majorările de prețuri în sectorul medicamentelor a afectat atât bugetul Sănătății, cât și populația, în special la produsele achiziționate fără prescripție medicală. Comparativ cu anul 2019, prețul unitar al medicamentelor utilizate constant în tratamentul pacienților internați în unitățile sanitare a crescut semnificativ, înregistrându-se creșteri și de peste 500% pentru anumite produse medicale, susține Ministerul Sănătății. Acest lucru a dus invariabil la epuizarea stocurilor în mod constant și la grave carențe în managementul pacientului. De asemenea, unitățile sanitare se află în imposibilitatea de a asigura un stoc de calamitate pentru medicamentele de maximă urgență. Spre exemplu, Efedrina a înregistrat o creștere a prețului cu 551%, Amikozit-ul, cu 522%, iar Miostin, cu peste 368%, arată Ministerul Sănătății.

Totodată, prețurile materialelor sanitare au înregistrat creșteri importante, chiar și de peste 300%, pentru toate tipurile, inclusiv cele de bază/critice. Astfel, prețul la sonda endotraheală a crescut cu 320%, canula trahestoma, cu peste 270%, iar masca aerosoli, cu 218%. Creșterile de prețuri semnalate de Ministerul Sănătății sunt, totuși, la produse relativ ieftine, însă, în cazul medicamentelor fără prescripție medicale cumpărate din farmacii, prețurile s-au triplat. Rețetele compensate și cele gratuite merg, în principal, către pacienții cu boli cronice, însă, pentru celelalte afecțiuni acute, populația este nevoită să scoată bani grei din buzunar, pe fondul unei scăderi dramatice a puterii de cumpărare.

Profitul, pe primul plan

Pe plan mondial, dar și pe plan european, producătorii tind să renunțe la fabricarea medicamentelor ieftine, care nu aduc profituri mari. Fenomenul majorării prețurilor la medicamente a plecat de la scumpirea materiilor prime, dar și de la faptul că tot mai puține fabrici produc generice, pentru că toți vor să producă medicamente scumpe, că sunt mai profitabile, ne spune Dragoș Damian, director executiv al Terapia Cluj. ”Am avut cazuri când prețul materiei prime a crescut, de la o lună la alta, cu 2.500%, pe motiv că au investit în alte fabrici și trebuie să-și amortizeze investiția. Penuria de medicamente se manifestă în întreaga Europă, nu numai în România.  În plus, noile reglementări anti-contrafacere, de control al medicamentului, de testare pentru fabricile de medicamente sunt infernale și trebuie să schimbăm foarte multe echipamente ca să ne conformăm. Iar echipamentele astea sunt de 5 ori sau chiar de 10 ori mai scumpe decât ce avem acum”, ne-a declarat directorul executiv al Terapia Cluj, Dragoș Damian.

Politica medicamentului, dezastruoasă

Impunerea de către Guvern a unor prețuri la vânzarea medicamentelor, care nu acopereau costurile de producție, a făcut ca, de-a lungul timpului, să dispară de pe piața românească peste 3.000 de medicamente ieftine. Acestea au fost înlocuite de produse mult mai scumpe, ceea ce denotă că scopul guvernanților era de maximizare a profitului Big Farma, și nu de protejare a populației.

”În ultimii 10 ani, din cauza politicilor publice, nu s-au mai construit fabrici de medicamente, din contră, s-au închis cel puțin 3 fabrici și multe altele sunt acum de vânzare. România este dependentă de importurile de medicamente în proporție de 80%, ceea ce înseamnă un mare risc pentru pacienți. Mai mult, aceste importuri de medicamente au provocat un deficit al balanței comerciale a României de peste 10%”, mai spune Dragoș Damian, director executiv al Terapia Cluj.

author avatar
Claudia Marcu Jurnalist
Este jurnalistă din anul 1994, absolventă a Facultății de Filosofie și Jurnalism, și a profesat la ziarele Monitorul de București, Gardianul, Cotidianul, Gândul, Ring etc., iar din 2019 până în prezent, la ziarul Național.