AcasăSANATATEEfectele secundare ale luptei anti-Covid-19. Crește numărul deceselor provocate de HIV și...

Efectele secundare ale luptei anti-Covid-19. Crește numărul deceselor provocate de HIV și tuberculoză

HIV

Pe măsură ce serviciile de sănătate din întreaga lume continuă să-și concentreze resursele împotriva pandemiei de coronavirus, există riscul creșterii infecțiilor HIV/SIDA, tuberculoză și multe alte boli, dar și a deceselor, potrivit unui nou raport al International AIDS Society.

Experții se tem că restricțiile impuse de autorități pentru stoparea răspândirii noului coronavirus „au perturbat programele de prevenire și tratament HIV și au pus în pericol cercetarea HIV”, a transmis dr. Anton Pozniak, președintele International AIDS Society. Și sondajele unor ONG-uri internaționale au scos la iveală această problemă majoră. Cifrele arată întreruperi ale serviciilor de tratament, îngrijire, suport psihologic şi social pentru persoanele infectate HIV sau bolnave de SIDA (85%), tuberculoză (78%) și malarie (73%). Modelele OMS, parteneriatului Stop TB și Imperial College London au prezis că astfel de perturbări ar putea duce la peste un milion de decese.

De exemplu, recentele modele comandate de Organizația Mondială a Sănătății și Programul Comun al Națiunilor Unite privind HIV/SIDA (UNAIDS) au estimat că o întrerupere de șase luni a serviciilor de tratament, prevenție și îngrijire din Africa sub-Sahariană poate duce la 500.000 de decese cauzate de complicații ale HIV/SIDA în 2021, față de 470.000 de decese, o cifră prezisă de experți pe baza datelor din 2018.

Va exista astfel un regres de 12 ani în lupta împotriva HIV/SIDA

„Există riscul ca toate câștigurile din lupta împotriva maladiei să fie sacrificate în favoarea luptei anti-COVID-19”, a declarat directorul executiv al UNAIDS, Winnie Byanyima. „Dar dreptul la sănătate înseamnă că nicio luptă nu trebuie să fie detrimentul celeilalte. Iar mulți experți în domeniul sănătății cred că lupta împotriva Covid-19 a făcut exact asta. „Atunci când serviciile se concentrează pe testarea Covid, nimeni nu testează pentru HIV”, a spus Pozniak pentru CNN. Direcțiile de Sănătate Publică nu testează nimic altceva decât Covid-19, afectând nu doar bolnavii de HIV, ci și pe cei cu tuberculoză, malarie, etc.

Sute de mii de decese în plus

Luna trecută, specialiștii au estimat că restricțiile ar putea provoca peste 1,8 milioane de cazuri suplimentare de tuberculoză la nivel global și mai mult de 340.000 de decese până în 2025. Conform experților, și numărul cazurilor de malarie va crește. Cercetătorii de la Imperial College London au estimat că decesele cauzate de malarie s-ar putea dubla în acest an, comparativ cu anul 2019, ajungând la peste 760.000 de decese. Pozniak a subliniat că acestea sunt estimări, bazate pe multe ipoteze. Acest lucru înseamnă că ar putea fi mai bun, dar ar putea fi și mai rău.

author avatar
Andreea Vlad
143 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger